FIRE GODE MOBILER TIL BARN: Fra venstre: Huawei G300 (kr. 1395,-), Nokia 100 (kr. 195,-), Samsung Xcover (kr. 790,-) og Samsung Galaxy Y (kr. 699,-), anbefalt av Elkjøp. Foto: Produsentene
FIRE GODE MOBILER TIL BARN: Fra venstre: Huawei G300 (kr. 1395,-), Nokia 100 (kr. 195,-), Samsung Xcover (kr. 790,-) og Samsung Galaxy Y (kr. 699,-), anbefalt av Elkjøp. Foto: ProdusenteneVis mer

De beste mobilene til barn

Åtte supre mobiler - og slik får du kontroll på utgiftene.

"Jeg vil også ha mobiltelefon, alle andre i klassen har det!" Det uunngåelige spørsmålet kommer til slutt. Ifølge Trygg bruk-undersøkelsen til Medietilsynet er gjennomsnittsalderen for å få sin første mobil 10 år, og dette har holdt seg stabilt siden 2006.

Men hvilken telefon kjøper du? Den nyeste iPhonen med kamera og internett? Eller en helt enkel telefon som bare er ment for å ringe eller sende SMS til mamma og pappa?

Vi har spurt butikkjedene Expert og Elkjøp om hva foreldre bør tenke på når de kjøper barnas første telefon, og ikke minst hvilken telefon man bør velge.

- Det finnes mange muligheter, og både alderen til barnet og hvor mye penger du vil bruke på telefonen spiller inn. En ting er sikkert - det finnes knapt en mobiltelefon på markedet i dag som barna ikke lærer å bruke kjapt. De fleste er veldig enkle og intuitive. Barn har som regel veldig lik telefonbruk. Telefonen brukes mest til spill, videoer (YouTube), Facebook for de litt eldre, og SMS, forteller Sefin Adam i Elkjøp Norge til Foreldre & Barn.

- For de minste barna vil vi helt klart anbefale en telefon hovedsakelig ment for å kunne holde kontakt med foreldrene. De litt eldre barna vil nok etterspørre en telefon med større muligheter - en smarttelefon, tilføyer Fredrik Hiorth, nordisk kategoridirektør i Expert.

Anbefalte barnetelefoner Elkjøp anbefaler:

- Huawei G300: Her får du mye for pengene. Telefonen har stor skjerm og tilgang til masse mobilspill (der de fleste er gratis) og tjenester. Selvfølgelig med kamera og Facebook. Pris fra 1395,-.

- Nokia 100: Dette er en av de rimeligste telefonene du får. Denne kan brukes til å ringe og sende SMS, altså ingen surfing eller bilder. Pris fra 195,-.

- Samsung Xcover: En telefon som er designet for å tåle ganske mye. Passer perfekt for å ringe og sende SMS. Her har man ikke tilgang til applikasjoner. Pris fra 790,-.

FLERE GODE MOBILER TIL BARN: Fra venstre: Sony Tipo (kr. 1299,-), Samsung E1200 (kr. 299,-), Nokia C2-01 (kr. 699,-) og Samsung Galaxy Gio (kr. 999,-), anbefalt av Expert. Foto: Produsentene
FLERE GODE MOBILER TIL BARN: Fra venstre: Sony Tipo (kr. 1299,-), Samsung E1200 (kr. 299,-), Nokia C2-01 (kr. 699,-) og Samsung Galaxy Gio (kr. 999,-), anbefalt av Expert. Foto: Produsentene Vis mer

- Samsung Galaxy Y: En kompakt og rimelig smarttelefon med mulighet for funksjoner som Facebook, internett og bilder. Her har barna også mulighet til å laste ned spill. Pris fra 699,-.

Expert anbefaler:

- Sony Tipo: Smarttelefon med 3.2" touch skjerm. Har 3 megapiksel kamera og applikasjon for databruk der du kan stille inn egne grenser. Pris fra 1299,-.

- Samsung E1200: Helt enkel mobil med taster. Har ikke kamera. Brukes til SMS og samtaler. Pris fra 299,-.

- Nokia C2-01: Fin og enkel mobil med taster og kamera med 3 megapiksler. Har også radio og MP3-spiller. Pris fra 699,-.

- Samsung Galaxy Gio: Smarttelefon med 3.2" berøringsskjerm og kamera med 3 megapiksler. Pris fra 999,-.

Snakk med barna Kjellaug Tonheim Tønnesen, rådgiver i Barnevakten, oppfordrer foreldrene til å snakke grundig med barna før de får sin første mobiltelefon.

- Det er viktig at foreldrene setter seg inn i mulighetene for bruk av telefonene, setter klare grenser og snakker med barna.

- Hvis barnet skal ha en smarttelefon, er det viktig å ta stilling til hvordan den skal brukes med tanke på betalingsløsninger, nettilgang og hvilke apper barnet skal ha tilgang til. Snakk også om digital mobbing og at det ikke er lov å dele bilder av andre uten samtykke. Inviter barnet til å snakke med deg dersom de opplever noe ubehagelig via mobilen, oppfordrer Tønnesen. Stadig flere barn blir nemlig teknologiavhengige.

Abonnement eller kontantkort? - Hvilke abonnement bør man velge til barnas mobil?

BARN OG MOBILTELEFON: Ikke kjøp den dyreste telefonen når barna skal få sin første mobil. Foto: Thinkstock.com
BARN OG MOBILTELEFON: Ikke kjøp den dyreste telefonen når barna skal få sin første mobil. Foto: Thinkstock.com Vis mer

- Det kommer an på hva man vil at barna skal bruke telefonen til, og hva de skal ha tilgang til. Til de yngste vil jeg anbefale enten kontantkort eller et kontrollabonnement. Den mest populære løsningen er kontrollabonnementet, sier Sefin Adam i Elkjøp Norge.

Her har barna en fast grense for bruk som de må forholde seg til hver eneste måned. Grensen kan ikke overskrides uten at man fysisk lader opp med et påfyllingskort.

- Bruker ikke barna opp det som er inkludert en måned, så overføres det som er igjen til måneden etter. Med disse løsningene kan du også få kjøpt en mobiltelefon til redusert pris uten ekstra kostnader i måneden, sier Adam.

- Med kontantkort er det ingen faste utgifter. Du lader kontantkortet med et påfyllingskort kjøpt i butikk eller bestilt via operatørens hjemmeside. Dette er likevel en løsning som ofte er dyrere i bruk, og man får ikke tilgang til alle tjenestene som er tilpasset barna, informerer Adam i Elkjøp Norge.

Barnevakten anbefaler også å velge et abonnement med definerte økonomiske rammer.

Tjenester for sikker bruk Det eksisterer mange tilleggstjenester som gjør bruken av mobiltelefon enda sikrere for barna.

- Telenor har for eksempel en egen gratistjeneste som de kaller «Sikkert barn». Med den kan du sperre for internett, MMS, katalogoppføring og 815- eller 820-nummer. Med en slik tjeneste unngår du også at barna bestiller spill eller ringetoner som kan koste veldig mye, sier Adam.

Pass også på at barna er registrert som brukere av telefonen, ikke foreldrene.

- Dette for å sikre at barnet ditt bare får tilgang til tjenester og innhold som passer for barn. Innholdsleverandør plikter å sikre at det ikke selges innhold som er uegnet i forhold til sluttbrukers alder, sier Tønnesen i Barnevakten.

- Reserver også barnet ditt mot oppføring i telefonkataloger på nett. Du kan også kontakte Brønnøysundregistrene og be om at barnet ikke skal motta direktereklame på mobilen, tipser Tønnesen.

Les også:
Barna blir såret når du er for mye på Facebook
Lars er endelig bleiefri.
Denne mobilen er ment for 4-åringer
30 apper ungene digger

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.