De med mest tomat topper testen

Fire seksere i stor ketsjuptest.

GLAD I KETSJUP? Er ketsjup et fast innslag på middagsbordet, kan det være nyttig å vite hvilken som er sunnest. Foto: ERIK HELGENESET
GLAD I KETSJUP? Er ketsjup et fast innslag på middagsbordet, kan det være nyttig å vite hvilken som er sunnest. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

(Bramat.no): Hva ketsjupen inneholder trenger ikke påvirke kostholdet ditt i nevneverdig grad såfremt du bare bruker litt eller av og til.

Er ketsjup derimot fast innslag på middagsbordet, kan det faktisk være nyttig å vite hvilken ketsjup som er den sunneste.

Hva er ketsjup? Ketsjup er en tomatbasert saus som kan spises kald.

Den inneholder tomatpuré og er i de fleste tilfeller tilsatt eddik, sukker, salt og krydder.

Stivelse, aromastoffer og konserveringsmidler er også ingredienser i kjøpeketsjup.

Ifølge Store norske leksikon kommer navnet ketsjup/ketchup fra kinesisk og betyr fiskesaus.

Tre viktige faktorer i en sunnere ketsjup Den ideelt sunne ketsjupen har lite sukker, mye tomat og lite natrium (fra tilsatt salt).

Vanlige tomater er ikke så veldig søte, derfor tilsettes sukker for at den skal bli søtere og lettere å like. Salt påvirker også smaken, men er uheldig ernæringsmessig.

Jo mer tomater som inngår i ketsjupen, desto mer næringsrik er den. Tomater inneholder litt naturlig sukker, men også en betydelig andel antioksidanter bl.a. betakaroten, lykopen, vitamin C og vitamin E.

Hele tomater er også en kilde til fiber, mens ketsjup inneholder lite fiber. Ketsjup inneholder forøvrig lite protein og fett.

Kan ketsjup inngå i et sunt kosthold? Nesten alle har en ketsjupflaske i kjøleskapet. Den brukes på pølser, til grillmat, noen har den på pastaen, i sauser og gryter, på hamburgeren osv.

Og omtrent alle liker ketsjup, selv om ikke alle vil innrømme det.

Ketsjup kan selvsagt ikke bli like sunt som ferske tomater, men ketsjup kan likevel være en del av sunt kosthold. Spises den som et tilbehør i et måltid som inneholder fisk eller magert kjøtt, grønnsaker eller salat, og grove karbohydrater, er det ikke noe i veien for å ha på litt ketsjup.

Dersom det er ketsjupen som får barna til å ville spise fiskekaker eller ren fisk, ja da er det bare fint. Men brukes ketsjupen på salte pommes frites, er det ikke så bra.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sammenliknet et utvalg ketsjup. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av karbohydrater, natrium og mengden tomater som ble brukt til å framstille 100 gram ketsjup.

Desto større mengde tomater, desto høyere poengsum, mens innholdet karbohydrater og natrium trekker ned. Andelen tomater ble ekstra vektlagt i testen.

I denne testen kunne vi ikke teste på andelen sukkerarter eller tilsatt sukker fordi disse opplysningene ikke var tilgjengelig på alle produkter.

I de tilfellene vi hadde detaljerte opplysninger, var det nært samsvar mellom totalt karbohydrater og sukkerarter. Derfor valgte vi heller å teste på karbohydrater enn sukker, slik at alle produktene kunne bli vurdert likt.

Ett produkt inneholder søtstoffet sukralose i stedet for tilsatt sukker. Derfor ble poengene for karbohydrater i produktene uten søtstoff fordelt innbyrdes, slik at det ble en jevn fordeling. Den med søtstoffer fikk også beste poengsum på denne faktoren. Det er selvsagt opp til hver enkelt å vurdere om de vil ha en ketsjup med sukker eller en med søtstoff. Les mer om sukralose her.

Stem på din favoritt Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på den du syns smaker best.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3.

Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3, er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

En kan diskutere om det er riktig å gi ketsjup terningkast 6. Vi valgte å bruke terningkast 6 fordi noen produkter i testen hadde nesten dobbelt så mye tomater som andre, det var også betydelige forskjeller natrium og karbohydratinnhold.

Våre kilder Opplysningene til Bramats tester hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Dette er informasjon som også er tilgjengelig for forbruker og den mest relevante informasjonen i testsammenheng.

Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen. Dette gjør vi for at vi skal få en god test og at produktene skal bli vurdert på lik linje.

Dersom vi ikke har opplysninger om innholdet av alle næringsstoffer som vurderes i testen på et produkt, så kan vi 1. ikke gi denne et terningkast eller 2. ikke gi poeng for denne faktoren og la produktet likevel bli med i testen og få et terningkast. Dette vurderes i hvert tilfelle.

Feilkilder Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til, og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Dersom vi får den nyeste informasjonen fra produsenten før vi tester, foretrekkes den.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Idun tomatketchup Red hot chili Testvinner med minst natrium og mest tomat. Karakter: Produsent: Stabburet AS Idun tomatketchup uten tilsatt sukker Testvinner med minst karbohydrater (og sukker). Er tilsatt modifisert stivelse og søtstoffet sukralose i stedet for sukker som i de andre ketsjupene. Nest laveste natriuminnhold og bra innhold av tomat. Karakter: Produsent: Stabburet AS Idun tomatketchup Sort pepper Testvinner med færre karbohydrater og godt med tomat. Middels poeng på natrium. Karakter: Produsent: Stabburet AS Idun tomatketchup / Idun tomatketchup (treffsikker) Testvinner med mest tomat. Greit innhold av karbohydrater. Middels innhold av natrium. Karakter: Produsent: Stabburet AS Heinz Tomato Ketchup Mindre sukker & salt Ketsjupen med minst karbohydrater (og sukker) uten tilsatt søtstoff. Middels innhold av tomater og natrium. Karakter: Produsent: Heinz Salatmesteren Tomatketchup Til tross for manglende natriuminnhold (fikk 0 poeng på denne faktoren), trekker innholdet av karbohydrater og tomater opp. Karakter: Produsent: SalatMestern AS Delish Tomatketchup Ketsjupen med minst tomater, men også nest minst innhold av karbohydrater (og minst sukker) uten tilsatt søtstoff. Greit innhold av natrium. Karakter: Produsent: ICA Norge AS X-tra Tomatketchup Ketsjupen med minst tomater, men kommer ganske greit ut på innhold av karbohydrater og natrium. Karakter: Produsent: Coop Trading AS First Price Ketchup Trekk for lite tomater, men pluss for lite karbohydrater. Nest mest natrium. Karakter: Produsent: Unil AS Heinz Økologisk Tomato Ketchup Ketsjupen med mest karbohydrater (og sukker) og natrium. Bra innhold av tomater. Karakter: Produsent: Heinz Bergbys ketchup Ketsjupen med mest natrium og nest mest karbohydrater. Middels innhold av tomater. Karakter: Produsent: Bergbys kjøttforretning AS Heinz Tomato Ketchup Ketsjupen med mest natrium. Kommer heller ikke så godt ut på karbohydrater og tomater. Karakter: Produsent: Heinz Les mer på Bramat.no:
Syndige scampi - det verste du kan ha på tallerkenen
Ny norsk undersøkelse viser rekordlavt sukkerinntak
Slik kommer du i gang med treningen