RØDBETSUPPE:  Full av smak og med en farge du blir glad av. Foto: PAUL PAYEWONSKY
RØDBETSUPPE: Full av smak og med en farge du blir glad av. Foto: PAUL PAYEWONSKYVis mer

De er smakfulle, billige og fyller kjøkkenet ditt med gode dufter

Fremdeles blakk etter jula? Supper er super mat.

• Flere matsaker på db.no/mat
Billige. Sunne. Fulle av smak. Et helt måltid i seg selv. Elisabeth Isachsen (34) har hodet fullt av svar på hvorfor hun spiser suppe nesten hver dag.

Hun er så glad i suppe at hun bestemte seg for å leve av det.

Mens desember er de fete måltiders måned, er suppas glanstid januar. Kanskje særlig nå, helt på tampen av måneden, er lommeboka slunken hos mange.

SUPPEGLADE: Elisabeth (t.h) fikk dilla på supper da hun jobbet som kokk hos Gordon Ramsey i London. Sammen med søsteren Jannike driver hun nå sin egen suppebedrift. De to har nylig utgitt kokebok med bare supper. Foto: PAUL PAIEWONSKY
SUPPEGLADE: Elisabeth (t.h) fikk dilla på supper da hun jobbet som kokk hos Gordon Ramsey i London. Sammen med søsteren Jannike driver hun nå sin egen suppebedrift. De to har nylig utgitt kokebok med bare supper. Foto: PAUL PAIEWONSKY Vis mer

- Supper er lett å lage og ikke fetende. Spise du supper føler du deg ikke tung og kjip etterpå, sier kokken fra Røa som tok sommerjobb hos Gordon Ramsey i London, lot seg inspirere av all den fristende maten, kom hjem og ble suppegrunder.

Gigantisk stavmikser Sammen med søsteren Jannike (36) driver hun bedriften Mere Mat, som siden 2009 har vokst fra en 60 liters gryte og gigantisk stavmikser til en liten suppefabrikk som leverer til store dagligvareaktører.

 I 2014 omsatte de suppe for rundt to millioner kroner.

SAMMEN: De startet med å gå til  Røa torgbod i utkanten av Oslo. Der kjøpte de grønnsaker til høstsuppe. Siden er de blitt avanserte suppekokere. Foto: PAUL PAYEWONSKY
SAMMEN: De startet med å gå til Røa torgbod i utkanten av Oslo. Der kjøpte de grønnsaker til høstsuppe. Siden er de blitt avanserte suppekokere. Foto: PAUL PAYEWONSKY Vis mer

Nylig kom de ut med boka «Søstrene Isachsens supper» med norske klassikere til mer eksotiske supper, som kastanjeveloute og muskatgresskar-og søtpotetsuppe med honning, kanel og korianderesuppe.

Pluss en rekke kalde og varme supper til forrett, hovedrett og dessert.

HUMMERBISQUE: En følelse av luksus. Foto: PAUL PAYEWONSKY
HUMMERBISQUE: En følelse av luksus. Foto: PAUL PAYEWONSKY Vis mer

Noen supper er så fulle av aroma at kjøkkenet ditt på noen minutter fylles av herlige dufter. 

- Suppe er bra både til hverdag og fest, krever lite utstyr og er noe alle kan få til. Det er bare å smake seg fram, sier Jannike.

PAPRIKA -OG TOMAT :  Billig, enkel å lage, og veldig god. Foto: PAUL PAYEWONSKY
PAPRIKA -OG TOMAT : Billig, enkel å lage, og veldig god. Foto: PAUL PAYEWONSKY Vis mer

- Er suppa for tjukk,er det bare å spe den. Er den for tynn, kan du koke den inn.

Elisabeths favoritt er spinatsuppe og nudelsuppe med fisk. Jannike er svak for linsesuppe med chorizo og irrgrønn ertesuppe.

Full av smak Er det skralt med økonomien, lag en paprika-og tomatsuppe, rødbetsuppe, ertesuppe, løksuppe eller linsesuppe, råder Elisabeth.

Om våren foreslår hun en tur i naturen for å plukke tang eller brennesle.

- Slike supper er fulle av smak og koster veldig lite. Noen er gratis, sier hun.

Snart er det februar og lysere tider, også økonomisk.

Vil du skeie ut, prøv en østerssuppe, en hummerbisque eller blåskjell med konjakk.