Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

De beste tipsene til en lettstelt hage

Hagen blir vakker med arkitekt Tord Kviens tidsbesparende råd.

LETTSTELT OG PENT: Sjekk hagetipsene fra arkitekt Tord Kvien. FOTO: Tord Kvien
LETTSTELT OG PENT: Sjekk hagetipsene fra arkitekt Tord Kvien. FOTO: Tord Kvien Vis mer

Den gjennomarbeidede hagen til arkitekt Tord Kvien ligger ved hans bestemors hus i Nordkjosbotn i Troms.

I flere år forfalt den flotte prydhagen til Tord Kviens bestemor.

Denne utviklingen ville arkitekten ikke ha noe av, og han gikk til full aksjon med nye hagearkitektoniske planer, hakke, spade, bark, grus, robuste vekster, trillebår og knotteplast.

Og belønningen var enorm. Her deler han sine beste tips til en lettstelt hage med deg.

Tenk stort - Du kan spare mye arbeid ved å planlegge utformingen av hagen og hagestellet i et lengre perspektiv, sier Kvien til Klikk.no.

Selv hentet han mye inspirasjon, både til lettvint organisering og "drift" av hagen sin i Lyngen ved en visitt i den berømte, britiske Sissinghurst-hagen i Kent.

Hvitt overalt Her fikk han blant annet ideen om å lage store, sammenhengende bed beplantet kun med hvite blomster.

- Å velge én og samme art, gjerne en flott og robust art over et større område i hagen, letter både innkjøp og vedlikehold, mener eieren.

Sort knasteplass på topp For å holde grusganger fri for ugress kan man legge grunnmurplast, altså sort knasteplast, under grusen.

Denne er dyrere enn fiberduker som mange også bruker, men den er mer solid og varer i mange år.

Knasteplast som stående kantvegg Klipper du opp knasteplasten til bånd, ca. 20 cm høye, kan de benyttes som blant annet skjulte vegger mellom bed og hekker.

Denne løsningen er både pen, sparer klipp av gresskanter og forhindrer at større røtter går inn i bed og stjeler næring.

Overkanten av plasten legges i terrengnivå.

Dekorer med skogbunn Hele flak av skogbunn kan også formskjæres og løftes ut av terrenget som store "teppefliser" og legges på bakken i hagen - der man ikke vil ha plen. Slike flak er utrolig flotte å se på, og de er vedlikeholdsfrie. Men de tåler ikke tråkk.

Bevar originalen Vær klar over at det ikke må være andre typer vekster under slike kreative skogbunnflak. De ville i så fall bare vokse opp gjennom lyngen og forstyrre den originale vegetasjonen.

Varige, lokale vekster - Jeg har valgt å bruke en rekke lokale, hardføre planter, stauder og hekker. Disse er svært robuste og holder år etter år, også gjennom de mest ekstreme vintrene her i Lyngen. Da slipper du stadig å grave opp vekster og plante nye stadig vekk. Det er svært arbeidsbesparende.

Tåler tørkeperioder - uten vanning - Disse velprøvde vekstene, blant annet rosenrot, er så godt tilpasset det lokale klimaet at de tåler tørkeperiodene vi har en gang imellom på sommerstid - uten vanning. Dette sparer meg også for en god del tid, sier eieren.

Vær selektiv når du designer plenen Unngå for mange frittstående planter i plenen er et annet av hans råd. Det er nemlig svært tidkrevende å klippe rundt slike småøyer midt i gressteppet.

PASSER SEG SELV: Gi rom for idylliske oaser som passer seg selv. Tord blåste nytt liv i den gamle hagedammen, og både den og den kraftige vegetasjonen rundt krever minimalt med arbeid. FOTO: Privat
EN GOD PLAN GIR MINDRE ARBEID: Har du en god plan for hagen din , behøver den ikke å kreve så mye arbeid. Og belønningen du får er enorm. Se bare på denne kritthvite drømmeblomstringen i hagen til arkitekt Tord Kvien i Nordkjosbotn i Lyngen i Nord-norge. Her er det så vakkert at du får tårer i øynene. FOTO: Privat
BLOMSTER OG BENK: Det vokser vilt i Trond Kviens hage. FOTO: Privat
TIDSBESPARENDE: Deler av hagen er øremerket blomster og urter. Organiseres dette i trekassetter som dette, med ett rom for hver vekst får du både oversikt og et system det er lett å vedlikeholde. FOTO: Privat
STORE; VARIGE BED: Inspirert av den engelske Sissinghurst-hagen laget Kvien store bed med kun store, hvite vekster. De står et stykke unna det hvite huset og de er både flotte å se på, samt varige og greie å holde orden på. FOTO: Privat
PÅ KRYSSOG TVERS: Et sinnrikt gangveisystem er i ferd med å ta form rundt hele huset. Det gir stadig skiftende synsakser og opplevelser. De er belagt med en grus av lokal gabbro-stein. Med knotteplast under holdes grusveiene vedlikeholdsfrie. FOTO: Privat
MARKDEKKER OG VEDLIKEHOLDSFRIE MATERIALER: Bark er en fin, nøytral markdekker som sparer deg for klipp og stell av plen og bed. Her har Tord i tillegg laget det han kaller en terrenggvifte av kraftige, vedlikeholdsfrie materialer. FOTO: Privat
SMART PLASSERING: Setter du enkeltplanter som innslag i en stor grusflate slipper du å klippe gresset rundt dem. Det sparer du også tid på. FOTO: Privat

Gå heller for store felt i hagen hvor diverse enkeltplanter stikker opp gjennom grusdekket.

Gjødsle med måte Du bør ikke gjødsle plenen din for mye. Da vokser den enda mer, og så kraftig at den krever enda mer klipp. Dette påfører deg helt unødvendig ekstra-arbeid.

En omgang er nok - Jeg gjødsler kun i én omgang med kugjødselkompost og kalk i begynnelsen av juni. Den graves litt ned i bakken rundt plantene.

Hekker kantes av plener - Jeg avgrenser de mest ugressaktige hekkplantene som blant annet rognspirea med gressfelt. Det betyr at jeg kutter skudd fra rotutløpere i plenklippen.

Stopp alle utvekster Store steiner og grusganger kan selvfølgelig også gjøre nytte som avgrensere av litt uregjerlige vekster som brer seg lett.

Markdekker 1: Bark - Ellers benytter jeg bark i rause porsjoner som markdekker over større arealer. Den hindrer av at frøugress etablerer seg. Dette gjør hele områder av hagen min totalt vedlikeholdsfri.

Markdekker 2: Grus Grus og og småstein er også benyttet som markdekker spesielle steder, noen ganger med fiberduk under. Denne løsningen krever at man rydder bort løv og kvist for hånd hver vår.

Se mer på Slik blir du kvitt mose og ugress
Mange velger feil tuja
Slik får du grønnere plen enn naboen
Vår i oldemors hage

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

PASSER SEG SELV: Gi rom for idylliske oaser som passer seg selv. Tord blåste nytt liv i den gamle hagedammen, og både den og den kraftige vegetasjonen rundt  krever minimalt med arbeid.  FOTO: Tord Kvien
PASSER SEG SELV: Gi rom for idylliske oaser som passer seg selv. Tord blåste nytt liv i den gamle hagedammen, og både den og den kraftige vegetasjonen rundt krever minimalt med arbeid. FOTO: Tord Kvien Vis mer
TIDSBESPARENDE: Deler av hagen er øremerket blomster og urter. Organiseres dette i trekassetter som dette, med ett rom for hver vekst får du både oversikt og et system det er lett å vedlikeholde.  FOTO: Tord Kvien
TIDSBESPARENDE: Deler av hagen er øremerket blomster og urter. Organiseres dette i trekassetter som dette, med ett rom for hver vekst får du både oversikt og et system det er lett å vedlikeholde. FOTO: Tord Kvien Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media