KANAPÉER: Nydelige små munnfuller som er enkle å anrette rett før servering. Stek butterdeigkjeksen på forhånd og ha vaniljekremen klar på en sprøytepose. Så er det bare å kutte opp norske jordbær - og pynte! Foto: METTE MØLLER
KANAPÉER: Nydelige små munnfuller som er enkle å anrette rett før servering. Stek butterdeigkjeksen på forhånd og ha vaniljekremen klar på en sprøytepose. Så er det bare å kutte opp norske jordbær - og pynte! Foto: METTE MØLLERVis mer

Deilige dessertkanapéer med butterdeig, vaniljekrem og jordbær

Ha kremen klar på en sprøytepose, stek kjeksen på forhånd.

De er søte, sunne og smaker sommer.

Den norske jordbærsesongen er i full gang, og vi kan glede oss over å kunne nyte sommerens friske og saftige jordbær, tradisjonelt helt enkelt servert med melk eller fløte og et dryss sukker.

Vaniljeis og jordbær er også en deilig klassiker.
 
Enkelt og godt På restauranten Hitchhiker i Mathallen i Oslo har kjøkkensjef Jan Robin Ektvedt de siste par ukene båret kassevis med nyplukkede jordbær inn på kjøkkenet.

Litt uheldig med kurven? Andreas Viestad viser deg hvordan du skal få brukt de slappe bærene.

Jordbær hører med på menyen om sommeren.
 
- Jeg er veldig glad i jordbær, og aller helst spiser jeg dem helt naturell. Jeg kan nesten synes det blir for mye med fløte på, sier Jan Robin.
 
Men kokken har mange gode ideer til spennende og fargerike jordbærdesserter.

SANDWICH:  Dette er en super sommerdessert! Synes du sandwichene blir litt store, så del dem opp i to før du fyller dem. Foto: METTE MØLLER
SANDWICH: Dette er en super sommerdessert! Synes du sandwichene blir litt store, så del dem opp i to før du fyller dem. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Jordbær er en enkel råvare å lage nydelige desserter av.

- Skal du ha selskap eller mange gjester, er sommerlige dessertkanapéer med butterdeigskjeks, vaniljekrem og rikelig med jordbær morsomt å servere. De er enkle å anrette rett før gjestene kommer. Ha vaniljekremen klar på en sprøytepose og stek kjeksen på forhånd.

 Så er det bare å kutte jordbær i skiver og fordele dem tett i tett sammen med vaniljekrem på kjeksene. Dryss melis over og pynt med litt grønt, og du har en perfekt sommerdessert, sier Jan Robin.

Mye antioksidanter Det er bare å fråtse i friske og norske jordbær om sommeren.

I tillegg til å smake godt, er jordbær både svært sunne og kalorifattige, og inneholder blant annet masse C-vitaminer.

Faktisk like mye som appelsin.

Med sin knall røde farge ligger jordbær også høyt oppe på lista over råvarer med mye antioksidanter.

Prøv jordbær sammen med noen dråper god balsamicoeddik, eller sett ekstra farge og smak på en grønn salat med friske jordbær.

Et par jordbær i champagne smaker fest!

- Norske jordbær er takknemlig å servere. De smaker så godt. En helt enkel og god jordbærdessert kan være vaniljekrem rørt ut med litt melk og med masse finhakkede jordbærbiter oppi. Dryss på knust vaffelkjeks og litt hakkede nøtter, og pynt med sitronverbena, sier Jan Robin Ektvedt.

Les også:
Chili, balsamico, sjokolade. Våg ltt mer med jordbærene
Tre fantastiske måter å bruke jordbær på
Arne Brimis jordbærfavoritter