SUNNEST :  Opptatt av mye fiber og lite salt? Velg testens vinner, Ola-lompa spelt lomper. Vinneren har dobbelt så høyt fiberinnhold som mange av de andre lompene. Foto: ERIK HELGENESET
SUNNEST : Opptatt av mye fiber og lite salt? Velg testens vinner, Ola-lompa spelt lomper. Vinneren har dobbelt så høyt fiberinnhold som mange av de andre lompene. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

De sunneste lompene til pølsa

Størst forskjell på saltinnholdet.

• Flere matsaker på db.no/mat

(Bramat.no): Potetlomper inneholder stort sett potet (70-85 %), mel og salt.

Dette gjør at lomper gir deg en del karbohydrater, litt fiber, salt og kalorier.

Den største forskjellen på potetlompene som er å få kjøpt i butikkene, er innholdet av salt og fiber.

Tilbehøret viktigst Selv om det er visse forskjeller på næringsinnholdet på lompene, er hva du spiser lompene sammen med av større betydning for hvor sunt måltidet blir enn hva slags lompe du velger.

Er det pølser med lomper til middag, vil hvilke type pølser og om du serverer grønnsaker sammen med pølsene, være av mye større betydning for hvor sunt måltidet er, enn hva slags lomper du velger.

Les også: Bramat tester grillpølser

Spiser du eller barna dine ofte lomper istedenfor brød, for eksempel lomper med brunost på, er det helt klart en fordel å velge de typene som inneholder mest fiber og minst salt.

Les også: Barn spiser for mye salt

Næringsinnholdet i poteter Poteter er ikke bare stivelse, de inneholder også protein, vitaminer og mineraler.

Poteter er utgangspunktet en kilde til vitamin C, men varmebehandling gjør at det meste av vitamin C-innholdet ødelegges.

Derimot bevarer poteten sitt innhold av kalium, som er et mineral som virker blodtrykksenkende.

Les også: Derfor bør du spise potetene kalde

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på et utvalg potetlomper som finnes i de største dagligvarekjedene. En type havrelompe som finnes i butikkene er ikke med i denne testen fordi den ikke var tilgjengelig da det ble kjøpt inn til testing.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye protein, salt, og fiber de inneholder. Mengden protein og fiber trekker opp, mens saltinnholdet trekker ned.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt.

Bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Ernæringsfysiologer Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Ola-lompa spelt lomper Testens vinner. Dobbelt så høyt fiberinnhold som mange av de andre. Karakter: Produsent: Ola-lompa AS Aulie store lomper Lavt innhold av salt. Karakter: Produsent: Aulie Lompebakeri AS Aulie lomper Lavt innhold av salt. Karakter: Produsent: Aulie Lompebakeri AS Aulie speltlomper med havre Lavt innhold av salt. Karakter: Produsent: Aulie Lompebakeri AS Buer lomper Ok næringsinnhold, men ingenting som gjør at den skiller seg ut. Karakter: Produsent: Buer AS Ola-lompa viking-lomper Ok næringsinnhold, men ingenting som gjør at den skiller seg ut. Karakter: Produsent: Ola-lompa AS Ola-lompa store lomper Ok næringsinnhold, men ingenting som gjør at den skiller seg ut. Karakter: Produsent: Ola-lompa AS Lompe huset potetlomper Ok næringsinnhold, men ingenting som gjør at den skiller seg ut. Karakter: Produsent: Ola-lompa AS Buer speltlomper Ok næringsinnhold, men ingenting som gjør at den skiller seg ut. Karakter: Produsent: Buer AS Les mer på Bramat.no:
Tynn, men lurt å begrense karbohydrater likevel?
Fra tang og tare til kjøtt og fiskeproduksjon
Ønsker du en personlig trener?