De usle krypene sprer seg som aldri før

Biter, suger og klør. Slik blir du kvitt dem.

SUGER BLOD: Voksne veggedyr er ca. 5 mm lange. De er flate og svulmer opp når de suger blod. FOTO: Folkehelseinstituttet
SUGER BLOD: Voksne veggedyr er ca. 5 mm lange. De er flate og svulmer opp når de suger blod. FOTO: FolkehelseinstituttetVis mer

Veggedyr er et blodsugende skadedyr som har økt i antall de senere årene. Se hvordan du oppdager krypene og blir kvitt dem.

Sommeren er høytid for insekter og skadedyr av ulike slag. Noen insekter, som myggen, er plagsomme hele sommeren, uten å være farlig. Andre insekter kan gjøre skade på boligen eller hytta di.

Men sommeren er også ferietid, og mange velger derfor å reise bort, og da gjerne til andre land. På overnattingssteder som hoteller, ferievillaer, turisthytter, herberger og campingytter kan det forekomme tilfeller av et skadedyr som kalles veggedyr. Skal man oppholde seg slike steder i sommer bør man derfor være ekstra oppmerksom.

Kjennetegn på veggedyr Veggedyret er et rødbrunt insekt med en oval og sterkt flattrykt kroppsform. Som voksen er det 4-5 millimeter langt og 3 millimeter bredt. Formering og utvikling er sterkt avhengig av temperatur og næringstilgang. Veggedyret kan legge 1-5 egg per dag. Totalt legger en hunn 200-500 egg i løpet av sitt voksne liv.

Veggedyret, tidligere kalt veggelus, er nattaktive insekter som suger blod av sovende mennesker. Det er ikke kjent at veggedyr kan overføre sykdommer, men bittene kan gi utslett og kløe. Insektene kan overleve over ett år uten mat (blod).

Utbredelse Veggedyret finnes innendørs i hele Norge. Skadedyrene ble nesten utryddet på 50-tallet, men har hatt en oppblomstring igjen de senere årene. Veggedyr har blitt spredd over hele verden med mennesker og følger gjerne med i bagasjen.

De senere år har forekomsten av veggedyr igjen økt i antall over hele verden, inkludert Norge.

- For tiden finnes det over 1000 nye tilfeller i året i Norge. De finnes overalt der mennesker bor eller overnatter, men kun innendørs, sier Preben Ottesen fra Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Midlertidige overnattingssteder som for eksempel hoteller, turisthytter, campinghytter, rorbuer og herberger er derfor spesielt utsatt for angrep. For å unngå å bli bitt eller i verste fall få med seg veggedyrene hjem, er det visse forholdsregler man bør ta.

Hvordan oppdage veggedyr? - De voksne er en halv cm store, ungdomsstadiene mindre, forklarer Ottesen.

Se etter svarte ekskrementflekker, tomme larvehuder, egg eller levende dyr i bretter på madrassen, på sengetøyet eller, langs kanten av sengen og lignende. Veggedyr er vanligst i campinghytter og herberger, men i økende grad også på hoteller og i private hjem.

Klarer man tidlig å oppdage at det er veggedyr i et rom, vil bekjempelsen bli mye enklere enn om insektene får tid til å formere seg og spre seg til mange rom.

Hvordan bli kvitt veggedyr? Har du oppdaget veggedyr eller tegn på veggedyr på hotellrommet ditt må du kontakte hotellets ansatte umiddelbart.

TEGN PÅ VEGGEDYR: Sorte ekskrementer på en rammemadrass er et sikkert tegn på at det her holder til veggedyr. Man kan også se etter tomme larvehuder, døde dyr og egg. FOTO: Folkehelseinstituttet
TEGN PÅ VEGGEDYR: Sorte ekskrementer på en rammemadrass er et sikkert tegn på at det her holder til veggedyr. Man kan også se etter tomme larvehuder, døde dyr og egg. FOTO: Folkehelseinstituttet Vis mer

- Det er fort gjort å få skadedyrene med i bagasjen, så det er lurt å fryse den hvis du vet det har vært veggedyr der du bodde, informerer Ottesen.

Oppdager du det hjemme hos deg selv bør du kontakte et skadedyrfirma.

Tiltak du selv kan gjennomføre hjemme - Bekjempelse av veggedyr gjennomføres mest effektivt ved å kombinere flere metoder, råder folkehelseinstituttet. Stadig nye metoder prøves ut, og her er noen av tiltakene som folkehelseinstituttet foreslår at du kan gjøre hjemme:

- Start med en grundig inspeksjon av det infiserte rommet ditt og de andre rommene i nærheten.

- Støvsug madrass, sengebunn, tepper, møbler og andre steder for å fjerne så mange veggedyr som mulig før videre behandling. Ødelegg støvsugerposen og kulde- eller varmebehandle støvsugeren før denne benyttes i veggedyrfrie rom.

- Maskinvask alt vaskbart inventar på høyest mulig temperatur, minimum 60 °C.

- Angrepne madrasser og andre gjenstander kan kulde- eller varmebehandles. Et alternativ er å kassere disse. Kasserte møbler bør ødelegges slik at de ikke kan gjenbrukes.

- Gjenstander som skal fraktes til behandling, lagring eller kassering må pakkes i solid, tett emballasje for å forhindre spredning av veggedyr.

- For å minimere mulige gjemmesteder for veggedyr, bør unødige gjenstander fjernes fra rommet og sprekker tettes.

- Insektmidler skal ikke anvendes som eneste bekjempelsesmetode, men kun i kombinasjon med punktene nevnt ovenfor.

UTVIKLING: Veggedyrets utvikling fra egg til voksent individ. Det tar 4-21 døgn, vanligvis rundt 10 døgn, før eggene klekker. Nymfene har fem utviklingsstadier (hudskifter), og de må suge blod minst en gang mellom hvert stadium. Ved optimal temperatur (28-30 °C) og fuktighet (75 -80 % RH) varer hele livssyklusen (fra egg til egg) fire til fem uker. Ved lav temperatur og dårlig mattilgang kan utviklingstiden vare i rundt ett år. Tegning: Preben Ottesen
UTVIKLING: Veggedyrets utvikling fra egg til voksent individ. Det tar 4-21 døgn, vanligvis rundt 10 døgn, før eggene klekker. Nymfene har fem utviklingsstadier (hudskifter), og de må suge blod minst en gang mellom hvert stadium. Ved optimal temperatur (28-30 °C) og fuktighet (75 -80 % RH) varer hele livssyklusen (fra egg til egg) fire til fem uker. Ved lav temperatur og dårlig mattilgang kan utviklingstiden vare i rundt ett år. Tegning: Preben Ottesen Vis mer

- Vent til skadedyrfirmaet bekrefter at et rom er renset for veggedyr, før det tas i bruk.

- Re-inspiser selv meget grundig tidligere angrepne rom ukentlig i tre måneder for å forsikre dere om at veggedyrene er borte.

- Får man veggedyr hjemme, kreves omfattende behandling, avslutter Ottesen. Da er det best å bruke et profesjonelt firma.

Les også:
Her ligger de kuleste interiørbildene
Sjekk om du dreper riktig snegle
Harlekinmarihøna er et monster
Disse foreldrene får de lykkeligste barna

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

BITT: Det er ikke kjent at veggedyr kan overføre sykdommer, men bittene kan gi utslett og eksem. FOTO Therese visted/ Folkehelseinstituttet.
BITT: Det er ikke kjent at veggedyr kan overføre sykdommer, men bittene kan gi utslett og eksem. FOTO Therese visted/ Folkehelseinstituttet. Vis mer