De beste potetsalatene til sommerens siste grillkvelder

Stor test, stem på din favoritt.

SJEKK TESTEN: Utvalget av potetsalater er stort, og det er ikke lett å vite hvilke som er de sunneste. Foto: ERIK HELGENESET
SJEKK TESTEN: Utvalget av potetsalater er stort, og det er ikke lett å vite hvilke som er de sunneste. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): Potetsalat er et typisk tilbehør til grillmåltidet og noe mange kjøper i stedet for å lage selv.

Utvalget av potetsalater er stort, og det er ikke lett å vite hvilke som er de sunneste.

Potetsalat for potetelskere Potetsalat inneholder poteter og dermed en del stivelse. Innholdet av poteter i kjøpepotetsalater varierer mellom 46 og 65 %.

Det meste av karbohydratene kommer hovedsakelig fra stivelsen i potetene, men også litt fra tilsatt sukker.

Poteter er også en kilde til vitamin C, og andre vitaminer og mineraler. Undersøkelser viser dessuten at poteter virker mettende, og at det svarer seg å spise poteten med skallet på.

Fete potetsalater Poteten inneholder lite fett, men i noen potetsalater er det mer enn dobbelt så mye fett som karbohydrater.

Dette fettet kommer stort sett fra soyaolje og rapsolje, men også fra eggeplommer og i noen tilfeller fra crème fraîche. Desto mer fett det er i salaten, desto flere kalorier inneholder produktet.

Det er imidlertid ikke nok å bare se på mengden fett når en skal si noe om sunnheten til et produkt. Sammensetningen av fett er også av betydning.

Potetsalater som har en høyere andel umettet fett i forhold til mettet, vil derfor være et sunnere valg.

Fint tilbehør til grillmat Velger du en «feit» potetsalat, fordi du synes denne smaker best, så bør du spise den med annet magert tilbehør, for eksempel rene fileter av svin og kylling, magre pølser og en frisk salat.

Velger du en «magrere» potetsalat, så har du mer å gå på på kaloribarometeret.

Hva du foretrekker, handler også om hva som er viktig for deg. Ønsker du ikke å få i deg for mange kalorier, så er det lurt å både moderere porsjonene og velge magre varianter.

Dette har vi testet I denne testen har vi sammenliknet et utvalg potetsalater. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av kalorier (energi), sukkerarter, mettet fett, prosentandel umettet fett av total mengde fett, salt og potetinnhold pr. 100 gram tørr vare. Desto større andel umettet fett og potet, desto høyere poengsum, mens innholdet energi, sukkerarter og salt trekker ned. Andelen sukker teller bare halvparten.

Fiber er ikke med i testen som en faktor, fordi en produsent ikke har disse tallene.

Dessverre har vi ikke alle verdiene på produktene vi ønsket å ha med i testen. Disse har vi valgt å ta med i oversikten, men uten å gi dem noen terningkast. I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2, er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Slik ble testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Bjerke potetsalat Testvinner med det laveste innholdet av kalorier, sukkerarter og mettet fett. Best fettsyresammensetning og nest mest potet. Det høyeste saltinnholdet. Karakter: Produsent: Bjerke AS Delikat klassisk potetsalat Testvinner med det høyeste potetinnholdet. Bra fettsyresammensetning, men nest høyest på sukkerarter. Karakter: Produsent: Mills DA Matmestern Potetsalat Testvinner med det nest laveste innholdet av kalorier, sukkerarter, mettet fett og salt. Det laveste innholdet av poteter blant produktene som har fått terningkast. Karakter: Produsent: ICA Norge AS Delish Potetsalat Testvinner med det laveste saltinnholdet og nest laveste innholdet av kalorier sukkerarter og mettet fett. Det laveste innholdet av poteter blant produktene som har fått terningkast. Karakter: Produsent: ICA Norge AS Denja odel potetsalat Nest høyeste potetinnhold og kommer fint ut på kaloriinnhold. Karakter: Produsent: Rieber & Søn ASA Delikat grillpotetsalat amerikansk BBQ Greit innhold av kalorier og fettsyresammensetning. Høyeste innhold av sukkerarter og nest mest salt. Karakter: Produsent: Mills DA Delikat Potetsalat med crème fraiche Nest laveste potetinnhold blant produktene som har fått terningkast. Høyest på sukkerarter. Karakter: Produsent: Mills DA Delikat grillpotetsalat hvitløk Nest høyeste innhold av sukkerarter, men grei fettsyresammensetning. Karakter: Produsent: Mills DA Matmestern Gourmet potetsalat Lavt saltinnhold, men det laveste innhold av poteter blant produkter som har fått terningkast. Kommer også dårlig ut på mettet fett og fettsyresammensetning. Karakter: Produsent: ICA Norge AS First Price Potetsalat Det høyeste kaloriinnholdet blant produktene som har fått terningkast. Greit innhold av sukkerarter. Karakter: Produsent: Unil AS Denja Potetsalat Den originale Nest mest salt og kalorier blant produktene som har fått terningkast. Karakter: Produsent: Rieber & Søn ASA Delikat Potetsalat med crème fraiche, gressløk & hvitløk Produktet med mest mettet fett og dårligst fettsyresammensetning. Nest høyeste innhold av sukkerarter og salt. Karakter: Produsent: Mills DA Matmestern grillpotetsalat Har egentlig den høyeste kaloriinnholdet, men kommer ikke med i testen pga. manglende informasjon om enkelte næringsstoff. Karakter: - Produsent: ICA Norge AS Olivias hjemmelaget potetsalat Har egentlig det laveste potetinnholdet, men kommer ikke med i testen pga. manglende informasjon om enkelte næringsstoff. Karakter: - Produsent: Olivias Hjemmelagde as Les mer på Bramat.no:
Må man trene på helsestudio?
Sunt og trygt å spise laks
Hvitløk mot høyt kolesterol