Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

De kaller dette neste steg, men er steget langt nok?

Det er faktisk helt opp til deg.

VELKJENT: Du må være en Prius-kjenner for å se forskjell på denne og den mer ordinære hybriden, men dette er ifølge Toyota neste steg i evolusjonen. Foto: BREDE LIE REIME
VELKJENT: Du må være en Prius-kjenner for å se forskjell på denne og den mer ordinære hybriden, men dette er ifølge Toyota neste steg i evolusjonen. Foto: BREDE LIE REIME Vis mer

(Dagbladet): En Prius Plug-in Hybrid slipper på papiret ut mindre CO2 per kilometer enn en chihuahua. 49 gram er halvparten av veldig lite, og dermed finner gjengen som trekker i trådene på Løvebakken, fram silkehanskene.

Det burde være godt nytt for deg som kunde, men det avhenger i stor grad av hvilket kjøremønster du har. 

Dyrere fra forhandler Engangsavgiften på en Prius Plug-in Hybrid er rundt 11 000 kroner, inkludert moms på omtrentlig 80 000 betyr det at knappe 91 000 av en totalpris på 329 900 kroner havner i statskassa.

Problemet - eller det potensielle problemet - er at en vanlig Prius koster 287 500, eller 42 400 kroner mindre enn en plug-in-variant.

Og det er ikke mye forskjell å spore mellom bilene. En vanlig Prius bidrar noe mer til global oppvarming, men utover det er det lite å hente for forbrukeren ved kjøp av Plug-in - på papiret i alle fall.

La oss se på noen fakta først. Plug-in-varianten slipper som nevnt ut 49 gram CO2 per kilometer, den vanlige Priusen 89 gram. Plug-in-systemet gir deg rundt 25 km kjøring på strøm, og det er i hovedsak der den ekstra grønnfargen i miljøbildet males inn. Når den går tom for støt, er det tilbake til bensinmotoren, og utslippet stiger til 89 gram.

Fra 25 kjørte kilometer og utover slipper du med andre ord ut det samme som naboens mer «ordinære» Prius.

Regnestykket
Man kunne kanskje tenke seg at kampen var tapt for Plug-in-hybriden allerede ved prisforskjellen. 40 000 kroner kunne like gjerne vært 40 000 spikrer i kista.

FORSKJELLEN: Det er i de to første ordene den ligger. Denne bilen kan du lade og kjøre som en elbil, riktignok ikke lenger enn 25 km, men  det er et bevisst valg fra Toyotas side. Foto: BREDE LIE REIME
FORSKJELLEN: Det er i de to første ordene den ligger. Denne bilen kan du lade og kjøre som en elbil, riktignok ikke lenger enn 25 km, men det er et bevisst valg fra Toyotas side. Foto: BREDE LIE REIME Vis mer

Så enkelt er det ikke.

La meg bruke meg selv som eksempel. Jeg vil tippe jeg i snitt kjører rundt tre mil om dagen på hverdager, og rett ved jobb er det ladestasjoner for elbil. Det vil si gratis parkering, uten tidsbegrensning, såfremt man lader.

Men kan jeg lade den på elbilplass? Det kan jeg, sier Oslo kommune.

Alle plasser er nå tilgjengelige for «ladbar motorvogn»
.

I tillegg kommer noen turer til Gardermoen per måned, og en og annen langtur. Totalt vil jeg tro jeg kjører rundt 1400 km i måneden. Et kjapt overslag viser at for min del er rundt 800 kilometer korte nok turer til at jeg kan kjøre utelukkende på strøm.

Dermed vil jeg kjøre 60 mil i måneden på bensin. Prius Plug-in Hybrid bruker 0,37 l/mil når den går tom for strøm. La oss si at bensinprisen er 14,50 i snitt, da blir drivstoffkostnaden 322 kroner per måned, eller 3860 kroner per år. 

25 KM: Å lade den tar rundt halvannen time med en 16 amperes kurs. Foto: BREDE LIE REIME
25 KM: Å lade den tar rundt halvannen time med en 16 amperes kurs. Foto: BREDE LIE REIME Vis mer

Med en vanlig Prius kommer man bare et par kilometer på strøm, og bare i hastigheter under 50 km/t. Med en kjørelengde som skissert over og med samme bensinpris vil en ordinær Prius drikke bensin for rundt 9000 kroner i året. Altså en differanse på i overkant av 5000 kroner. 

Sett fra det perspektivet tar det meg rundt åtte år før jeg sparer inn valget av en ladbar Prius, men da er ikke utgifter til parkering medregnet.

Tar man med en 50-lapp i parkering per dag 100 dager i året, er det en utgift på 5000 kroner. Da begynner Plug-in-alternativet å se langt mer attraktivt ut.

Bevisst valg fra Toyota Det er ikke tilfeldig at Toyota har valgt en løsning der man kan kjøre 25 kilometer på strøm. I prosessen med å utvikle dagens modell har de kommet fram til at 70 prosent av europeernes kjøreturer er på under 25 kilometer.

Tar man det utgangspunktet, kan man si at man bare trenger bensin en tredjedel av tida. En del faller kanskje innenfor den kategorien, men slett ikke alle.

Kjører som en Prius Dersom du er Prius-sjåfør fra før, vil du kjenne deg igjen i Plug-in-hybriden. Å kjøre er den som dagens modell, ikke sportslig, ikke spesielt kvikk, men en ganske så ordinær kjøreopplevelse.

Den ligger fint på veien, og på motorveiene rundt Brussel viste den seg å være stabil og stillegående, selv i ganske høye hastigheter.

Det er beinplass nok til fem voksne. Bagasjeromsplassen er 443 liter med setene i vanlig posisjon, og 1120 liter når de er nedfelt. 

Så vanlig Prius eller Prius Plug-in Hybrid? Det er som illustrert over et spørsmål du kan regne deg fram til svaret på, for min del ville Plug-in lønt seg i løpet av noen få år.

Eller så er du kanskje bare blant dem som foretrekker dagens nytt framfor gårsdagens?

- Dette er den viktigste bilen vår, dette er blikket inn i framtida, sier administrerende direktør i Toyota Norge, Lars-Erik Årøy.

Og han har et poeng. Da de første bilene kom på markedet, var det fortsatt langt mer økonomisk å kjøpe seg en hest, men de solgte jo noen biler likevel.

TRE VALG: De tre knappene til høyre for girspaken er modusene du kan velge. Den første fra venstre er hybriddrift, den i midten gjør at du kjører på strøm, og den siste lar deg kjøre så økonomisk som mulig uansett. Foto: BREDE LIE REIME
TRE VALG: De tre knappene til høyre for girspaken er modusene du kan velge. Den første fra venstre er hybriddrift, den i midten gjør at du kjører på strøm, og den siste lar deg kjøre så økonomisk som mulig uansett. Foto: BREDE LIE REIME Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media