TØFFING: Dagbladets reisereporter Eivind Pedersen er vanligvis redd for krypdyr, men nasjonalsymbolet Charlie var ikke farlig å klappe. Den 49 år gamle krokodilla har i likhet med de andre krokodillene på farmen, aldri vært aggressiv mot mennesker. Foto: Nina Bjerke
TØFFING: Dagbladets reisereporter Eivind Pedersen er vanligvis redd for krypdyr, men nasjonalsymbolet Charlie var ikke farlig å klappe. Den 49 år gamle krokodilla har i likhet med de andre krokodillene på farmen, aldri vært aggressiv mot mennesker. Foto: Nina BjerkeVis mer

De tamme krokodillene i det hellige vannet

Her kan du klappe krokodiller som er fire meter lange - og være trygg på at de ikke angriper seg. Gambierne er overbevist om at det er hellig vann som temmer store glefsedyrene.

|||BAKAU (Dagbladet): På toppen av det hele kan vannet gjøre deg fruktbar.  Det verserer visstnok tallrike historier om kvinner som er blitt gravide etter en omgang i Katchically-vannet. Det hellige oppkommet ligger i byen Bakau, like utenfor Gambias hovedstad Banjul.

Fylt med krokodiller

Den største attraksjonen er den 49 år gamle krokodillen Charley. Han er folkehelt i Gambia. Han har selskap av et hundretalls artsfrender i krokodille-pytten som er dekket av et irrgrønt belegg av alger.
Dette belegget gjør det så å si komplett umulig å få øye på krokodillene som ligger under vannskorpen og lurer.

SKJULESTED: Det er ikke lett å tro at den grønne vanndammen bak Sam Bojang (32) er full av krokodiller. De ligger i skjul under de grønne algene. Foto: Eivind Pedersen
SKJULESTED: Det er ikke lett å tro at den grønne vanndammen bak Sam Bojang (32) er full av krokodiller. De ligger i skjul under de grønne algene. Foto: Eivind Pedersen Vis mer

Sagnet om heksa
Det var medlemmer av Bojang-stammen som opprinnelig oppdaget kilden med de tamme krokodillene. Et gammelt sagn forklarer hvorfor de ellers så aggressive krypdyrene er snille som lam. Det skal ha vært ei snill heks som i sin tid stoppet en forbipasserende kar og klagde sin nød over at hun hadde mistet barna sine i dammen.
Han hoppet straks uti vannet og begynte fryktløst å lete. Men han fant ingen barn.
Heksa avslørte da at hun bare ville teste om han var en god mann. Som takk gjorde hun vannet hellig og lovet at krokodillene som levde i dammen for all ettertid ikke skulle skade noe menneske.

Ufarlige

- Uansett om sagnet er riktig eller ikke - det er et faktum at krokodillene her aldri har angrepet noen, bekrefter Sam Bojang (32) som er øverste ansvarlige ved krokodilledammen.
En gruppe lokale menn er alltid tilstede og veileder turistene som kommer langveis fra for å ta de tamme krokodillene i øyensyn. Den eneste måten å få krokodillene til å bite, er naturligvis å stikke hånda inn i kjeften på de store dyrene. Men da biter jo alle dyr.
- Det hender aldri at krokodillene gjør mine til å vise aggressivitet mot mennesker, forteller Bojang.

Spiser kun fisk

Han har overhode ingen forklaring på hvorfor beistene er så tamme - og at de har hatt denne egenskapen i over hundre år.
-Vi forer dem kun med fiske. Kanskje det er en av forklaringene på at de foretrekker sjømat fremfor kjøtt, sier Bojang og flirer.
Han påstår at han kan kommunisere med dyrene og at de viser tegn til gjenkjennelse med en gang han nærmer seg.

MAGEPLASK: En av de store nilkrokodillene har lyst på en dukkert - og vralter seg uti dammen.  Foto: Eivind Pedersen
MAGEPLASK: En av de store nilkrokodillene har lyst på en dukkert - og vralter seg uti dammen. Foto: Eivind Pedersen Vis mer

Jakter mat
Et besøk i krokodille-dammen gir deg  mulighet til å beundre krokodiller i alle størrelser. Nilkrokodillene legger leggene på land. Ungene piper inni egget og gir beskjed like før de klekkes. Da bærer krokodille-mødrene sine egg til vannkanten der avkommene kommer til verden.
Krokodillene lærer seg raskt å gå på jakt etter ein egen mat. Det er aldri trygt for frosker og andre småkryp å nærme seg dammen.
Det fikk Dagbladets utsendte se med selvsyn, da en minikrokodille kastet seg over en frosk. Det var ujevn kamp og frosken endte sine dager mellom sylskarpe tenner i krokodillegapet.

SELVFANGET: En bitte liten krokodille har gjort sin første fangst - en frosk.  Foto: Eivind Pedersen
SELVFANGET: En bitte liten krokodille har gjort sin første fangst - en frosk. Foto: Eivind Pedersen Vis mer

Bannlyst business
Når du besøker Katchically, så vil du oppdage at det ikke er noe kjøpepress. Det er også en del av sagnet, som sier at vannet vil miste sine egenskaper dersom noen gjør business på vannet. Derfor er det beskjedne priser for å bli behandlet for barnløshet. Man blir bedt om gi en liten pengesum, et tøystykke og en kolanøtt. Halve nøtta deles mellom de gamle og resten kastes i dammen for å blidgjøre krokodillene.
I tillegg til vannbehandlingen, kan du også få kjøpt krokodilleegg og tenner som har ramlet ut når dyrene har sine interne fighter.
-Turister har ihvertfall ingen grunn til å frykte krokodillene, sier Bojang og setter seg med ryggen til et beist og tenner røyken.

TRYGG: Gutta ved krokodillefarmen har ingen betenkeligheter med å snu ryggen til de store krypdyrene. De har aldri angrepet mennesker.  ennå. Foto: Eivind Pedersen
TRYGG: Gutta ved krokodillefarmen har ingen betenkeligheter med å snu ryggen til de store krypdyrene. De har aldri angrepet mennesker. ennå. Foto: Eivind Pedersen Vis mer
KAMUFLASJE: En liten krokodille gjør seg klar for svømmetur, under de kamuflerende algene som dekker overflaten av dammen.  Foto: Eivind Pedersen
KAMUFLASJE: En liten krokodille gjør seg klar for svømmetur, under de kamuflerende algene som dekker overflaten av dammen. Foto: Eivind Pedersen Vis mer