Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

De har toppet fy-listene i årevis

Men hvor vanlige er egentlig de utskjelte passordene?

UTSKJELT: Passord som 123456 og password topper vanligst-listene, men brukes egentlig av færre enn vi kan få inntrykk av. Foto: ALL OVER PRESS
UTSKJELT: Passord som 123456 og password topper vanligst-listene, men brukes egentlig av færre enn vi kan få inntrykk av. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Dinside Hvert år siden 2011 har sikkerhetsselskapet SplashData offentliggjort en liste over de vanligste og dårligste passordene.

Dette basert på passord som har blitt publisert på diverse hacker-nettsteder i løpet av det foregående året.

Her har vi kunnet finne passord som «123456» og «password», til skrekk og advarsel for databrukere verden over.

LES OGSÅ: Ikke bruk disse passordene

Vanligst i 2014 I forrige uke ble SplashDatas liste for 2014 offentliggjort, og dermed kunne vi igjen lese overskrifter i avisene om passordene vi må styre unna - med rette.

Ikke overraskende var «123456» det vanligste passordet.

Men hvor mange er det egentlig som bruker akkurat dette? Kanskje ikke så mange som vi kan få inntrykk av.

LES OGSÅ: Lastpass med egen Mac-app

0,6 prosent Ifølge sikkerhetsforsker Mark Burnett, som har vært med på å utarbeide årets liste med SplashData, er statistikken faktisk litt misvisende.

Blant de 3,3 millioner passordene som ble brukt i SplashDatas liste, var 20.000 av dem «123456». Det utgjør 0,6 prosent.

Med andre ord var det 99,4 prosent på listen som ikke brukte «123456» som passord, påpeker Burnett i et blogginnlegg.

Det kan også være uregelmessigheter som påvirker resultatene, ifølge Burnett, og de kan ikke være helt sikre på at passordene de har fått tilgang på faktisk brukes.

LES OGSÅ: Bruk «samme» passord overalt

Folk blir flinkere Burnett forklarer videre at antallet som bruker de vanligste passordene har blitt redusert dramatisk i senere tid.

- I 2011 viste mine analyser at 8,5 prosent brukte passordene «password» eller «123456», men i år har dette tallet gått ned til mindre enn én prosent. Dette er stort, skriver Burnett.

Råd til sikrere passord Selv om prosentandelen som bruker de vanligste passordene minker, viser SplashDatas liste at folk fortsetter å bruke svake passord som er enkle å gjette.

Sikkerhetsselskapet anbefaler å bruke passord som er åtte tegn eller mer, med ulike type tegn (bokstaver, tall og symboler). Du bør heller ikke bruke samme passord på mer enn ett nettsted.

Hvis det blir mange passord å holde styr på, kan du bruke en av de mange passordprogrammene som finnes, som for eksempel LastPass, KeePass, 1Password og Dashlane.

LES OGSÅ:
Hackerens egne sikkerhetsråd
Sikre nettkonti med tofaktorautentisering

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.