SMITTE: Flåtten er sommerens farligste fordi den kan gi sykdommene encefalitt og borreliose. Foto: Colourbox.com
SMITTE: Flåtten er sommerens farligste fordi den kan gi sykdommene encefalitt og borreliose. Foto: Colourbox.comVis mer

De farlige sommerplagene

Hva gjør du hvis flåtten biter seg fast i deg?

||| Flått, huggorm, veps, mygg, knott og brennmaneter. Noen av sommerplagene er i verste fall irriterende, andre kan være dødelige.

Lær hvordan du beskytter deg mot giftige stikk, og hva du bør gjøre hvis uhellet er ute.

Les også: Farlig manet truer badeferien

Vepsen - innpåsliten og uredd Hvor farlig er den?

Vepsestikk regnes generelt sett som harmløse. Rundt 2000 nordmenn stikkes av veps årlig og bare 0,3 prosent reagerer allergisk. Men er man overfølsom for giften kan man i verste fall få et så kraftig allergisk sjokk at man dør av det.

I Norge skjer dette en til to ganger årlig. Svelg og hals kan også svulme opp, eller man kan få elveblest, med vabler over store deler av kroppen.

Symptomene inntrer som regel få minutter etter stikket. De aller fleste slipper imidlertid unna med lokal svie og hevelse.

Les også: Vaksiner deg mot vepsestikk

Hvordan opererer den?

Vepsen er «selskapssyk», opptrer gjerne i svermer og tiltrekkes av dufter, farger og kroppslukt.

Vepsens hensikt er kun å suge til seg næringsrik nektar - og stikker bare når den føler seg truet. Slå derfor ikke etter veps.

Stikker den, etterlater den som regel brodden i stikket. Beholder den brodden kan den stikke flere ganger. Provoserer du vepsebol, angriper den i flokk. Vepsesesongen varer fra mai til september/oktober.

Slik forebygger du Unngå blomster på bordet Spiser du ute, dekk maten til Sjekk at det ikke sitter veps på maten du putter i munnen Unngå sterke farger på klærne. Kle deg i hvitt eller gråbeige Unngå parfymerte såper og solbadoljer Gå ikke barbeint i graset Bruk myggnetting dersom du sover for åpent vindu Symptomer på forgiftning er hevelse og svie på stikkstedet.

Enkelte ganger kvalme, elveblest, hals og svelg som hovner opp. Anafylaktisk sjokk kan forekomme med blodtrykksfall, kaldsvette, kvalme, oppkast, diaré, kramper og bevisstløshet.

Hva gjør du?

Fjern brodden. Ta på bedøvende salve (fås kjøpt på apoteket). Oppsøk lege/ring 113 hvis du er allergisk, og/eller er stukket av flere veps. Ha nødvendige medikamenter lett tilgjengelig, som ferdig opptrukket engangssprøyte (fås på resept). Føler du at du skal besvime, legg deg i stabilt sideleie. Les også: Slik fjerner du vepsebolet

Flåtten - vampyr og sykdomsspreder Hvor farlig er den?

ALLERGI: Rundt 2000 nordmenn stikkes av veps årlig og bare 0,3 prosent reagerer allergisk.  Foto: Colourbox.com
ALLERGI: Rundt 2000 nordmenn stikkes av veps årlig og bare 0,3 prosent reagerer allergisk. Foto: Colourbox.com Vis mer

Flåtten er sommerens farligste fordi den blant annet kan være bærer av TBE-viruset som kan gi skogflåttencefalitt, en alvorlig infeksjon i sentralnervesystemet.

- Flåttbåren encefalitt er en høyst ubehagelig sykdom, sier lege Miklos Degre.

Les mer: Vaksine mot skogflåttencefalitt

Sitter flåtten i mer enn 24 timer på menneskekroppen er risikoen for smitte størst. Dette kan resultere i langvarig sykdom, i uker, måneder og i verste fall år. Lammelse, balanse- og bevegelsesproblemer, hodepine og søvnplager kan bli resultatet.

Heldigvis er ikke encefalitt særlig utbredt i Norge, men skogflått kan også bære med seg Borrelia-bakterien som kan gi sykdommen Lyme borreliose. Dette er en langt mer vanlig sykdom i Norge enn encefalitt.

Hvordan opererer den?

Flåtten har ikke øyne, men går etter kroppslukten og hopper over på byttet sitt. Her fester den seg til kroppen, eser opp av blodinntaket og kan bli opptil 2 cm store.

Se video: Gutt med ansiktslammelse etter flåttbitt

Den utvikler seg i 3 stadier fra larve til lymfe og ferdig flått - og suger blod i hvert nytt utviklingsstadie. Den finnes i kystområdene fra Nordland og nedover og trives best blant bregner og løvskog. Den er aktiv fra april til oktober - og spesielt i sommermånedene.

Her er anbefalingene fra Vitusapotek , for å forhindre infeksjon dersom du blir bitt av flått:

Fjern flåtten så raskt som mulig. Bruk en vanlig pinsett eller en flåttfjerner som du får kjøpt på apoteket. Har du ikke dette, kan du fjerne flåtten med neglene. Sjansen for overføring av smitte er liten dersom flåtten fjernes innen et døgn. Ikke bruk oljer, fett, vaselin, smør eller lignede til å fjerne flåtten. Dette gjør det vanskeligere å fjerne flåtten. Deler av munn eller hode som sitter igjen overfører ikke bakterien borrelia. Du bør likevel fjerne restene med en pinsett, for å unngå en infeksjon. Vask bittstedet med såpevann eller desinfiserende middel, og påfør gjerne en sårsalve med antibiotika etterpå.
Les også: Slik skal du fjerne flått
Les også: Slik unngår du flåttbitt

Huggormen - giftig og reservert Hvor farlig er den?

Det er uhyre sjelden noen dør av huggormbitt. I 30 prosent av tilfellene er også bittene tørre; den sprøyter ikke inn gift - og er følgelig helt ufarlige. Blir man bitt i hode, hals, mage eller rygg bør man imidlertid kontakte lege.

Hvordan opererer den?

Huggorm unngår mennesker og kryper langsomt bort hvis den blir overrasket. Kommer man for brått på den eller tråkker på den, kan den imidlertid bite. Da vil den etterlate seg to rødblå merker som sannsynligvis vil hovne opp. Det er en myte at den føder unger i trærne og at huggormunger er ekstra giftige.

HUGGORM: Oppsøk lege eller ring 113 hvis du blir kvalm, får magesmerter og blodtrykket synker etter huggormbitt.  Foto: Paul Kleiven / SCANPIX
HUGGORM: Oppsøk lege eller ring 113 hvis du blir kvalm, får magesmerter og blodtrykket synker etter huggormbitt. Foto: Paul Kleiven / SCANPIX Vis mer

Les også: Dette gjør du ved huggormbitt

Slik forebygger du

Fjern høyt grass, busker og kratt på tomten. Bruk lange bukser og langarmede plagg. Bruk myggmidler som inneholder DEET på klærne. Gå på stier, unngå vegetasjon og krattskog. Sjekk knehaser, lyske, armhuler og området bak ørene jevnlig. Vaksiner deg mot TBEviruset. Symptomer på infeksjoner

Ringformet utslett rundt bittstedet fra tre til fire dager etter bittet, kløe, svie, hovne lymfeknuter, nedsatt allmenntilstand, leddplager og smerter/muskelsmerter.

Alvorlige komplikasjoner er hjernehinnebetennelse, halvsidig ansiktslammelse, betennelser i hjerteposen, hjertemuskler eller ledd.

Se video: Barn som er bitt av huggorm

Dette gjør du:

Er du først blitt smittet, er det lite å gjøre bortsett fra medisinsk behandling og rekonvalesens.

Slik forebygger du:

Kle deg i langbukser, gode sko eller støvler Fjern busker og kratt på tomten Sveiv i lyngen med en pinne Tramp hardt i bakken Hva gjør du?

Hold deg mest mulig i ro Ikke rør bittstedet Oppsøk lege/ ring 113 hvis du blir kvalm, får magesmerter og blodtrykket synker. Symptomer på forgiftning er stikkende smerte, hevelse og rødhet. Magesmerter, sjokk og lavt blodtrykk kan forekomme.

Brennmaneten - havets brennesle Hvor farlig er den? Brennmaneter i norske farvann er ufarlige, men kan gjøre svømmeturer i salt sjø til en sviende og meget smertefull opplevelse. Skal du på badeferie til Middelhavet eller Sørøst-Asia, risikerer du å støte på maneter med potensielt dødelig gift. Geléskapningen har lange tentakler med celler som frigjør gift når man kommer i kontrakt med dem.

Les også: Gode råd mot brennmaneter

Hvordan opererer den? Brennmaneten har ingen annen agenda enn å fange små sjødyr og plankton i tentaklene. Føler du likevel at den siger innpå, er det sannsynligvis fordi du selv får panikk, veiver med armer og bein og suger den til deg. Tentaklene kan også løsne fra brennmaneten, klebe seg til huden og fortsatt ha sviende effekt.

Slik forebygger du

Se deg om hvor du stuper eller svømmer Smør deg godt med solkrem i forkant. Det finnes solkrem med spesiell manetbeskyttende effekt. Symptomer på forgiftning er smerte, hevelse, kløe, i enkelte tilfeller svimmelhet og oppkast.

Hva gjør du?

Skyll det brente området gjentatte ganger i sjøvann. Unngå ferskvann da det frigjør mer gift. Ikke gni og skrubb. Om mulig, senk området i godt oppvarmet vann (40 - 45 grader) for demping av symptomer og smertelindring Oppsøk lege/ring 113 hvis du blir kvalm og svimmel - eller hvis små barn er brent over større deler av kroppen. Mygg/knott/klegg/hjorteflue Hvor farlige er de?

Ingen av disse plageåndene er farlige i Norge, men er man allergisk kan de forårsake kraftige reaksjoner. I utlandet kan mygg og knott overføre alvorlige sykdommer.

BLODSUGER: I utlandet kan mygg og knott overføre alvorlige sykdommer som malaria og dengue-feber.  Foto: Colourbox.com
BLODSUGER: I utlandet kan mygg og knott overføre alvorlige sykdommer som malaria og dengue-feber. Foto: Colourbox.com Vis mer

Les også: Dette gjør du ved insektstikk

Hvordan opererer de?

Fuktighet og varme er fellesnevneren. Da klekkes eggene med liv og lys. De er også spesielt aktive i siste halvdel av sommeren.

Mygg bryr seg ikke om den angivelige søtheten i blodet. At noen er mer disponert enn andre for myggstikk, skyldes lukten de utsondrer. Det er hunnmyggen som stikker og suger blod. Har du nerver og tålmodighet, la den suge ferdig. Da suger den også opp igjen antikoaguleringsstoffene som forårsaker kløe og opphovning.

Knott er en kraftig mygg som sprøyter inn et antikoaguleringsmiddel, som kan gi reaksjoner som kløe og uvelhet. I Norge er knotten regnet for å være ufarlig. I varmere strøk kan den imidlertid bringe dødelig smitte.

Klegg er en blodsugende flue som angriper mennesker og dyr. Bittene fra hunnflua er smertefulle, da det lille udyret skjærer små rifter i huden. Den tiltrekkes av kroppslukt og orienterer seg mot store, mørke former. I Norge er den ufarlig, men kan overføre alvorlig smittei utlandet. Den er spesielt aktiv på solvarme dager.

Hjortelusflue er en blodsugende parasitt som fortrinnsvis angriper hjortedyr, men av og til mennesker - først og fremst i hårfestet i nakke og rundt ørene. Bittet kan gi sterk kløe, men bringer ikke med seg sykdommer. Etter å ha bitt seg fast, kaster den vingene og er vanskelig å bli kvitt. Foreløpig har man ikke funnet noe insektmiddel som tar knekken på hjortelusflua.

Se video: Betennelse etter insektstikk

Slik forebygger du

Vask deg godt. Mygg og flått tiltrekkes av kroppslukt Bruk langermede bukser og skjorter, helst i lyse farger Påfør myggmiddel på håndledd og rundt halsen Tenn en myggspiral Bruk myggnetting Symptomer på forgiftning: Sjelden andre reaksjoner enn kløe, rødflammethet og hevelse

Hva gjør du? Apoteket har lindrende remedier.

Les også:

Brennmanetfaren er undervurdert

Giftig fjesing i fjæra

SMERTEFULLT: I norske farvann er manetmøter ubehagelige, i Middelhavet og Sørøst-Asia risikerer du å støte på maneter med potensielt dødelig gift.  Foto: Colourbox.com
SMERTEFULLT: I norske farvann er manetmøter ubehagelige, i Middelhavet og Sørøst-Asia risikerer du å støte på maneter med potensielt dødelig gift. Foto: Colourbox.com Vis mer

Hold barna unna disse farlige krypene

Sjekk barna for flått

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

HØYSESONG: Flåtten er aktiv fra april til oktober ¿ og spesielt i sommermånedene.  Foto: Colourbox.com
HØYSESONG: Flåtten er aktiv fra april til oktober ¿ og spesielt i sommermånedene. Foto: Colourbox.com Vis mer