GODT VALG: Ei vind- og vannavvisende lue er et godt valg til allround friluftsliv.  Foto: Tungen/Aktivt testteam
GODT VALG: Ei vind- og vannavvisende lue er et godt valg til allround friluftsliv. Foto: Tungen/Aktivt testteamVis mer

De beste vinterluene

Holder hodet varmt i vind, kulde og møkkavær - sjekk testen.

Varme luer som også er vind- og vannavvisende, går gjerne under betegnelsen fjelluer. Slike luer har imidlertid et mye større bruksområde enn fjell og vidde.

Så sant du ikke skal være ute i ekstrem kulde, er disse luene det beste allroundvalget til generelt friluftsliv.

Testvinneren Terningen viser seks prikker opp for LoweAlpine Mountain cap. Testvinneren er vind- og vanntett, slitesterk og passe tykk til variert bruk.

Outdoor Research Rando Cap er vind- og vanntett og slitesterk. Den er kanskje litt tynn til de kaldeste dagene, men glimrende valg til aktiviteter med noe intensitet og fart.

Härkila Visent Cap Norrøna er en meget behagelig og anvendelig lue til ulike vinteraktiviteter.


Daglig bruk Alle luene i denne testen er vindtette, men ikke alle er helt vanntette. De luene som ikke er helt vanntette, bør impregneres jevnlig.

Her har vi gode erfaringer med sprayimpregnering. Den er kjapp å bruke og påføres på en slik måte at bare utsiden av lua blir impregnert.

Hvordan passformen på slike luer oppleves, kan variere fra bruker til bruker, så det kan være smart å prøve lua på før du kjøper.
Dette handler ikke bare om å finne riktig størrelse, men også om å finne en modell som passer hver enkelt.

God nok dekning Hvis du skal bruke lua på fjellet eller på lengre turer om vinteren, er det viktig å påse at lua dekker godt nok.

Hvis ikke, skal det ikke mange minusgrader til før du kan bli farlig kald på f.eks. øreflippene, spesielt hvis det blåser litt. Det er også viktig at så mye som mulig av bakhodet og nakken beskyttes.

Til daglig bruk, til og fra jobb, noen runder i løysløypa eller til lek ute med barna fungerer de fleste av de luene vi har testet helt greit.

Kjøpetips Skjerm er kjekt å ha - den beskytter mot snø, regn, sol og vind. Skjermen bør kunne formes og brettes, og den bør tåle å bli brettet slik at lua kan pakkes i en lomme. For store skjermer kan gi dårligere funksjonalitet i sterk vind.

Vindtetthet: En fjellue bør være så godt som 100 % vindtett, men på en lue til daglig bruk eller trening holder det gjerne at lua er vindavvisende.

Vanntetthet: En helt vanntett lue er selvsagt en fordel når det sludder og regner, men det kan bidra til at lua puster dårligere. Til bruk sammen med regntøy kan det være lurt å vurdere en regnhatt isteden.

Justeringer: Stramming bak på hodet er nesten et must for å få lua til å sitte skikkelig. Stramming, eller mulighet til å sette på snor/bånd under haka, kan i enkelte situasjoner være en god sikring mot å miste lua i sterk vind.

Slik utførte vi testen Vi har testet flere eksemplar av hver modell. Seks testere har deltatt, og luene er brukt til ulike aktiviteter i en periode på minimum tre måneder.

Flere av luene er brukt over en lengre periode. I denne testen har vi satt som krav at luene skal være fôret (isolert), og vi har bare tatt inn luer som er vindtette og vanntette eller vannavvisende.

Luene skal dessuten ha skjerm og være utformet slik at de går ned over ørene.

Slik leser du tabellen Klikk deg inn på artiklene om hver enkelt lue lenger ned, for å se hvilke delkarakterer de får. To luer som får samme totalkarakter kan ha veldig forskjellige delkarakterer for passform, vind- og vanntetthet og praktisk bruk.

TESTET: Villmarksliv og Klikk.no har testet 11 varme luer til friluftsliv. Foto: Tungen/Aktivt testteam
TESTET: Villmarksliv og Klikk.no har testet 11 varme luer til friluftsliv. Foto: Tungen/Aktivt testteam Vis mer

Passform: Vi har vurdert hvordan lua oppleves på under bruk. Vi har også sett på hvordan den dekker på ulike områder som panne, tinning, ører og nakke. Vektlagt med 35 %.

Vind- og vanntetthet: Vind- og vanntetthet er sjekket og vurdert. Både praktiske erfaringer og tester under mer kontrollerte forhold er gjort. Sømmer er sjekket med tanke på teiping. Selv om flere får toppkarakter på vanntetthet, er dette basert på sammenligninger i denne testen. Vektlagt med 35 %.

Praktisk bruk: Vekt, pakkevolum, justeringer, utforming av skjerm, pusteegenskaper og slitestyrke er vurdert. Isolasjonsevne med tanke på variert bruk er vurdert. Vektlagt med 30 %.

Totalt: Samlet vurdering uavhengig av pris.

LES OGSÅ: Her er alle testvinnerne i 2011
Test av 10 lette og varme vintersko
Disse fleecejakkene får terningkast seks
Dette ullundertøyet er best i test

Saken ble opprinnelig skrevet av Villmarksliv for Klikk.no. Les her.

LoweAlpine Mountain cap Vårt førstevalg til variert friluftsbruk året rundt. Karakter: 6/6 Produsent: Lowe Alpine Pris: 499 Outdoor Research Rando Cap Meget god lue til aktiv bruk gjennom store deler av året. Karakter: 5/6 Produsent: Outdoor Research Pris: 499 Härkila Visent Cap Norrøna Spesielt godt egnet på posteringsjakt. Karakter: 5/6 Produsent: Härkila Pris: 699 Bergans Alaska Mountain Cap Mye for pengene. Karakter: 5/6 Produsent: Bergans Fritid AS Pris: 400 Outdoor Research Expedition Cap Kids Meget god lue til unge villmarkinger på kalde og sure dager. Karakter: 5/6 Produsent: Outdoor Research Pris: 299 Outdoor Research Hat for all seasons Meget god lue til aktiv bruk gjennom store deler av året. Karakter: 5/6 Produsent: Outdoor Research Pris: 499 Bavac Abisko Ikke vårt førstevalg til fjellet, men et meget godt valg til trim og turer i skog og lavland. Karakter: 5/6 Produsent: Bavac Pris: 449 Norheim Mountain Hat God allrounder til en fin pris. Karakter: 4/6 Produsent: Norheim Pris: 299 Mammut Storm Cap Ikke vårt førstevalg til fjellbruk, men et meget godt valg til trim og turer i skog og lavland. Karakter: 4/6 Produsent: Mammut Pris: 300 Brynje The Helmet Norse Cap Passer best i temperaturer hvor en unngår regn/sludd. God lufting. Karakter: 4/6 Produsent: Brynje Pris: 419 Stormberg Vidda Fjellue En passe tykk lue til variert bruk. Karakter: 3/6 Produsent: Stormberg Pris: 249