SMØREOST: Bramat har testet 14 smøreoster. De som gjorde det best, har lite fett, godt med protein og lite kalorier. Perfekt for dem som vil passe vekten. Foto: ERIK HELGENESET
SMØREOST: Bramat har testet 14 smøreoster. De som gjorde det best, har lite fett, godt med protein og lite kalorier. Perfekt for dem som vil passe vekten. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

De magreste er de mest proteinrike

Stor test av smøreost.

(Bramat.no): Det er stor forskjell på hvor mye fett og kalorier en ost inneholder. Men det som er felles for omtrent alle, er at mye av fettet du finner i ost er mettet.

Myke oster som Brie, Camembert og blåmuggoster er ofte fetere enn smøreoster du finner på tube eller boks.

Det er stor forskjell på smøreoster. Mens mange er relativt fette og kaloririke, er andre relativt magre.

Det er mengden som teller Bruker du smøreost bare noen få ganger, for eksempel når du skal lage en kake, eller kose deg med ost og vin, er det selvfølgelig helt i orden å velge de feteste typene.

Men spiser du smøreost ofte, kan det være lurt å velge noen av de magreste.

Ikke bare får du i deg mindre av det ugunstige fettet, men du får også mer protein, et næringsstoff som metter godt.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på smøreostenes innhold av kalorier, fett og protein.

Mye fett og kalorier har trukket ned, mens mye protein har trukket opp.

Ideelt sett burde vi også sett på hvor mye salt de ulike ostene inneholder, men disse opplysningene har vi ikke fått tak i.

Spiser du smøreost ofte og/eller har problemer med høyt blodtrykk, bør du gå for de ostene som smaker minst salt.

Produktene er rangert i forhold til hverandre.

Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 1.

Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Magerost Skinke Lite fett, godt med protein og lite kalorier gjør denne osten til en av testens vinnere. Perfekt for de som vil passe vekten. Karakter: Produsent: Kavli Magerost kylling Lite fett, godt med protein og lite kalorier. En av testens tre vinnere. Bra både for de som vil passe vekten og de som har høyt kolesterol. Karakter: Produsent: Kavli Lettost med kylling Minst fett og kalorier av alle ostene i denne testen. En av testens tre vinnere. Et bra valg både i forhold til vekt og kolesterol. Karakter: Produsent: Kavli Smøreost Bacon Et akseptabelt innhold av fett og bra med protein. Karakter: Produsent: Landlord Baconost Et greit innhold av fett og greit med protein. Karakter: Produsent: Kavli Baconost Et greit innhold av fett og greit med protein. Karakter: Produsent: X-tra Philadelphia light Lite fett, men også litt lite protein gjør at denne osten ikke får mer enn terningkast 4. Karakter: Produsent: Kraft Smørbar cheddar Innholdet av fett kunne gjerne vært litt lavere, men et greit innhold av protein. Karakter: Produsent: Tine La Vache qui rit Barnas favoritt. Denne osten er helt ok både mht fett, kalorier og protein. Karakter: Produsent: Ble Philadelphia original Lite protein, og relativt mye fett og protein gjør at denne osten egner seg best til fest. Karakter: Produsent: Kraft Cream cheese natural Nokså mye fett og testens laveste innhold av protein. Karakter: Produsent: Coop Snøfrisk naturell Mye fett og kalorier og lite protein. Karakter: Produsent: Tine Buko Garli Testens høyeste innhold av fett og kalorier. Karakter: Produsent: Arla Kremost naturell Mye fett og kalorier, og lite protein. Karakter: Produsent: Tine Les mer på Bramat.no:
Müsli: Fiberkilde eller sukkerbombe
Mer muskler, mindre fett
Svisker styrker skjelettet