De tyske bilene har de argeste sjåførene

Viser britisk studie.

KJØNNSFORSKJELL: Menn har langt kortere lunte i trafikken, viser en undersøkelse blant 3 000 britiske bilister. Flere enn én av ti av de spurte oppgir at de har vært innblandet i en ulykke forårsaket av en aggressiv sjåfør.  Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIX
KJØNNSFORSKJELL: Menn har langt kortere lunte i trafikken, viser en undersøkelse blant 3 000 britiske bilister. Flere enn én av ti av de spurte oppgir at de har vært innblandet i en ulykke forårsaket av en aggressiv sjåfør. Arkivfoto: AP PHOTO/SCANPIXVis mer

||| • Mer bilstoff finner du på db.no/bil

(Dagbladet): BMW-sjåførene er de minst populære blant medtrafikanter, skal vi tro en fersk britisk undersøkelse utført av forsikringsnettstedet Gocompare.com.

De har den mest aggressive kjørestilen, kjører gjerne for fort og er ellers generelt uhøflige i trafikken.

Råkjøring Det mener i alle fall de 3 000 britiske bilistene som ble spurt om hvilke bilmerker som utmerket seg negativt på veien.

Mer enn halvparten oppga at de hadde hatt dårlige opplevelser med BMW-sjåførene.

Forseelsene de andre trafikantene reagerer mest er det å ligge for tett på bilen foran, råkjøring og gester som å vise fingeren.

- Tradisjonelt sett tenker man gjerne på varebileierne som selve stereotypen på dårlige sjøfører, men det ser ikke lenger ut til å stemme, kommenterer Lee Griffing ved Gocompare til Telegraph.

- Selv om de med varebilene kommer fortsatt høyt opp på listen over de mest upopulære bilistene, har de blitt dyttet ned fra tronen av dem som kjører BMW. Britene betrakter dem som en fare i trafikken og mener at dette er personer med kort lunte og ingen høflighet, utdyper han.

Skumle drosjer BMW- og varesjåførene er langt fra alene på denne listen.

Eierne av Audi, Ford og Land Rover er også noen av dem som har falt i unåde hos medtrafikantene.

Heller ikke drosjene skårer høyt på godt likt-oversikten.

- Det er interessant å at drosjesjåførene blir nevnt. Det viser at du ikke trenger kjøre spesielt fort for å skremme andre bilister.

Det er usikkert om resten av statistikken fra den britiske undersøkelse kan overføres til norske forhold.

Studien har likevel flere interessante og ikke minst foruroligende funn.

Truende adferd 17 prosent av deltakerne hadde hatt minst én negativ opplevelse med en annen trafikant den siste uken. 

Flere enn én av fem havnet i en konfrontasjon der den andre bilisten hadde gått ut av bilen og oppført seg truende.

65 prosent av de spurte syntes at de møtte på trafikkfarlig atferd minst én gang i timen.

- Det finnes ingen god unnskylding for å miste besinnelsen bak rattet. Tenk deg om to ganger før du setter deg i bilen hvis du er sint eller veldig emosjonelle. Ett galt valg kan føre til en alvorlig ulykke. Tenker du på å kjefte på noen, tar det vekk oppmerksomheten fra veien.

• Et fellestrekk for mange av bilene på listen er at dette er naturlige valg for dem som er spesielt opptatt av kjøreopplevelsen. Fører det også med seg mer aggressive sjåfører? Diskutér under!

LES OGSÅ:
Denne bilen er sykt rask
Ny Audi får terningkast seks
Nå skal Lotus ta Ferrari
Gjør SUV-kupp
Slutt på lettkledde modeller på pansrene