Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

De beste sexstillingene for gravide

Stor mage er ingen hindring. Bruk graviditeten til å utforske nye stillinger.

SEX OG GRAVIDITET: En voksende mage trenger ikke å være en hindring i sexlivet. Men du klarer kanskje ikke å bruke de samme stillingene du tidligere har foretrukket. FOTO: Thinkstock
SEX OG GRAVIDITET: En voksende mage trenger ikke å være en hindring i sexlivet. Men du klarer kanskje ikke å bruke de samme stillingene du tidligere har foretrukket. FOTO: Thinkstock Vis mer

Når magen er enorm, du har vann i kroppen og vondt i ryggen, er sex kanskje ikke det du tenker mest på. Sexolog Randi Furseth Hågensen tror likevel at det er viktig å opprettholde et sexliv gjennom svangerskapet.

- Man må akseptere at sexlivet endrer seg under graviditeten, men jeg tror ikke det er lurt å kutte det helt ut. Da kan det være vanskelig å gjenoppta sexlivet igjen. Sex trenger jo ikke alltid å bety samleie heller. Dersom kvinnen ikke orker å ha samleie, kan paret ha sex på andre måter, oppfordrer hun.

Den svenske sexologen og jordmoren Eva Timerdal påpeker at det kan være lettere å opprettholde et aktivt sexliv dersom forholdet er relativt nytt når man blir gravide.

- Ett par som har en kort historie med hverandre før de blir gravide, har vanligvis mer sex i svangerskapet enn par som har vært sammen i 10 år, og blir gravide etter lengre tids ønske om det, sier hun til Foreldre & Barn.

Sexlyst under graviditeten er et hett tema i Barn i magen-forumet:

"Vi har bare hatt sex én gang i uke 9, og det var veldig halvhjerta fra min side ... Er ca. 14 uker på vei nå. Det har rett og slett ikke fristet!", skriver en anonym bruker.

"Forrige svangerskap holdt vi på som normalt fram til magen min ble passe stor. Da ville ikke gubben mer, noe som var forferdelig frustrerende, siden jeg var sinnssykt kåt på slutten", skriver en annen debattant.

Lysten svinger Det er helt naturlig at sexlysten svinger i løpet av svangerskapet, så dersom du ikke har lyst de første månedene, betyr det nødvendigvis ikke at du kommer til å gå ni måneder uten å ha sex.

- De første tre månedene er ofte de tøffeste for kvinnen, da hun kan ha graviditetssymptomer som kvalme og trøtthet som gjør at hun ikke har lyst på sex. Ømme bryster kan også påvirke negativt. I midten av graviditeten er det vanlig at den gravide blir mer seksuelt interessert. Hun begynner å føle seg bedre, og magen er fortsatt ikke for stor. Mot slutten synes mange det blir ubehagelig med sex dersom magen er veldig stor. Men dette er individuelt, forklarer Timerdal.

Den gravide må få bestemme Furseth Hågensen oppfordrer menn til å ta hensyn, og la den gravide få bestemme når man skal ha sex. Selv om mange menn kan oppleve å få mer lyst i takt med at magen vokser.

- Mange menn synes kvinner blir enda mer attraktive når de er gravide. Da får de former og gjerne større pupper. Men i denne perioden bør de være veldig oppmerksomme og la kvinnene styre.

Ligg på siden, ri eller sitt skrevs over Du opplever gjerne at sexstillinger du har foretrukket tidligere blir vonde og ubehagelige i graviditeten. Selv den populære misjonærstillingen kan bli vanskelig etter hvert.

- Mange synes misjonærstillingen er vond når man er gravid. Gravide klarer ofte ikke å ligge lenge på ryggen. Da er det bedre med stillinger hvor kvinnen ligger sidelengs. Prøv litt nye stillinger og vær kreativ, oppfordrer Furseth Hågensen, som får støtte av Timerdal.

- Å ligge på ryggen når man har stor mage, føles ofte ikke bra. Man blir svimmel og får lett blodtrykksfall når magen trykker på blodårene i bukhulen (vena cava syndromet). Derfor er det ofte best for kvinnen å ha sex mens hun ligger på siden, rir mannen eller sitter skrevs over ham på en stol for eksempel, anbefaler Timerdal.

- Er det noen sexstillinger man bør styre unna i svangerskapet?

- Føles noe vondt eller ubehagelig skal man selvfølgelig ikke gjøre det, men det er ingen sexstillinger som gravide absolutt frarådes, betrygger Timerdal.

Les også:
Så mye sex ønsker gravide
Sex får i gang fødselen
Bedre orgasmer etter fødsel
Svangerskap og fødsel - Det gravide ikke tør spørre om

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media