TRIKLOSAN: Stoffet triklosan har med årene blitt mer og mer omstridt de siste åra. Delstaten Minnesota forbyr nå bruk av stoffet i kosmetikk for vanlige forbrukere. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP
TRIKLOSAN: Stoffet triklosan har med årene blitt mer og mer omstridt de siste åra. Delstaten Minnesota forbyr nå bruk av stoffet i kosmetikk for vanlige forbrukere. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFPVis mer

Delstat i USA forbyr kjemisk stoff. I Norge har vi det fortsatt i tannkremen

- Ikke for forbrukerne.

(Dagbladet): Mattilsynet har i lang tid ønsket å forby bruk av stoffet triklosan, som blant annet brukes i rengjøringsmidler, tannkremer og deodoranter og antibaktrielle såper.

Europakommisjonen i Brussel ønsker derimot at stoffet fortsatt kan brukes.

Forbud Nå kan det se ut som om delstaten Minnesota i USA kan bli en foregangsfigur for norske miljø- og forbrukerentusiaster. Der har de nettopp blitt den første amerikanske delstaten til å forby stoffet. Nyhetsbyrået AP melder at det kan bli langt flere delstater i USA som følger etter.

Minnesota-forbudet vil tre i kraft fra 1. januar 2017 og betyr i praksis at stoffet blir forbudt i så godt som alle kosmetikkprodukter som kan kjøpes i dagligvareforretninger.

Ifølge US Food and Drug Administration brukes stoffet i 75 prosent av antibakteriell såpe, og følgelig vil disse forbys i delstaten.

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, mener et forbud i Norge også er fornuftig.

- Triklosan bør ikke være fritt tilgjengelig forbruketprodukt, bare medisinsk bruk kan forsvares. Stoffet har skumle effekter, mener han.

Flere farer Stoffet har blitt mer og mer omstridt med åra.

Både norske og amerikanske studier har kommet fram til at stoffet kan ha en sammenheng med tidlig utvikling av allergi hos barn.

Triklosan kan endre bakteriefloraen på huden, i munnen og i tarmen. Derfor har økt bruk av triklosan og antibakterielle produkter generelt blitt satt i sammenheng med økt forekomst av allergi, samtidig har norske helsemyndigheter oppfordret til redusert bruk av antibaktrielle midler.

Et av de store problemene ved bruk av triklosan er ifølge Mattilsynet utvikling av antibiotika-resistanse ved unødvendig bruk.

Forskning på lab-dyr skal også ha vist at stoffet er hormonforstyrrende.

Blant annet inneholder tannkremen Colgate Total triklosan. Tannkremen inneholder 0,3 prosent triklosan, noe EU-kommisjonen i april i år avgjorde skal være den øvre konsentrasjonsgrensa for stoffet.

Denne gjelder også i såpe, sjampo og deodorant. I munnskyllevann kan konsentrasjonen maks være to prosent.

- Skadelig for naturen Haltbrekken i Naturvernforbundet er imidlertid like bekymret for bruken av stoffet i større skala.

- Det er akutt giftig for vannorganismer og bidrar til forgifta vannmiljø der avløp fra storbyer går i sjøen.

En av verdens største såpeprodusenter, Procter & Gamble, som blant annet førte produktet Head & Shoulders, har bestemt seg for å slutte å bruke stoffet.

- Før kunne du kverke livet i hele bukta på hytta med Head & Shoulders, sier han.