Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

De sprer stygge rykter og baksnakker andre jenter

- Mobber i skjul for å kvitte seg med konkurrenter.

UTESTENGT: Én av tre har opplevd å bli utestengt fra vennegjengen, viser Dagbladets mobbeundersøkelse. Foto: Sara Johannessen / Scanpix
UTESTENGT: Én av tre har opplevd å bli utestengt fra vennegjengen, viser Dagbladets mobbeundersøkelse. Foto: Sara Johannessen / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): - Altfor mange barn og unge blir plaget på skjulte måter i årevis, uten at de voksne ser det og griper fatt i det, sier Tove Flack, forsker ved Senter for atferdsforskning, Universitetet i Stavanger.

Hun er ekspert på de skjulte måtene å plage andre på. Dette er typisk for jentenes mobbeatferd.

- Skjult mobbing har et uttrykk som ofte virker udramatisk og ufarlig for utenforstående. Derfor tror voksne gjerne at problemet ligger hos offeret. Det forklares kanskje med at «hun er jo så stille og forsagt» eller «han har jo en veldig spesiell væremåte», sier Flack.

Én av tre utestenges Nesten én av tre nordmenn — 28 prosent — sier de har opplevd å bli utestengt fra vennegjengen, kolleger eller kjente i løpet av livet, viser mobbeundersøkelsen som Ipsos MMI har foretatt på oppdrag fra Dagbladet.

I aldersgruppa 18—29 år er tallet 42 prosent. Kvinner har opplevd denne type mobbing i langt større grad enn menn.

- Skjult mobbing starter ofte med baksnakking og ryktespredning. Prosessen foregår ved at en elev begynner å snakke negativt om en annen elevs utseende, personlighet eller handlinger til andre.

Flere jenter mobbes - Det trenger ikke være slik at personen objektivt sett skiller seg ut fra andre, men når noe blir sagt lenge nok har det en tendens til å feste seg som en sannhet, sier Flack.

Tall fra Senter for atferdsforskning viser at mellom 15 og 20 prosent av norske grunnskoleelever mobbes av og til eller ofte. Flere jenter enn gutter blir utsatt for mobbing.

- Gutter er mer direkte i sine mobbeteknikker. De slår og sparker gjerne ofrene, og snakker mer stygt åpent til andre. Jenter mobber nesten utelukkende indirekte og skjult. Årsaken kan være at jenter er genuint opptatt av relasjoner fra de er små og tidlig finner bestevenninner å klamre seg til, sier Flack.

- Ofte er jentemobberne verbalt sterke, flinke på skolen og ellers greie jenter. Derfor er det i mange tilfeller også vanskelig å tro at de kan oppføre seg slik mot andre. I noen tilfeller er mobbeoffer og mobber også nesten like sterke. Mobbingen blir en måte å kvitte seg med en konkurrent på, sier Flack.

Store skadevirkninger Skjult mobbing er enda mer skadelig enn fysisk vold, mener forskeren.

- Mange av dem som blir plaget på skolen, sier at psykisk mobbing er det verste. Tenk bare at du stadig blir påminnet om at de andre har hverandre, mens du ikke har noen - og du bare får negative signaler fra omgivelsene. Det er utrolig tungt å bære over tid, sier hun.

Dårlig selvfølelse, spiseforstyrrelser, angst og depresjoner er vanlige virkninger av langvarig skjult mobbing.

- Den største risikoen for dem som utsetter for skjult mobbing, er at de mister selvtilliten, støtes ut og rammes på sårbare punkter, mener Willy-Tore Mørch, professor i barn og unges psykiske helse ved Universitetet i Tromsø.

- Hele mobbingen går ut på å frata dette barnet selvrespekten og selvtilliten. Indirekte blir de fortalt at de ikke når opp til den standarden som settes for vennskap. I lengden kan det være ganske alvorlig, fordi det kan smitte over på andre felt slik at mobbeofferet også mister selvtilliten på andre prestasjonsområder, ikke bare i skolen, men også i fritidsaktiviteter, sier han.

- Snakk med alle En vanlig tabbe mange lærere gjør — og som er veldig ødeleggende — er å innkalle mobbeoffer og mobberne til samme møte, mener Tove Flack.

- Kanskje har en bekymret mor eller far meldt ifra om at datteren deres er blitt skviset ut av venninnegjengen, og så tror læreren at han eller hun skal klare å avdekke mobbing ved å snakke med alle de involverte samtidig, sier hun.

Ofte tør ikke mobbeofferet si sannheten, mens mobberne med store øyne sier ting som: «vi har bare vokst fra hverandre» eller «det er jo ikke så lett for oss når hun alltid skal være bedre enn oss», påpeker forskeren.

- Læreren, som er i tvil om hvem som snakker sant, får venninnene til å love at de heretter skal være venner med mobbeofferet igjen. Og i et par uker ser det ut til at strategien har lykkes — inntil alt er tilbake som før — i verste tilfelle får mobbeofferet det enda verre. Da tar det kanskje et halvt år før foreldrene på nytt tør å kontakte skolen, sier hun.

Løsningen er å ha én-til-én-samtaler med alle elevene for å får et tydelig bilde av hva som foregår i klassen, mener Flack.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media