DANSE-KAKE: Pavlova-kaka har navnet etter den russiske ballettdanseren Anna Pavlova. Her viser Dagbladets kokk stolt fram det ferdige resultatet. —Dette er en av mine favorittdesserter, sier Charlotte Mohn. Alle foto: Håkon Eikesdal
DANSE-KAKE: Pavlova-kaka har navnet etter den russiske ballettdanseren Anna Pavlova. Her viser Dagbladets kokk stolt fram det ferdige resultatet. —Dette er en av mine favorittdesserter, sier Charlotte Mohn. Alle foto: Håkon EikesdalVis mer

Deilig dessert til sommerfesten

Her er Charlotte Mohns fire-retters sommermeny.

||| OPAKER GÅRD i Hedmark (Dagbladet): Sola stråler om kapp med Dagbladets kokk Charlotte Mohn denne morgenen. Hun skal lage mat til sommerfesten. Og frister med dette:

•Melonsuppe og spekemat

•Sylta makrell

•Dampet kalkunrull

MELONSUPPE 10 MIN + LAGRINGSTID 1 godt moden honningmelon el.l Ca 2 dl hvitvin Ca 1 ts honning Santa Kristina skinke Fenalår Flatbrød Slik gjør du det: Del melonen i 2 og ta ut steinene. Skjær av skallet og del melonen i biter. Kjør melonkjøttet til en jevn suppe i en foodprosessor sammen med hvitvin og honning. La suppen stå natten over om mulig. Server suppen med spekemat og flatbrød.
MELONSUPPE 10 MIN + LAGRINGSTID 1 godt moden honningmelon el.l Ca 2 dl hvitvin Ca 1 ts honning Santa Kristina skinke Fenalår Flatbrød Slik gjør du det: Del melonen i 2 og ta ut steinene. Skjær av skallet og del melonen i biter. Kjør melonkjøttet til en jevn suppe i en foodprosessor sammen med hvitvin og honning. La suppen stå natten over om mulig. Server suppen med spekemat og flatbrød. Vis mer

•Pavlova-kake med bær

Dette er mat som passer utmerket til sommerfesten din - ikke minst hvis været slår til.

Godt moden melon
- Melonsuppe er slett ikke så uvanlig, sier Charlotte når undertegnede stiller nettopp det spørsmålet. - Og bruk gjerne godt moden melon.

Sammen med fenalår gir det klassiske smaker. Eller norsk spekeskinke, Santa Kristina begynner å konkurrere med de utenlandske.

SYLTET MAKRELL 40 MIN + LAGRINGSTID 2 makrellfileter 2,5 dl vann 1,5 ts salt ½ løk i skiver 3 ss eddik 5 pepperkorn 2 laurbærblad Slik gjør du det: Del makrellen i pene serveringsstykker. Kok opp vann og salt og trekk makrellen til den er knapt gjennomkokt. Legg makrellen i en bolle. Ha de resterende ingrediensene i kokevannet og kok det hele opp igjen. Hell laken over fisken og sett det kjølig natten over. Server med syltede grønnsaker og pepperrotrømme til. Syltede grønnsaker ¼ blomkål 1 gulrøtter ½ fennikel 0,5 dl eddik 1 dl sukker 1,5 dl vann 1 laurbærblad 1 ts hel pepper Slik gjør du det: Del blomkålen i små buketter og skjær gulrot og fennikel i skiver. Forvell grønnsakene hver for seg og legg de lagvis på rene glass. Kok opp eddik, sukker og vann med krydderene. Hell laken over grønnsakene. Skru på lokket og sett glassene opp ned til de er kalde. Pepperrotrømme 4 ss seterrømme ½ ss revet pepperrot 1 ts eddik 1 ts sukker Salt, pepper Bland det hele sammen.
SYLTET MAKRELL 40 MIN + LAGRINGSTID 2 makrellfileter 2,5 dl vann 1,5 ts salt ½ løk i skiver 3 ss eddik 5 pepperkorn 2 laurbærblad Slik gjør du det: Del makrellen i pene serveringsstykker. Kok opp vann og salt og trekk makrellen til den er knapt gjennomkokt. Legg makrellen i en bolle. Ha de resterende ingrediensene i kokevannet og kok det hele opp igjen. Hell laken over fisken og sett det kjølig natten over. Server med syltede grønnsaker og pepperrotrømme til. Syltede grønnsaker ¼ blomkål 1 gulrøtter ½ fennikel 0,5 dl eddik 1 dl sukker 1,5 dl vann 1 laurbærblad 1 ts hel pepper Slik gjør du det: Del blomkålen i små buketter og skjær gulrot og fennikel i skiver. Forvell grønnsakene hver for seg og legg de lagvis på rene glass. Kok opp eddik, sukker og vann med krydderene. Hell laken over grønnsakene. Skru på lokket og sett glassene opp ned til de er kalde. Pepperrotrømme 4 ss seterrømme ½ ss revet pepperrot 1 ts eddik 1 ts sukker Salt, pepper Bland det hele sammen. Vis mer

- Og suppa serveres kald, sier Charlotte.

Sommerdelikatesse
Sylta makrell er sommer. Det er enkelt å lage. Du trekker fisken i lettsaltet vann og lar den deretter avkjøles i ferdig tilsmakt lake. Slik kan den ligge noen dager i kjølskapet.

- Da får fisken litt smak som syltede grønnsaker, sier Charlotte. - Det er nydelig og spennende sommerdelikatesse.

Så til festens andre hovedrett: Dampet kalkunrull. Kalkunen er fylt med urter og det hvite kjøttet dampes med plasten rundt seg.

DAMPET KALKUNRULL 1 TIME 1 stort kalkunbryst 2 håndfulle forskjellige urter fra hagen (løpstikke, persille, timian..) Salt, pepper 15 aromasopp ½ sommerkål ½ boks fløte Slik gjør du det: Snitt inn i den øvre 1/3 delen av brystet og del det nesten helt igjennom. Skjær deretter et nytt snitt tilbake og ut slik at brystet blir flatt og «tre ganger så stort». Krydre med salt og pepper. Fordel urtene og rull kalkunbrystet sammen. Rull det stramt inn i flere lag med plastfolie og surr endene. Dampes i ca 30 min. La det hvile i ca 15 min. Stek soppen i en varm panne. På slutten av steketiden tilsettes kål skåret i tynne båter. Tilsett fløte og kraften fra «stekeposen» til kalkunen. La det koke inn til en passe sauskonsistens. Smak til med salt og pepper. Skjær kalkunen i skiver og server straks.
DAMPET KALKUNRULL 1 TIME 1 stort kalkunbryst 2 håndfulle forskjellige urter fra hagen (løpstikke, persille, timian..) Salt, pepper 15 aromasopp ½ sommerkål ½ boks fløte Slik gjør du det: Snitt inn i den øvre 1/3 delen av brystet og del det nesten helt igjennom. Skjær deretter et nytt snitt tilbake og ut slik at brystet blir flatt og «tre ganger så stort». Krydre med salt og pepper. Fordel urtene og rull kalkunbrystet sammen. Rull det stramt inn i flere lag med plastfolie og surr endene. Dampes i ca 30 min. La det hvile i ca 15 min. Stek soppen i en varm panne. På slutten av steketiden tilsettes kål skåret i tynne båter. Tilsett fløte og kraften fra «stekeposen» til kalkunen. La det koke inn til en passe sauskonsistens. Smak til med salt og pepper. Skjær kalkunen i skiver og server straks. Vis mer

Nykål og aromasopp
- Den kan med hell forberedes et par dager før bruk. Retten egner seg godt som middag og pålegg, sier Charlotte..

Kalkunrullen serveres sammen med stekt nykål og aromasopp.

- Grønnsakene får fløte over seg - og dermed har du ferdig saus, sier Charlotte.

Sommerkake
Så er det klart for sommerfestens høydepunkt: Pavlova-desserten. Fylt med friske bær. Desserten bærer sitt navn etter den verdenskjente russiske ballettdanserinnen Anna Pavlova.

PAVLOVA MED BÆR 2,5 TIMER Marengs: 3 eggehviter 125 g sukker 1 ts maisenna 1 ts hvit eddik Pynt: 2 dl fløte, pisket ca 500 g forskjellige bær 2 dl vaniljesaus Bringebærsaus 2 dl bringebær 2 ss sukker Slik gjør du det: Pisk eggehvitene halvstive, tilsett sukker litt og litt mens det piskes. Bland inn maisenna og eddik og pisk det helt stivt. Ha massen på et stekebrett dekket med bakepapir og form marengsen til en kakebunn. Marengsen stekes i varmluftsovn på ca 100 grader i ca 2 timer, den skal være seig i midten og tørr utvendig. Avkjøles. Kjør bringebær og sukker i foodprosessor og sil deretter. Pavlovaen anrettes med krem og bær. Ha på vaniljesaus og bringebærsaus hvis ønskelig.
PAVLOVA MED BÆR 2,5 TIMER Marengs: 3 eggehviter 125 g sukker 1 ts maisenna 1 ts hvit eddik Pynt: 2 dl fløte, pisket ca 500 g forskjellige bær 2 dl vaniljesaus Bringebærsaus 2 dl bringebær 2 ss sukker Slik gjør du det: Pisk eggehvitene halvstive, tilsett sukker litt og litt mens det piskes. Bland inn maisenna og eddik og pisk det helt stivt. Ha massen på et stekebrett dekket med bakepapir og form marengsen til en kakebunn. Marengsen stekes i varmluftsovn på ca 100 grader i ca 2 timer, den skal være seig i midten og tørr utvendig. Avkjøles. Kjør bringebær og sukker i foodprosessor og sil deretter. Pavlovaen anrettes med krem og bær. Ha på vaniljesaus og bringebærsaus hvis ønskelig. Vis mer

- Dette er sommerkaka, sier Charlotte som pøser på med jordbær, bringebær, blåbær og kirsebær.

- Dette er en av mine favorittdesserter. Det er en kake hvor det er lov til å gå litt berserk, sier Charlotte Mohn til Dagbladet.