De sunneste pizzaene er best

Yngvars Andersens digge og sunne pizzaer åpner for en kosehøst av dimensjoner.

NAM: Treningsekspert Yngvar Andersen er opptatt av sunn mat. Under finner du flere pizzaoppskrifter. Foto: Jeanette Landfald Bækkevold
NAM: Treningsekspert Yngvar Andersen er opptatt av sunn mat. Under finner du flere pizzaoppskrifter. Foto: Jeanette Landfald BækkevoldVis mer

||| Det finnes sikkert like mange måter å lage pizza på som det finnes mennesker med fantasi. Fellesnevneren er at pizza er godt, men du finner dem i sunne og mindre sunne utgaver . Ofte kan ingredienslistene være forvirrende, noe som gjør det vanskelig å velge rett.

Her er treningsekspertens brødoppskrifter.

Nederst i teksten finner du oppskriften på pizzaene.

Er du glad i god mat, men ønsker å holde vekten nede, kan hjemmelaget pizza være et godt og raskt alternativ til ferdigmat. En hjemmelaget pizza med grov bunn og næringsrikt fyll kan bli både god og råsunn! Avhengig av om det er etter trening, til lunsj eller til fest kan man lage den perfekte pizzaen for anledningen.

Bruk det du har Nesten alt kan bli godt på pizza, i riktig kombinasjon. Til syvende og sist kommer det ned til den enkeltes smak og behag. Ikke vær redd for å prøve ut nye kombinasjoner. Er det en ingrediens du er svak for - prøv den på pizzaen. Eller lager du spontanpizza -utfordre deg selv til å bruke det du har liggende.

Se Yngvar Andersen lage sunne supper.

Prøv noe nytt Selv de som ikke anser seg selv som kreative på kjøkkenet kan fritt boltre seg på en pizzabunn. Yngvar Andersen, som selv innrømmer å være en pizzamoms, avslører her sine fire suksessoppskrifter. Lag dem, bruk dem som inspirasjon, og kanskje du vil utvikle en pizza med din egen signatur.

5 grunner til å lage pizza selv: den kan bli mye sunnere den kan bli mye bedre du velger selv sammensetningen av næringsstoffer du kan leke deg med nye ideer du imponerer eventuelle middagsgjester Fremgamgsmåte for alle deigene: Bland det tørre, ha i væske og olje og kna eller bland sammen med en slikkepott til du har en fin og smidig deig. La heve i 30 minutter eller lengre. Ha vann på fingrene og trykk ut deigen i langpanne eller bruk et kjevle om du vil. Alt av mel og væskemengder er cirkamål. Arbeid deg frem til en smidig og fin deig. Deigene kan formes som én langpannepizza eller to mindre, rund pizzaer, alt etter lyst og behov. Vi har tatt utgangspunkt i langpanner. Velg den bunnen du vil til hver av toppingene. Sammensetningene her er bare forslag. Stekingen: Bruk så høy temperatur som overhodet mulig - og sett pizzaen nederst i ovnen. I og med at temperaturen varierer fra ovn til ovn er det vanskelig å oppgi en konkret steketid, men du bør regne med rundt 20 minutter så sant du ikke har en skikkelig pizzaovn. Stek til pizzadeigen har fått en mørk, gyllen farge - da er du garantert en sprø og deilig bunn!

Alle pizzaer bør serveres med rikelige mengder god ekstra vigin olivenolje over - og gjerne et lett dryss med maldonsalt.

KLISSETE: Noe søl må man regne med når man baker, og pizzadeigen blir best når den er litt klissete.  Foto: Jeanette Landfald Bækkevold
KLISSETE: Noe søl må man regne med når man baker, og pizzadeigen blir best når den er litt klissete. Foto: Jeanette Landfald Bækkevold Vis mer

Alle oppskriftene er for 2-4 personer.

Prøv dette hvis du vil gjøre toppingen mer spennende: Hakkete hasselnøtter, mandler eller valnøtter Blåmuggost - eller andre osterester du måtte ha (og server med honning over!) Friske urter som salvie, timian og lavendel Friske kapers, ansjos og soltørket tomat Middagsrester som kjøttkaker og pølser Poteter i syltynne skiver med fetaost, eple, rødløk, urter og nøtter Brødsmuler, hakket hvitløk, parmesan og olivenolje på toppen er kjempegodt! Bytt ut tomatbasen med mascarpone eller creme fraiche en gang i mellom. Ha deretter toppingen du ønsker på som vanlig og avslutt med ost. Les også:

Stor test av lettbrus

Test av lavkarbo-øl

Test av 29 grillpølser

Saken ble opprinnelig skrevet av Shape-Up for Klikk.no. Les her.

Grisegod pizza Pizza a la Karla Skipperens pizza Arabisk pizza

DELIKAT: Sunt og godt består Andersens pizzaer av. Foto: Jeanette Landfald Bækkevold
DELIKAT: Sunt og godt består Andersens pizzaer av. Foto: Jeanette Landfald Bækkevold Vis mer