De bor i en trapp

Huset skulle både være en samlingsplass og en skjerm mot offentligheten.

TRAPPEHUSET: I dette huset i Japan, som er tegnet av arkitektkontoret y+M Design Office, kan man spassere fra bakken til helt opp på taket Foto: y+M Design Office
TRAPPEHUSET: Når man står øverst oppe i huset, får man nesten inntrykk av å være i et auditorium. Foto: y+M Design Office
TRAPPEHUSET: Mellom flertallet av trappetrinnene er det lagt inn vindusslisser, slik at mest mulig lys slipper inn. Foto: y+M Design Office
TRAPPEHUSET: Innvendig har interiøret også en tydelig, oppadgående bevegelse. Foto: y+M Design Office
TRAPPEHUSET: En av tankene med huset var at det skulle være et samlingspunkt for elevene til husets eiere, som er lærere. Foto: y+M Design Office
TRAPPEHUSET: Konstruksjonen er også bygget slik at den skal skape god, naturlig ventilasjon. y+M Design Office
TRAPPEHUSET: På avstand får man nesten inntrykk av at huset er en del av tribunene i et stadionanlegg. Foto: y+M Design Office

Arkitekturen finner stadig nye former, og japansk arkitektur har vært flinke til å skape nye og overraskende uttrykk. Denne gangen er det arkitektkontoret y+M design som har skapt et helt hus som er formet som en gedigen trapp.

"Eieren av huset hadde tre ønsker for huset", forteller arkitektene til nettstedet Dezeen. "De ønsket at huset skulle være et samlingssted for elevene deres (eierne er lærere), i tillegg skulle det være varmt og lyst og til slutt skulle det beskytte deres private sfære".

Resultatet ble dette huset som er trappeformet både innvendig og utvendig.

Lys og privatliv Når man står utenfor trappehuset, er innsynet begrenset. Likevel slipper det mye lys inn i huset , fordi det mellom de utvendige trappetrinnene er lagt inn vindusslisser.

"Vinduene er designet og plassert slik at de slipepr inn mest mulig lys, men opprettholder samtidig den private sfæren", skriver Dezeen.

Utvendig som innvendig Husets utvendige trappeform er hentet inn i interiøret, på den måten at det beveger seg oppover fra gulv til tak langs en skrånende linje.

Blant annet er det plassert en bokhylle opp langs den ene langveggen, med en trapp som løper parallelt, slik at man nærmest får følelsen av å være i et offentlig bibliotek.

Skjerming mot klimaet Huset ligger ved sjøen. Om vinteren kommer det en kald vinn strykende fra fjorden, og i tillegg er dagene korte.

Arkitektene har derfor designet huset for å utnytte sollyset maksimalt, i tillegg fyres det med ved samt at det er installert gulvvarme.

Universalkonstruksjon "Trappe-huset får folk til automatisk å se oppover", forteller arkitektene til Dezeen og forklarer videre at trappene er av porselen, slik at fasaden blir vedlikeholdsfri.

Og arkitektene mener at de med denne konstruksjonen har skapt en bygning som kan fungere under alle klimatiske forhold.

Les også:

Hus med åpen hage i midten

Dristig arkitektur fra Asia

Her er Norges flotteste bygning

Alt om kul arkitektur

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.