De mest desperate søvnrådene

Når du har prøvd alt, kan du fortsatt prøve dette.

KOSEPARYKKEN: En parykk var det som skulle til for å få minstemann til å sove hele natta. FOTO: Line Fredheim Storvik
KOSEPARYKKEN: En parykk var det som skulle til for å få minstemann til å sove hele natta. FOTO: Line Fredheim StorvikVis mer

Du er desperat. Partneren din er desperat. Naboene er desperate.

Du har prøvd alle verdens søvnråd, blant annet faste leggerutiner og ulike varianter av skrikekurer. Likevel er fem timers sammenhengende søvn bare en fjern drøm du aldri rekker å drømme.

En parykk var redningen Det er tid for å finne fram til de desperate løsningene.

Line Fredheim Storvik, journalist i blant annet Foreldre & Barn og Klikk.no, fikk endelig en hel natts søvn da hun kjøpte en parykk til minstemann. Han fikk nemlig ikke sove om han ikke kunne tvinne mammas hår mellom fingrene.

Heldigvis godtok han, under tvil, at en parykk egentlig var en helt grei erstatning for mammahår.

Bilde av mamma i senga Søvnterapeut Karin Naphaug har hjulpet mange desperate foreldre med å få barn til å sove.

Hun forteller om et foreldrepar som endelig fikk datteren til å sove alene etter å ha hengt et bilde av mamma og pappa på innsiden av sprinkelsenga.

Holde i hånda Ikke alle foreldre finner fram til like gode løsninger.

Naphaug husker et foreldrepar som hele kvelden satt i hver sin stressless på hver sin side av sprinkelsenga og holdt i hver sin barnehånd. De trodde det var det som måtte til for at deres ett år gamle datter skulle føle seg trygg.

- Det første jeg gjorde var å fjerne stolene og sette sprinkelsenga inn i et hjørne. Det var ikke mer enn to netter som skulle til før datteren ble vant til å sove alene.

Nakkeproblemer Hun forteller også om en fireåring som kommanderte foreldrene rundt i huset i flere timer for å hente vann og bamser og dekke diverse behov. Jenta kalte selv foreldrene sine for tjenere.

Et annet lite barn insisterte på å ligge i foreldrenes seng og holde mamma rundt hodet. Mamma fikk nakkeproblemer fordi hun ikke kunne bevege hodet uten at barnet våknet.

- Og så var det pappa'n som var så desperat at han tok med seg ungen i bilen. Før han visste ordet av det hadde han kjørt fra Oslo til Trondheim.

Det er lov å gi opp Noen resignerer. De innser at det eneste som fungerer er å ligge med babyen på brystet hele natta.

Andre tar et endelig valg. De kjøper to dobbeltsenger som de snekrer sammen. Dermed blir hele soverommet en eneste stor seng for hele familien. Ikke en ideell løsning for alle, selv om flere eksperter mener at samsoving kan gjøre barnet tryggere.

Lukten av mamma Bjørg Grova, spesialist i klinisk psykologi og universitetslektor ved Universitetet i Oslo, har jobbet mye med barn og søvnproblemer. Hun har hørt de rareste historier fra desperate foreldre, men parykkhistorien var ny for henne.

Prinsippet er likevel velkjent. Foreldrenes hender - eventuelt hår - bør erstattes med noe annet.

- Jeg pleier å anbefale sutteklut eller et mykt, lite kosedyr til alle, bortsett fra de aller minste, som mamma har gnidd mot egen kropp slik at objektene lukter mamma. Mange barn må læres å holde i dette som et søvnsignal, altså må barna mens de ennå er våkne, men på randen til å sove, gis tingen i hånden, forklarer Grova.

Og dette må gjøres over tid.

- Hensikten er at de skal assosiere objektet med søvn. Det kalles på psykologisk fagspråk for "overgangsobjekt" og skal hjelpe barna til å roe seg selv, uten altfor mye støtte av foreldre.

Vær tålmodig Psykologen mener det er svært viktig at foreldrene ikke gir opp for lett og skifter taktikk hele tida.

De mest desperate søvnrådene

- De fleste tiltak hjelper når de anvendes systematisk over tid. Det som ikke hjelper, er den desperate jakten på nye ting som anvendes over kort tid fordi foreldrene er så utslitte at de skifter strategi straks noe ikke ser ut til å virke. Alt som kan hjelpe foreldre til å holde ut, som for eksempel å gå på skift, vil for de fleste virke over tid.

Kontakt lege hvis ... Noen barn er dårlige sovere uansett hva man gjør. De bør undersøkes nærmere, råder psykolog Grova.

- Om søvnen ikke har kommet inn i en rytme - selv om den inneholder oppvåkninger om natten til omtrent samme tidspunkt - i løpet av første halvår, bør en lege se på barnet.

Har du et desperat søvnråd som fungerer? Del gjerne i kommentarfeltet nederst i artikkelen.

Les mer:
- Å forlate gråtende barn er uheldig
- Legger barna for sent
Når kan man gi barn sovemedisin?

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

Slik sover ungen gjennom natta Ekspertene gir deg tipsene til hvordan du hanskes med en nattevåker. - Spedbarn kan sove hele natta - Det er foreldrenes ansvar å lære babyen å sovne i egen seng, sier overlege og søvnforsker Eli Sørensen. Slik gjør du det. 8 tips til gode leggerutiner Disse leggetipsene er nesten garantert å virke. Søvnrådene du ikke skal høre på Det finnes mange myter om hvordan du får barna til å sove hele natta. De fleste virker mot sin hensikt. Er barnet en morgenfugl? Dette gjør du om barnet aldri sover lenger enn til klokken fem.