De beste rådene for å få drømmejobben

Her er ekspertenes aller beste tips.

PÅ TIDE MED SKIFTE: Hvis du føler deg tappet etter jobb og ikke føler du får brukt deg selv ordentlig, kan det være på tide å vurdere å skifte beite. Foto: Colourbox.
PÅ TIDE MED SKIFTE: Hvis du føler deg tappet etter jobb og ikke føler du får brukt deg selv ordentlig, kan det være på tide å vurdere å skifte beite. Foto: Colourbox. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet God torsdag): Halvparten av nordmenn tror de kommer til å bytte jobb i løpet av de neste fem åra, viser en fersk undersøkelse fra Kelly Services.

I God torsdag 22. september har vi spurt fem eksperter med hvert sitt spesialfelt om deres viktigste råd for din jakt på drømmejobben. Her kan du se noen av tipsene et uvalg av dem ga.
• Hvorfor? Kelly Services' undersøkelse viser at hovedårsaken til at nordmenn vil bytte jobb, er endrede personlige interesser. Hele 36 prosent blant dem som tror de kommer til å bytte jobb i løpet av de neste fem åra, oppgir dette som grunn.

23 prosent begrunner den eventuelle avgjørelsen med et ønske om bedre balanse mellom arbeid og fritid, mens 18 prosent ønsker seg høyere lønn.

- Det er et ganske stort fokus på å skulle realisere seg selv og få tatt ut sitt potensial. Mange har er stort fokus på å lykkes. Vi har det så bra i dette landet at vi har råd til å tenke at vi vil ta ut det beste i oss selv. I motsatt situasjon vil man være mer opptatt av å sikre seg trygghet, sier karriereveileder Trude Kvammen Ekker i Emmali & Ekker.
• Når? Coach Ann Elin Schüssel i Start Now coaching forklarer at steg nummer én er å finne ut om du virkelig er klar for et jobbskifte:

- Spør deg: «Hvordan har jeg det egentlig på jobben?», «Er det greit at jeg føler det jeg gjør når jeg er på jobb?», «Hvordan kan jeg påvirke det jeg ikke liker?» og «Ønsker jeg å påvirke?».

SNAKK MED SJEFEN: Det er viktig og lurt å bruke medarbeidersamtalene til å signalisere dersom du vil prøve deg et annet sted i bedriften, råder konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower. Foto: Adrian Øhrn Johansen.
SNAKK MED SJEFEN: Det er viktig og lurt å bruke medarbeidersamtalene til å signalisere dersom du vil prøve deg et annet sted i bedriften, råder konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower. Foto: Adrian Øhrn Johansen. Vis mer

- Du må tørre å sette ord på det som foregår og være brutalt ærlig. Innser du at tiden er kommet for å skifte jobb, si høyt at «Jeg ønsker å bytte jobb»! Først da blir det en sannhet og en oppgave du kan gå 100 prosent inn for, sier hun.

Schüssel mener motivasjonen blir halvveis så lenge du bare leker med tanken.

- Da er det lett å bli stoppet av følelsen av at du ikke duger til noe og at ingen vil ha deg.
• Hvordan? Når du går i gang, må du først identifisere hvilken jobb du faktisk vil ha, råder leder Gunn Ovesen i Innovasjon Norge:

- Det aller viktigste, og kanskje vanskeligste du må gjøre, er å finne ut hva drømmejobben er. Jeg tror veldig mange er interessert i masse forskjellig, så hva er drømmejobben?

PÅ OFFENSIVEN: - Les aviser, snakk med bekjente, delta på samlinger og møter og skaff deg nettverk, råder coach Ann Elin Schüssel. Foto: Adrian Øhrn Johansen
PÅ OFFENSIVEN: - Les aviser, snakk med bekjente, delta på samlinger og møter og skaff deg nettverk, råder coach Ann Elin Schüssel. Foto: Adrian Øhrn Johansen Vis mer

Hun påpeker at livet ikke alltid blir som man har planlagt, ei heller karrieren.

- Kanskje noe blir drømmejobben, selv om det ikke var drømmejobben fra starten av. Mye handler jo om hva du gjør ut av en jobb selv, og går på dine egne holdninger.

Ekspertenes råd:

Ann Elin Schüssel (49), coach, Start Now Coaching:
• På lag med verdiene - I en drømmejobb spiller du på lag med verdiene dine. Arbeidsplass og bransje bør gjenspeile disse. Verdier er det som virkelig er viktig for deg. En enkel måte å finne dine verdier på er å se for deg den beste jobbopplevelsen din så langt. Hvorfor ble akkurat den så bra? Var det fordi du fikk andre med deg? Var det fordi du og de andre gjorde jobben sammen? I en drømmejobb gjør du mye av det du både liker og er flinkest til. Finn derfor en jobb som er i dette skjæringspunktet.
• Vær din egen arbeidsgiver - Vær profesjonell på egne vegne. Lag en prosjektplan med hovedmål: Definer når du vil ha nådd målet, ha delmål, milepæler og tiltak. Slik blir prosessen spennende og inspirerende. Du kan feire dine små oppnåelser underveis. Er du i positivt modus går ting raskere!

Adriana Jansen (46), karriererådgiver ved BI:
• Kjenn din egen merkevare
- At man kjenner til merkevaren sin, som er kombinasjonen av utdanning, erfaring, motivasjon og personlige egenskaper, er veldig viktig. Du bør jobbe med en bevisstgjøring av hva som kjennetegner deg. Da er det lettere å selge seg inn hos en arbeidsgiver. Bli din egen merkevare, alle har sin egen.
• Skreddersy CV-en - CV-en din bør du oppdatere og skreddersy for hver stilling du søker. En god CV viser at du har relevant utdanning, erfaring og ferdigheter som passer til det som trengs i stillingen, selskapet og bransjen. En CV er ikke det samme som en søknad. Din CV og søknad skal utfylle hverandre. En CV er ikke en repetisjon av det som står i søknad, eller omvendt. Vi erfarer at mange rekrutterere ser mest på CV-en.

Trude Kvammen Ekker (40), karriereveileder i Emmali & Ekker:
• Formaliser kompetansen din
- Ta etter- og videreutdanning som tydeliggjør kompetansen din. På nettet finnes det flere muligheter for å ta studier i eget tempo. Mastermoduler kan tas på deltid ved siden av arbeid, og ofte kan arbeidsgiver være med og sponse. Etter et langt og variert arbeidsliv kan det være vanskelig for rekruttereren og se din egentlige kompetanse. Med videreutdanning synliggjør du en rød tråd i det du har gjort før. Du viser at du er foroverlent og lærevillig, som er viktige signaler til en ny arbeidsgiver.
• Bruk intervjusituasjonen godt - Det er nå du virkelig kan vise deg fram, gjennom et engasjert, foroverlent kroppsspråk og ved å vise forståelse for stillingens innhold. Et tips er å bruke konkrete eksempler fra tidligere arbeid for å framheve styrker. Hvis du har vanskelig for å framheve deg selv, snakk via en tredjeperson. Si for eksempel: «Jeg har ofte fått høre at jeg er god til ...» eller «I medarbeidersamtaler blir det trukket fram at jeg ...». Og sist men ikke minst; lytt og svar på det du blir spurt om. Her bommes det mye.
• Vær den du er - Husk at du vil møte proffe rekrutterere som er trent til å se hva som er ekte og genuint og hva som ikke er det. Alle elsker det som er ekte hos andre, det skaper tillit og troverdighet. Ved å være den du er, kan du enklere være tydeligere på dine styrker og svakheter.
Gunn Ovesen (57), leder i Innovasjon Norge:
• Du må levere
- Når du har fått en mulighet og grepet den, må du levere. Det nytter ikke å være tilbakelent. Skal du jobbe mot noe, må du ha levert i jobber du har hatt før.
• Ha overskudd - Du må ha overskudd til å faktisk se mulighetene. Forventningene tilsier at du skal være god på jobb, en god forelder, en god datter eller sønn, en god elsker, ha de rette vennene og interessene, se godt ut, ha barn som gjør rette ting, ha rette hobbyer, og så videre. Da klarer du iallfall ikke å få drømmejobben. Du må bestemme hva som er viktig i ditt liv. Det viktigste du gjør for å ha overskudd, er å ta vare på deg selv.
• Vær engasjert - Når jeg skal ansette noen, er det en selvfølge at de er kvalifisert eller kan bli kvalifisert. Jeg ser på øynene til folk. De må være levende. Du kan se at folk er framoverlent og villig til å være med og bidra og utfordre. De gangene jeg har latt kvalifikasjoner veie tyngre enn dette, har det gått dårlig.

Maalfrid Brath (46), konsernsjef i Manpower:
• Skaff gode referanser - Det første, og kanskje viktigste rådet, er å gjøre ditt ytterste der du er! Den dagen mulighetene for en ny og spennende jobb byr seg, er det ekstremt viktig med gode referanser, og at du har oppnådde resultater å vise tilbake på.

• Vær tålmodig - Jeg ser altfor mange som hele tida skal bytte jobb og søke etter noe nytt. Samtidig tror jeg du må være litt tålmodig og bygge kompetanse der du er og gjerne søke nye utfordringer innen bedriften. Er du først klar for nye utfordringer, tror jeg du skal være selektiv i hva du leter etter. Se etter de typer jobber du har lyst på, hvor du vet at du kan klare jobben og være positiv. Før du søker en jobb, tenk igjennom: «Hvorfor er jeg den rette for denne jobben?».
• Ta operativt ansvar - For dem som har lyst på lederjobber over tid, er det veldig lurt å passe på at man tidlig tar et bunnlinjeansvar, gjerne et salgsansvar, i bedriften. Å ha en operativ jobb, betyr at man tar ansvar for å lykkes i å nå salgsmålene virksomheten har satt seg. Tar du salgs- og bunnlinjeansvar, skjønner du mer av hva bedriften jobber med.
Denne artikkelen ble først publisert i Dagbladets magasin God torsdag 22.09.2011.

BYGG NETTVERK: - Bygg nettverk, og tør å bruk dem, råder karriererådgiver Adriana Jansen ved BI. Foto: Adrian Øhrn Johansen.
BYGG NETTVERK: - Bygg nettverk, og tør å bruk dem, råder karriererådgiver Adriana Jansen ved BI. Foto: Adrian Øhrn Johansen. Vis mer

Mer fra God torsdag!

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i Dagbladets magasin God torsdag.

Andre artikler fra dette og tidligere nummer finner du her.
VÆR POSITIV: - Vis at du har vilje, mot og drive som kommer innenfra, sier karriereveileder Trude Kvammen Ekker i Emmali & Ekker. Foto: Adrian Øhrn Johansen.
VÆR POSITIV: - Vis at du har vilje, mot og drive som kommer innenfra, sier karriereveileder Trude Kvammen Ekker i Emmali & Ekker. Foto: Adrian Øhrn Johansen. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer