De neste månedene reiser nordmenn til de sju store øyene i Atlanterhavet

Stor guide: Du finner alltid en øy som passer for deg.

TENERIFE: Den største kanariøya har også mest å vise fram. Men du finner selvfølgelig også milevis med strender der du kan bolte deg i bølgene. Her fra stranda i  Los Christianos sør på den mest solsikre delen av øya. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
TENERIFE: Den største kanariøya har også mest å vise fram. Men du finner selvfølgelig også milevis med strender der du kan bolte deg i bølgene. Her fra stranda i Los Christianos sør på den mest solsikre delen av øya. Foto: JOHN TERJE PEDERSENVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Kanariøyene er feriefavoritten i vinterhalvåret. Ikke til noe annet sted reiser det flere normenn disse månedene.

Men de sju store øyene i Atlanterhavet er totalt forskjellige.

Frodige grønne og tilbakelente La Palma, historiske Tenerife, travle og fjellfylte Gran Canaria, vulkanlavaøya Lanzarote, sportsøya  Fuerteventura som nesten er helt flat, og lille El Hierro med fyrtårnet som var den siste utpost for reisen over Atlanterhavet.

Du finner alltid en øy som passer for deg; enten du vil ha en badeferie med fart og moro, en romantisk ferie for to, eller en aktiv ferie med fotturer og vannsport. 

 KANARIØYENE:  Det er mye å velge mellom på de sju store kanariøyene. Grafikk: KJELL ERIK BERG/Dagbladet
KANARIØYENE: Det er mye å velge mellom på de sju store kanariøyene. Grafikk: KJELL ERIK BERG/Dagbladet Vis mer

Her er de beste tipsene til opplevelser det er verdt å fortelle om når du kommer hjem fra Kanariøyene. Fra størst til minst.

1 TENERIFE Den største kanariøya har også mest å vise fram: Som Spanias høyeste fjell Teide på 3718 meter over havet, med nasjonalparken Las Canadas som er Spanias mest besøkte.

De store feriestrendene, Playa de las Americas og Los Cristianos ligger i sør, som er den mest solsikre delen av øya.

Nord og vest på øya er det frodig og grønt. Karnevalet i Santa Cruz de Tenerife i februar er Europas største.

Høydepunkter:
• Siam Park på Costa Adeje kalles et lite stykke Thailand på Tenerife. Kåret til verdens beste badepark med moro for både små og store.

• Hovedbyen Santa Cruz de Tenerife med alt en storby kan by på av spisesteder, museum for moderne kunst og opera.

• Vinsmaking og rundtur i de historiske byene Orotava og Icod de los Vinos, besøk også havbassengene i Garachico, en liten by med landsbyturisme.
 
• Masca-dalen er et godt utgangspunkt for en lang fottur ned til stranda.

• Thor Heyerdahl pyramidepark i landsbyen Güimar.

•  Cueva del Viento, en 20 kilometer lang lavatunnel ved Icod de los Vinos.

2 FUERTEVENTURA Er den nest største av Kanariøyene og den som ligger nærmest Afrika. Har 340 kilometer med gyllen sand, og som den flateste av kanariøyene er dette en øy for alle som har lyst på en aktiv ferie med sykling, løping og vannsport.

Playa Grande stranda ved Corralejo blir ofte sammenliknet med Varaderostranda på Cuba. Sportshotellet Playitas brukes ofte av norske treningsgrupper, men er åpen for alle, med treningssenter, olympisk svømmebasseng, golfbane og all slags vannsport.

Hovedbyen er Puerto del Rosaria. Mer eksklusiv turisme sørover i Caleta del Fuste, Moro Jable og Jandia, med luksushoteller og kasino.

 TENERIFE:  Siam Park på Costa Adeje er et av verdens mest spesielle badeparker, bygget i thailandsk stil. Her er bølgebassenget Wawe Pool. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
TENERIFE: Siam Park på Costa Adeje er et av verdens mest spesielle badeparker, bygget i thailandsk stil. Her er bølgebassenget Wawe Pool. Foto: KIRSTEN M. BUZZI Vis mer

Høydepunkter:
• Sotaventostranda er et surfeparadis med chiringuitoer, små strandboder med mat og drikke.  

• René Egli vannsportsenter er et av Europas mest kjente. Kurs i alt fra kiting til surfing og stand up board.

• Mountainbike til Betancuria. Øyas historiske hovedstad.

• Sanddynene i nasjonalparken las Dunas sør for Corralejo.

• En kort ferjetur til Playa Blanca på naboøya Lanzarote, eller dagsutflukt til Los Lobos-øyene.

3 GRAN CANARIA Den tredje største kanariøya er nordmenns feriefavoritt. Her hører du norsk hvor enn du kommer.

FUERTEVENTURA: Betancuria var hovedstaden. I dag bor det 650 mennesker her og byen er blitt en turistattraksjon. Det finnes gode sykkelmuligheter hit. Foto: KIRSTEN M. BUZZI
FUERTEVENTURA: Betancuria var hovedstaden. I dag bor det 650 mennesker her og byen er blitt en turistattraksjon. Det finnes gode sykkelmuligheter hit. Foto: KIRSTEN M. BUZZI Vis mer

Verdens mest kjente Syden-strand, Playa del Inglés, for den som er ute etter fest og moro i ferien. Her ligger også flere norske barer og utesteder.

Amadores-stranda og Anfi del Mar er roligere. Vil du se mer enn tettpakkede feriesteder er en bilrundtur å anbefale, men Gran Canaria bør kjøres på tvers, ikke øya rundt. Mange merkede turstier. Luksusturisme i Maspalomas og Meloneras.

Høydepunkter:
• Las Palmas er en by på størrelse med Oslo og har tilsvarende tilbud av natteliv, restauranter, shoppingmuligheter, kultur og vitensenteret Museo Elder. Den fine bystranda Las Canteras brukes mest av de lokale. Se opp for havstrømmene her. Besøk den hyggelige gamle bydelen Vegueta.

• Havfiske med start i Puerto Rico, et feriested som er veldig populært blant nordmenn.

• Vandre eller kjøre opp til Roque Noblo, klippen på 1813 meter høyde.

 GRAN CANARIA:  Havna i Puerto Mogan har fått en egen sone for privatbåter. Den lille byen er et av de roligste feriestedene på øya. Foto: JOHN T. PEDERSEN
GRAN CANARIA: Havna i Puerto Mogan har fått en egen sone for privatbåter. Den lille byen er et av de roligste feriestedene på øya. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

• For barn er indianerbyen Sioux City, Aqualand badepark, Angry Birds park, Palmitos Park, Camel Park og Holiday World gode alternativer.

4 LANZAROTE Ferieøy for alle som ikke liker tradisjonell Syden-ferie, men gjerne vil oppleve kultur og en annerledes natur.

En fjerdedel av øya er dekket av lava etter store vulkanutbrudd for 300 år siden. Det er kunstneren og arkitekten César Manriques som har stått for utbyggingen av øyas turistattraksjoner, som er varlig utbygd i samme stil. Hovedbyen er Arrecife.

Høydepunkter:
• Hulene Jameos del Aqua og Cueva de los Verdes, kaktushagen Jardin des Cactus  og utsiktsplatået Mirador del Rio med utsikt over naboøya la Graciosa, er alle laget av Manrique.  Museet i kunstnerens hus er en av øyas fineste. Bonderestauranten la Canada ved kunstnerens veimonument er også å anbefale.

• Surfelandsbyen Famara, ligger ved stranda med samme navn. Det kjente sportshotellet Club La Santa, som brukes av blant annet britiske fotballspillere, ligger rett sør for landsbyen. Det er surfestrender og surfekurs flere steder på øya.

• Papagayo-strendene utenfor Playa Blanca helt i sør, er store nok til at alle kan finne en fredelig plass. Orzolastranda er en ukjent perle, i en lagune rett før fiskelandsbyen med samme navn.

LANZAROTE: Utenfor Playa Blanca ligger papegøyestrendene med små og store badebukter. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
LANZAROTE: Utenfor Playa Blanca ligger papegøyestrendene med små og store badebukter. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

• Landsbyturisme og vinsmaking i La Geria, og se den unike måten vindruene dyrkes i lavasanden.

• Nasjonalparken Timanfaya kan bare oppleves på en bussrundtur. Djevelens restaurant El Diablo på vulkantoppen er en opplevelse.

5 LA PALMA Den nest høyeste av Kanariøyene, med toppen Roque de los Muchachos på 2423 meter over havet. Hovedbyen er Santa Cruz de la Palma.

Den frodigste og grønneste av alle de sju store øyene. Det bor færre enn 100 000 på øya, som for det meste har svarte rullesteinstrender.

Hit drar individuelle turister som leier feriehus og leiligheter lokalt. Har bare noen få hoteller.

Høydepunkter:
• Santa Cruz de la Palma med sigarfabrikker og historiske bygninger.

LA PALMA: Det store teleskopet ved Roque de Los Muchachos. Teleskopet har vært verdens største i sitt slag siden det åpnet i 2009. Det ligger på 2267 meters høytde i nasjonalparken Caldera de Tabuirente. Foto: BABAK TAFRESHI / SCIENCE PHOTO LIBRARY / NTB SCANPIX
LA PALMA: Det store teleskopet ved Roque de Los Muchachos. Teleskopet har vært verdens største i sitt slag siden det åpnet i 2009. Det ligger på 2267 meters høytde i nasjonalparken Caldera de Tabuirente. Foto: BABAK TAFRESHI / SCIENCE PHOTO LIBRARY / NTB SCANPIX Vis mer

• Observatoriet Roque de Los Muchachos.

• Se øya med egen guide.

• Vulkankrateret i nasjonalparken Caldera de Taburiente er en god utfordring for turglade.

6 LA GOMERA Med en drøy times ferjetur fra Tenerife, er øya et populært utfluktsmål for turister på dagstur. Den er verdt et besøk i seg selv, om du vil oppleve natur, fred og ro og landsbyturisme.

Her eksisteres fremdeles det berømte plystrespråket, som øyboerne brukte for å kontakte folk på neste fjelltopp.

I havna i San Sebastian ligger seilbåtene tett, siden dette er siste stopp før turen over Atlanteren som det også var for Columbus.

 LA GOMERA:   Landsbyen Vueltas  nedenfor Valle Gran Rey er et rolig feriested med liten rullesteinstrand og muligheter for fotturer i fjellet. Foto: KIRSTEN  M. BUZZI
LA GOMERA: Landsbyen Vueltas nedenfor Valle Gran Rey er et rolig feriested med liten rullesteinstrand og muligheter for fotturer i fjellet. Foto: KIRSTEN M. BUZZI Vis mer

Høydepunkter:
• Vandre i Garajonay Nasjonalpark. Laurisilva-skogen som dekket hele det sørlige Europa for tusenvis av år siden,  og i dag bare finnes her. Godt tilrettelagte og merkede vandringsstier.

• Båtturer til klippeformasjonene Los Organos. Dykke og fiske.

• Havnebyen og hovedbyen San Sebastian med Columbus-museet, og en eksklusiv parador med restaurant.

• Lei bil og kjør rundt øya.

• Lei sykkel, bli med på yoga i den tilbakelente byen Playa de Santiago med den lange rullesteinsstranda. Ta heisen inne i fjellet opp til Fred. Olsens hotellhage Jardin de Tecina, med restauranter og 18 hulls golfbane.

7 EL HIERRO Den minste av de sju store øyene er også den minst besøkte. Her bor det bare 10 000 mennesker, men dette er ferieøya for dem som jobber i turistindustrien på de andre kanariøyene.

 EL HIERRO:  Punta Grande, steinhotellet med fire rom ute på en klippe, er et av verdens minste. Foto: JOHN T. PEDERSEN
EL HIERRO: Punta Grande, steinhotellet med fire rom ute på en klippe, er et av verdens minste. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

Derfor kan du leie originale steinhus, ferieleiligheter, bo på spahotellet eller en eksklusiv parador.

Høydepunkter 
• Øyrundtur med bil gjennom den store einerskogen El Sabinosa, landbruksdistrikter, frodige regnskogsnatur og øde vulkanlandskap. Dette er en dag gjennom mange klimasoner.

• Bade i havbassengene la Maceta mens havet står på rett utenfor.

• Fiskerlandsbyen La Restinga med dykkerskole og noen av Europas mest kjente dykkemuligheter og gode fiskerestauranter.

• Sov på steinhotellet Punta Grande, som bare har fire rom, i maritim stil. 

• Mange utsiktspunkter, og utsiktsrestauranten Mirador de Cesar Manriques med lokalmat.