De små husene for de store familiene

Du kan sette opp et anneks uten å spørre om lov.

PRAKTISK: Ikke bare er det lite, det er fint å se på også. Minihuset One + er innredet praktisk, og det er lagt opp til utendørsliv med  terrasse og pergola. Det fine uterommet gjør at hytta føles større. Loungestoler fra Ikea, kr 245, vintagepute, kr 495, puter fra AnnaO/jtp-design.se, kr 199. Gul krakk fra Ellos, kr 599. FOTO: House of Pictures
PRAKTISK: Ikke bare er det lite, det er fint å se på også. Minihuset One + er innredet praktisk, og det er lagt opp til utendørsliv med terrasse og pergola. Det fine uterommet gjør at hytta føles større. Loungestoler fra Ikea, kr 245, vintagepute, kr 495, puter fra AnnaO/jtp-design.se, kr 199. Gul krakk fra Ellos, kr 599. FOTO: House of PicturesVis mer

Gjesterom, hobbyrom, tv-stue, tenåringshule, bibliotek, skrivestue eller badstue? Det lille huset kan brukes til så mye. Det gir deg mulighet til å innlosjere gjester eller bare bruke det som en hagestue.

Noen vil kalle det en hytte, andre et anneks. Svenskene kaller det friggebod, og i Sverige er de små hyttene adskillig mer utbredt enn her hjemme.

Holder du deg til 15 kvadratmeter, kan du sette opp annekset helt uten å spørre om lov. Det forutsetter at du ikke skal bo i det og at reguleringsplanen tillater flere bygg på eiendommen.

Stort i Sverige I Sverige finnes det flere leverandører som spesialiserer seg på friggeboder, og flere av byggene er stilrene med spennende materialvalg.

Et av dem er minihuset One+, tegnet av en av Danmarks mest anerkjente arkitekter, Lars Frank Nielsen fra arkitektkontoret 3XN. Grunnmodulene er på 15 eller 20 kvadratmeter, og det er brukt materialer som krever minimalt vedlikehold. Husene er isolert og har energivennlige vinduer og skyvedør. Og hvis du flytter og vil ha med deg det lille huset, er det fullt mulig også.

Funkjonell hytte på 15 kvadrat Den norske industridesigneren Ole Petter Wullum fra NTNU har tegnet et byggesystem med småhus for Rindalshytter.

FRA RINDALSHYTTER.NO: Modulsystemet Småhus består av hytter på 15 og 20 kvadratmeter. Fra kr 129 000. FOTO: Produsenten
FRA RINDALSHYTTER.NO: Modulsystemet Småhus består av hytter på 15 og 20 kvadratmeter. Fra kr 129 000. FOTO: Produsenten Vis mer

- Trikset er å tenke flerbruk. Den vanlige holdningen er at hytta må ha en viss størrelse, men du kan fint lage en fullt funksjonell hytte på 15 kvadratmeter, sier han.

Systemet Småhus består av mange små enheter i stedet for én stor. Hyttene er mellom 15 og 25 kvadratmeter, og ideen er at man kan bygge et tun av flere små hus, inspirert av de gamle setertunene.

- Vi bryter opp de ulike funksjonene i små deler og setter dem sammen på nytt. Poenget er å tenke flerbruk, for eksempel at sofaen også er seng. Slik får du inn mye på liten plass.

Fint for storfamilien eller førstegangsetablererne Wullum sammenligner også de små hyttene med de tradisjonelle kolonihagehyttene.

- Når du har liten plass inne, blir uterommet det viktigste. Det utnytter du fint ved å lage et tun.

FRA ENKELRUM.SE: Friggeboder på 10, 15 og 20 kvadratmeter, klare for å løftes på plass. Fås også som badstue på 15 kvadratmeter. Ferdigmontert, malt og isolert, fra ca. kr 175 000. FOTO: Produsenten
FRA ENKELRUM.SE: Friggeboder på 10, 15 og 20 kvadratmeter, klare for å løftes på plass. Fås også som badstue på 15 kvadratmeter. Ferdigmontert, malt og isolert, fra ca. kr 175 000. FOTO: Produsenten Vis mer

Designeren har hatt tre hovedmålgrupper i tankene. Den ene er førstegangsetablererne som kan starte med en liten byggekloss og utvide etterhvert. Den andre er storfamilien som bruker hytta som et samlingssted. Den siste gruppen er seniorene.

- Hvis du ofte får besøk av barn og barnebarn, er det godt å kunne bo sammen, men likevel ha hvert sitt lille hus.

Søk om bruksrett om du vil overnatte Den minste hytta Wullum har designet er 15 kvadratmeter, og dermed kan den settes opp uten å søke godkjenning. Selv ville han likevel tatt seg bryet med å fylle ut skjemaene.

- Hvis du først setter opp en friggebod, er det lurt å søke om full bruksrett slik at du kan bruke hytta som soverom. Deler du huset i to med en familiekøye i hver del, får du faktisk sengeplass til seks.

Slik er reglene Du kan sette opp et lite anneks uten å søke om tillatelse - bare du følger disse reglene: Tomten må være bebygd fra før, og regulert til bygging. Annekset kan ikke være større enn 15 kvadratmeter. Mønet må maks være 3 meter høyt, gesimshøyden 2,5 meter. Det må være minst 1 meter til en annen bygning på eiendommen og minst 4 meter til tomtegrensen. Er tomten i strandsonen, må du uansett søke. Bygget kan ikke brukes til «beboelse», det betyr blant annet at du ikke kan sove der. Husk å sjekke reglene der du bor - de kan være forskjellige fra kommune til kommune!

Kilde: lovdata.no

FRA ADDAROOM.SE: Huset One+ leveres med kranbil, innflytningsklart. Pris fra ca. kr 200 000. FOTO: Produsenten
FRA ADDAROOM.SE: Huset One+ leveres med kranbil, innflytningsklart. Pris fra ca. kr 200 000. FOTO: Produsenten Vis mer

Les også:

Slik får du hytte på terrassen

Gjør du dette, trenger du aldri mer å rydde

Møbeltabbene alle gjør

FRA SOMMARNOJEN.SE: Denne produsenten leverer nøkkelferdige hytter. Modellene TVH2 og KS1 Karlsson koster fra ca. kr 350 000. FOTO: Produsenten
FRA SOMMARNOJEN.SE: Denne produsenten leverer nøkkelferdige hytter. Modellene TVH2 og KS1 Karlsson koster fra ca. kr 350 000. FOTO: Produsenten Vis mer

Drømmematerialet snekkeren hater

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

ET EKSTRA ROM: I minihuset One + kan du gå rett fra terrassen og inn i det kombinerte sove- og allrommet. FOTO: House of Pictures
ET EKSTRA ROM: I minihuset One + kan du gå rett fra terrassen og inn i det kombinerte sove- og allrommet. FOTO: House of Pictures Vis mer