Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

De vanligste strømtabbene

Det er nå strømmen er dyr, og du bør styre unna disse fellene.

BRUK TIDSUR: Står ovnen på fullt, hele døgnet? Velg en ovn med timer/tidsur, så varmer den i stedet opp boligen når du faktisk har behov for det. Foto: COLOURBOX
BRUK TIDSUR: Står ovnen på fullt, hele døgnet? Velg en ovn med timer/tidsur, så varmer den i stedet opp boligen når du faktisk har behov for det. Foto: COLOURBOX Vis mer

DinSide.no: Strømprisene er sakte på vei oppover. Mørke kvelder og kalde dager gjør sitt for å gjøre akkurat det samme med strømforbruket, som går fra å være en ubetydelig utgiftspost til å spise opp store deler av husholdningsbudsjettet.

Med mindre du har fastpris, vil strømregningen nå gå fra å være en liten flisepost på budsjettet til å spise opp en betydelig andel av lønnen din. Det mest effektive er selvsagt å ta de store grepene, som å se på alternativ oppvarming eller etterisolering, men dette krever planlegging, større investeringer og ikke minst tid å gjennomføre.

Dårlige vaner kan du imidlertid gjøre noe med i dag uten å bruke en eneste krone. Og effekten ser du allerede på neste strømregning.

STRØMTABBENE DU BØR UNNGÅ:
• Ikke fyr for fullt døgnet rundt.
Hvor mye tid tilbringer du i stue og kjøkken hver dag? En liten time på morgenen, og syv-åtte på kvelden? Det er bare bortkastet å la alle ovner stå på 21 grader i alle døgnets 24 timer, når du bare får nytte av det i åtte-ni av dem.

Du kan selvsagt skru av ovnene manuelt, men da vil det jo være kaldt om morgenen og når du kommer hjem fra jobb, og det er det jo ingen som ønsker. Det må ikke være ukomfortabelt å spare, for da dropper vi det.

De aller fleste nye panelovner har muligheter for å time termostaten, slik at de faktisk bare står på når du trenger dem. Og da kan du fint time dem, slik at de slår seg på en time før du står opp, og en time før du kommer hjem fra jobben.

Har du en gammel ovn, kan du bruke en manuell timer i stikkontakten. Det finnes også mer avanserte løsninger, som du kan lese mer om her: Spar penger med strømstyring

Til tross for at det finnes mange alternative oppvarmingsformer, er det fortsatt slik at hver fjerde bolig har strøm som eneste oppvarmingskilde. Og mange har strøm som støtteoppvarming, enten det gjelder varmekabler på badet, ekstra panelovner, eller for å varme opp oljefylte løse "radiatorer".

 • Ikke la dørene stå åpne
Gjesterommet, hobbyrommet, treningsrommet, kottet - ikke alle rom trenger å være like varme som kjøkken og stue. Og selv om ikke alle liker iskalde soverom, bør temperaturen ligge på mellom 15 og 20 grader, hakket kaldere enn de fleste foretrekker å ha det i oppholdsrom.

Så lukk dørene! Det er ingen grunn til at varmekablene på badet skal varme opp den kjølige gangen. Og om du likevel liker det kaldt på soverommet, er det bare dumt at det blir så varmt at du må sette opp vinduet når du skal sove.

NB! Varmer du opp boligen med varmepumpe, er det viktig å sørge for at dørene står åpne mellom rom du ønsker skal være varme.

• Sjokklufting er bedre enn å ha vinduene på gløtt Midt i sprengkulden er det vel ikke så mange som har vinduene på gløtt, men noen liker å ha det skikkelig godt og kaldt på soverommet. Det er lite økonomisk. Vil du ha det sjokkaldt: Sørg for å brålufte godt før du legger deg.

Det er uansett viktig for alle å lufte. Dårlig lufting gir dårlig ventilasjon, og potensielt fuktskader. Men i stedet for vindu eller ventil på gløtt hele året, er det mye mer energiøkonomisk å lufte boligen skikkelig et par minutter, så ofte som annenhver time.

 • Ikke vask med halvtom maskin Det er deilig å ha tomme skittentøyskurver, men hver maskin koster. Noen intelligente vaskemaskiner regulerer vanninntak etter mengde tøy, eller tallerkner hvis det er snakk om oppvaskmaskinen. Men selv om du bruker mindre på oppvarming av varmtvann når du vasker, vil maskinen fortsatt gå gjennom det samme programmet.

Vent derfor med å sette på maskinen til du har full maskin. Som en bonus må du ikke tømme den så ofte, dersom du vasker færre, men større maskiner.

• Massasjedusj hver dag? Man skal ikke undervurdere en god, lang og varm dusj. Men du ha på fullt trykk, bruke alle dysene eller det store fossefallsdusjhodet hver gang du dusjer? Med vår varmtvannskalkulator kan du regne ut hvor mye du kan spare på å bytte til sparedusj. Det anbefales gjerne til dusjelskende tenåringer.

Det er imidlertid ikke alle som er like begeistret for sparedusjer, men det finnes flere andre grep du kan ta: Sjekk vår sparedusjanalyse

Ikke gjøre noe? Det aller dummeste du gjør er uansett å ikke gjøre noen ting. For når strømprisene stiger, blir forskjellene større mellom billigste og dyreste strømabonnement. Sjekk derfor alltid strømprisoversikten hos DinSide, og se hvor mye du kan spare.

Når du først har bestemt deg for å bytte, er det nemlig enkelt å bytte leverandør. Det kan imidlertid være noen begrensninger knyttet opp mot nåværende leverandør dersom du har fastprisavtale, eller dersom du har forhåndsbetalt påslaget i en variabel avtale. Sjekk disse betingelsene før du går i gang med selve byttet.

Det er også et par opplysninger du bør finne frem:
• Målerpunkt Id (dette finner du på strømregningen) • Målerstand (bør leses av så nært opptil byttetidspunkt som mulig)
Har du dette klart foran deg, er byttet gjort i en fei. Fyll inn alle felter, og trykk bekreft. Strømselskapet ordner resten. Din nye leverandør vil informere din nåværende strømleverandør og netteier om leverandørskiftet, og omtrent tre uker senere vil byttet skje. Du vil nå motta strøm fra din nye strømleverandør.

Saken ble opprinnelig publisert på DinSide Les her.

HOLD TETT: Det er åpent og inviterende med vidåpne dører, men i den kaldeste årstiden, bør dere holde dem lukket.  Foto: FRODE LARSEN / IFI.NO
HOLD TETT: Det er åpent og inviterende med vidåpne dører, men i den kaldeste årstiden, bør dere holde dem lukket. Foto: FRODE LARSEN / IFI.NO Vis mer

Sjekk også ut følgende saker:
Her er hjemmets største strømsluk
Kutt strømprisene i høst

SPAR PENGER PÅ VASKEN: Vask fulle maskiner. Men ikke stapp for fullt - da kan du ødelegge maskinen. Foto: COLOURBOX
SPAR PENGER PÅ VASKEN: Vask fulle maskiner. Men ikke stapp for fullt - da kan du ødelegge maskinen. Foto: COLOURBOX Vis mer