Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

De er gode og gratis og spretter opp overalt

Drømmeår for kantareller, her er tre gode oppskrifter.

KANTARELLHØST: Ingeborg Lindheim har plukket sopp i Telemarks-skogene siden hun var barn. - Noe av det fascinerende med kantareller er at de ikke har røtter, men utveksler næring med trærne. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet
KANTARELLHØST: Ingeborg Lindheim har plukket sopp i Telemarks-skogene siden hun var barn. - Noe av det fascinerende med kantareller er at de ikke har røtter, men utveksler næring med trærne. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet Vis mer

GVARV (Dagbladet Endelig fredag): Ingeborg Lindheim smyger seg gjennom tett granskog i Gvarv i Telemark. Dråper fra forrige regnskyll slipper taket idet greinene stryker forbi.

Bare en kort tur inn i alt det grønne lyser guloransje klynger imot oss. Snart vokser haugen med kantareller i kurven.

- Jeg har plukket daglig siden tidlig i juli. De minste lar jeg stå igjen, så kan jeg ta dem neste gang, smiler hun.

Kantareller er blant soppene som kommer først. Og i motsetning til mange andre, kan de høstes i flere omganger.

PERFEKTE SOPPFORHOLD: Fruktkommunen Gvarv er blant stedene i Norge som har høyest sommertemperatur. Med årets våte sommer spretter kantarellene opp overalt. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet
PERFEKTE SOPPFORHOLD: Fruktkommunen Gvarv er blant stedene i Norge som har høyest sommertemperatur. Med årets våte sommer spretter kantarellene opp overalt. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet Vis mer

- Helt siden jeg var liten har jeg vært med mamma på soppjakt. Selvplukkede kantareller er gratis, kjempegodt og fullt av B-vitaminer.

Lett gjenkjennelig Med sitt karakteristiske utseende er det lett å skille kantarellen fra andre sopper. I tillegg til den skarpe guloransje fargen, viser hatten som er nedtrykt på midten og ribbene på undersiden at det er ekte vare.

Forveksling med falsk kantarell kan forekomme. Den smaker ikke særlig godt, men er ikke giftig å spise.

- Heldigvis er den falske langt sjeldnere å finne, sier Ingeborg.

Andre spiselige sopper som matriske, skrubb, kremle og steinsopp havner også i kurven.

Aldri markspist Men det er kantareller hun går etter. I motsetning til mange andre sopp er de aldri markspist.

LETT GJENKJENNELIG: I tillegg til den skarpe guloransje fargen, viser hatten som er nedtrykt på midten og ribbene på undersiden at det er ekte vare. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet
LETT GJENKJENNELIG: I tillegg til den skarpe guloransje fargen, viser hatten som er nedtrykt på midten og ribbene på undersiden at det er ekte vare. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet Vis mer

- Det sies at kantareller helst vokser blant gress og mose i bar- og løvskog, men min erfaring er at de kommer opp overalt. Så lenge trærne i området ikke har vært hogd ned.

Et par tips har hun likevel til ferske soppjegere:

- Kantarellene finnes ofte langs stier. Og de kommer opp samme sted år etter år.

Spesielt godt soppår Mye regn i sommer har lagt grunnen for en spesielt god soppsesong. Etter bare en halvtime har Ingeborg plukket nok til et kantarellmåltid. Fangsten lukter av frukt og skog i det hun styrer ut i åpent terreng.

Til daglig jobber 27-åringen som lærer i Trondheim. Men i sommerferien er hun hjemme på Lindheim gård i Telemark.

Neste år skal hun ta over gårdsdriften fra foreldrene, 200 mål dyrket mark med epler, plommer, moreller og kirsebær.

- I hagen har vi gressløk, persille og salat til eget bruk. Det gjør seg godt til kantarellene, sier hun på vei inn i drivhuset for å plukke med en agurk.

Smørstekt med salt og pepper På låven svinges steikepanna i gang.

- Kantarellene smaker så godt i seg selv. Derfor foretrekker jeg dem bare stekt i litt smør - ikke for mye - med salt og pepper til slutt.

De største soppene kuttes opp så de blir ferdige samtidig med de små.

- Jeg liker enkle, raske retter med selvplukka og sunne råvarer. Men jeg reiser mye. Matinspirasjonen henter jeg like gjerne i USA, forklarer hun.

Dermed blir Ingeborgs soppretter både lokale og internasjonale, lekre og lette å lage.

• Denne artikkelen sto på trykk i Dagbladet fredag 17. august 2012.

GÅRDSMAT PÅ LÅVEN: Ingeborg steker kantarellene på låven hjemme hos foreldrene. Neste år skal læreren selv ta over Lindheim gård. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet
GÅRDSMAT PÅ LÅVEN: Ingeborg steker kantarellene på låven hjemme hos foreldrene. Neste år skal læreren selv ta over Lindheim gård. Foto: Elisabeth Sperre Alnes / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media