ANNENGANGSGJÆRING: En ripasso er en vanlig valpolicella som har fått en annengangsgjæring over bunnfallet fra en amarone. Foto: Arnie Stalheim
ANNENGANGSGJÆRING: En ripasso er en vanlig valpolicella som har fått en annengangsgjæring over bunnfallet fra en amarone. Foto: Arnie StalheimVis mer

De beste ripassoene til under 200 kroner

Smaken av amarone til halve prisen.

Det er høysesong for både lam og vilt, og da burde du få med deg vår test av crozes-hermitage, da disse vinene passer aldeles glimrende til denne maten. Går smakspreferansene dine i retning Italia, kan du også drikke virkelig god chianti til høstens kjøttmiddager.

Vi skal holde oss i Italia. Mange er glade i de kraftige amaronevinene, men det er bare så synd at de koster fra omkring 300 kroner og oppover. Hadde det ikke vært greit om det fantes noe lignende til en rimeligere penge? Det gjør det faktisk.

Junior-amarone Vi er i Veneto, i det nordlige Italia, i området ved Verona og Gardasjøen. Her finner vi det kjente rødvinsdistriktet Valpolicella. Vinene her lages på corvina, iblandet litt andre druer, hovedsakelig de lokale rondinella og molinara.

Det lages fire hovedtyper rødviner i Valpolicella. Den «vanlige» varianten er en ganske lett, frisk og fruktig vin. Så har vi to kraftigere typer som lages på tørkede druer: den allerede nevnte, tørre amarone, samt den søte recioto. Den fjerde varianten heter ripasso, og det er en vanlig valpolicella som har fått en annengangsgjæring over bunnfallet fra en amarone. Dette gjør vinen litt kraftigere, med bl.a. mer alkohol og sødme. Man kan gjerne kalle en ripasso for en «junior-amarone», og her får man mye av amaronesmaken til omkring halvparten av prisen.

Forskjellige stilarter Det er for tida ganske mange ripassoviner på polet, og da vi skulle teste, gikk vi for både basis og bestillingsutvalg under 200 kroner. Vi laget så en «shortlist» basert på viner vi hadde gode smaksnotater på fra før, samt de som hadde fått gode anmeldelser i både inn- og utland. Da endte vi opp med 15 viner, og de fem beste finner du listet opp nedenfor.

Når det er sagt, vil vi gjerne knytte noen kommentarer til de fem vinene. Det var ganske stor sprik i stil mellom dem. Noen var veldig rike og sødmefulle, på grensen til amarone, mens andre var strammere og friskere, og passer bedre til mat. Vi valgte å vektlegge de sistnevnte egenskapene da vi ga poeng.

Da kom Capitel San Rocco ut på topp, mens Capitel della Crosara fikk bare ett poeng mindre, og da den er 35 kroner billigere, ble den testens beste kjøp. Zenato og Acinatico på delt fjerdeplass er begge noen skikkelige kraftbomber av noen viner, så hvis du liker den stilen, så velger du en av disse. Tredjeplasserte Tommasi inntar en stilmessig mellomstilling. Prisen er den høyeste i testen, men den finnes på taxfree på de fem største flyplassene i landet. Der koster den bare 94 kroner, hvilket er et røverkjøp.

Ripasso og mat Ripassoviner byr på mer sødme enn du vanligvis finner i tørre rødviner. Dette gjør at de passer til alt fra velhengt og smaksrikt vilt via kraftige kjøttgryter til spicy retter, som f.eks. chili con carne eller en hardt krydret pepperbiff. Vinene er også veldig gode til faste, vellagrede oster, som f.eks. parmesan, gruyère, cheddar, gouda m.fl.

Her finner du oppskrifter til noen retter som passer til vinene:
Reinsdyrmedaljong
Chili con carne med rømme og tortilla
Steak au poivre med hvitløkmos

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Capitel San Rocco Valpolicella Superiore Ripasso 2009 Flott frukt og frisk syre gjør dette til en matvennlig vin. Karakter: 89/100 Produsent: Tedeschi Pris: 185 Capitel della Crosara Valpolicella Ripasso 2009 God vin med hyggelig pris gjør denne til det beste kjøpet. Karakter: 88/100 Produsent: Montresor Pris: 150,00 Tommasi Valpolicella Ripasso 2009 God vin med høy pris, men et røverkjøp på taxfree. Karakter: 88/100 Produsent: Tommasi Pris: 199,00 Valpolicella Classico Superiore Acinatico Ripasso 2009 Veldig rik og sødmefull i stilen, nesten amarone. Karakter: 87/100 Produsent: Accordini Pris: 189,50 Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2008 Veldig rik og sødmefull i stilen, nesten amarone. Karakter: 87/100 Produsent: Zenato Pris: 189,90