Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

De siste ti åra har «Kangaroo Dundee» reddet over 200 kengurubabyer

Chris «Brolga» Barnes kaller seg selv for kengurumamma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): - Naaaaaaaaw, sukker de frammøtte i kor når Chris «Brolga» Barnes (43) tar fram lille Hope - en kengurubaby på fem måneder.

Det er to måneder siden lille Hope måtte reddes ut av mammas pung da hun ble påkjørt av en bil.

Hope sin historie er typisk for kenguruene Barnes redder.

Kengurumamma Hvert år blir tusenvis av kenguruer påkjørt av biler i Australia. Mange overlever, men dersom de ikke blir hentet fort ut av pungen, blir de som regel drept av rovdyr som dingo eller ørn.

Da er det godt å ha en to meter høy kar som kan redde deg.

En liten kjøretur utenfor Alice Springs, midt i Australias røde hjerte, har Barnes skapt et hjem for disse kengurubarna.

KANGAROO DUNDEE: For ti år siden reddet Chris «Brolga» Barnes (43) sin første kengurubaby. Da bestemte han seg for å bli kengurumamma på heltid. Foto: MARI BAREKSTEN
NASJONALSYMBOL: I Australia bor det flere kenguruer enn mennesker. Ikke rart det er landets nasjonaldyr. Foto: MARI BAREKSTEN
SLÅSSKJEMPE: Kenguruen Roger har blitt verdenskjent på grunn av sine store muskler. Chris Barnes har gitt Roger en boksesekk han kan slåss med. Foto: MARI BAREKSTEN
KOS MED KENGURU: På Kangaroo Sanctury i Alice Springs kan du komme tett på de sjarmerende dyrene som er selve symbolet på Australia. Pia McClernon (6) vil helst ta med lille Hope hjem. Foto: MARI BAREKSTEN

De fleste slippes fri igjen, men noen blir for knyttet til mennesker og må bli på senteret. Omsorgen går også andre vei - Barnes blir oppriktig glad i kenguruene han redder.
 
- Jeg er en kengurumamma, ikke pappa, men mamma, sier han og hyler ut noe som skal være kenguruspråk.

Et eventyr Historien om Barnes og hans litt annerledes familie, er et skikkelig eventyr. Han var en bygutt som etter å ha sett TV-serien om Skippy drømte om et liv med kenguruer i «outbacken», som de store, tørre områdene utenfor de urbane strøkene i Australia kalles.

For ti år siden reddet han sin første kengurubaby, og da var det gjort. Når har han reddet over 200 kengurubabyer.

Engasjementet hans ble fanget opp av BBC som bestemte seg for å lage TV av livet til Barnes.

Nå har de laget to sesonger og er i gang med en tredje.

Med tittelen «Kangaroo Dundee» har Australia fått en ny «Dundee», 30 år etter at den opprinnelige «Crocodile Dundee» ble vist på kino for første gang.

Kengurubesøk For å få senteret og det nye sykehuset til å gå rundt, har Barnes åpnet for at turister kan bli med på en tur gjennom senteret i skumringen, tre ganger i uka. Det setter mange tydeligvis pris på, for aktiviteten er her den mest populære på Tripadvisor.

Det bor i dag 40 kenguruer på det store natursenteret. På den to timer lange matrunden bytter turistene på å bære lille Hope.

KANGAROO DUNDEE: For ti år siden reddet Chris «Brolga» Barnes (43) sin første kengurubaby. Da bestemte han seg for å bli kengurumamma på heltid. Foto: MARI BAREKSTEN
KANGAROO DUNDEE: For ti år siden reddet Chris «Brolga» Barnes (43) sin første kengurubaby. Da bestemte han seg for å bli kengurumamma på heltid. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

- Hun er så liten og søt, sier Pia McClernon (6), og titter ømt ned på Hope som nok aldri blir satt fri.

Til det er hun er for nært knyttet til mennesker.
 
Men besøket har hatt effekt: Bussen kjører ekstra sakte tilbake.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!