Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Den aller beste skreimiddagen serveres hjemme hos noen lokale

Nå koker det både til lands og til vanns i Lofoten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): De taggete fjellene som ruver over Svolvær er dekket av snø. Det er sol fra skyfri himmel, og sultne måker kretser over fiskebåter hvor sløyinga er i full gang ute på sjøen.

Skreien er på vei inn i norske farvann, og for fiskenæringen i Lofoten er dette årets høydepunkt, som det har vært i tusen år.

I Svolvær har man for alvor våknet fra vinterdvalen. Nå koker det både til lands og til vanns.

Årets høydepunkt - Lofotfiske er en del av vår kulturarv, sier Alexander Fredriksen (30), assisterende kjøkkensjef ved Paleo Arctic nede på brygga i Svolvær.

Restauranten åpnet nylig dørene i førsteetasje til Thon Hotel Svolvær, og Fredriksen og hans kokkefrender gleder seg over at de kan servere årets beste fisk. Dette er årets høydepunkt.

- Skreisesongen gir litt høytidsstemning. Den er hva ribba er for julesesongen, mener lofotværingen.

LOFOTEN: Det tradisjonsrike Lofotfisket har røtter 1000 år tilbake i tid, og er vinterens høydepunkt både for fiskere og gastronomer. Foto: RUNAR LARSEN
KVALITETSFISK: - Skrei er en formidabel råvare, sier kokken Alexander Fredriksen ved Paleo Arctic. Foto: RUNAR LARSEN
SMAKFULLE OMGIVELSER: Med utsikt til fiskevær og snøkledde fjell, er omgivelsene satt for smakfulle fiskemiddager. Foto: RUNAR LARSEN
TIL TØRK: Fiskehjellene i Svolvær er som historiske symbol på tørrfiskproduksjon, og er stadig i bruk. Foto: RUNAR LARSEN
SERVERT: Den lille byen Svolvær har mange gode restauranter, hvor mange naturlig nok serverer mat fra havet. Paleo Arctic er den ferskeste. Foto: RUNAR LARSEN
FISKEVÆR: Lofotens hovedstad våkner til live igjen når skreisesongen starter. 1.-2. april er det VM i Skreifiske, med storinnrykk av feststemte besøkende. Foto: RUNAR LARSEN

Men hva er egentlig greia med denne sagnomsuste fisken som svømmer inn til kysten av Norge hvert år fra februar til april?

Gyteklar torsk - Skrei er gyteklar torsk som kommer inn fra Barentshavet. Den har en finere smak, med et søtere preg. Hele strukturen på fisken er annerledes, og skrei er langt finere å ha på menyen enn generell kysttorsk, sier lokalmatentusiasten.

Om du har vært innom en matbutikk i Norge de siste ukene, har du sannsynligvis fått med deg at skrei er i sesong. Ferskvarediskene over hele landet bugner over av torskeprodukter av ypperste kvalitet.

Nettopp kvaliteten er alfa omega:

- Det er en enkel råvare å jobbe med. Du kan gjøre alt fra forsiktig koking til steking eller røyking. Den kan faktisk graves også. Skrei er veldig allsidig og gir alltid et supert sluttprodukt, sier kokken.

Ørnesafari Denne usedvanlig idylliske vinterdagen er vi ut på Østnesfjorden for å fiske skrei. Torsken glimrer med sitt fravær, men småseien biter villig.

De minste blir godbiter til en av Lofotens mest majestetiske skapninger: Havørna.

LOFOTEN: Det tradisjonsrike Lofotfisket har røtter 1000 år tilbake i tid, og er vinterens høydepunkt både for fiskere og gastronomer. Foto: RUNAR LARSEN
LOFOTEN: Det tradisjonsrike Lofotfisket har røtter 1000 år tilbake i tid, og er vinterens høydepunkt både for fiskere og gastronomer. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

- En helt vanvittig flott fugl, sier Asta Sigurdardottier, som er guide i Lofoten charterbåt.

Fisketuren blir plutselig ørnesafari når tre nysgjerrige fugler følger sultent med på småsei som slenges på sjøen. Snart svever den ene elegant bak båten og setter kloa i det lette bytte.

- Den har levd i harmoni med fiskerne i alle tider. Ørna kan jo ikke stupe ned i vannet etter fisken selv, sier Sigurdardottir.

Best på hjemmebane Fiskere fra hele verden seiler til Svolvær og omegn under Lofotfisket. Den lille byen myldrer av liv når det er skreisesong.

Stadig flere matturister reiser også ens ærend til fiskeværet for å spise fisken hvor den fanges. Flere aktivitetsbaserte turarrangører tar med nysgjerrige besøkende på fisketur, for så å fullføre dagen med festmåltid tilberedt med dagens fangst.

- Svolvær er midt i smørøyet, som Lofotens metropol og hovedstad. Samtidig er det kort vei ut til de små stedene hvor tradisjonelle verdier står enda sterkere, og man virkelig kan se hvordan tradisjoner lever videre. Akkurat som de har gjort i evige tider, påpeker Fredriksen.

Han anbefaler den som virkelig vil smake på tradisjonen, å gripe sjansen om de blir invitert hjem på middag til lofotværinger.

- Den aller beste skreimiddagen serveres hjemme hos noen lokale, med lever og rogn, kokt mandelpotet, smør og flatbrød. Det er sånn det skal spises, sier kokken.

Fiskefest i Svolvær Første helga i april arrangeres den årlige begivenheten VM i skreifiske. Da står fersk fisk selvsagt på menyen over hele byen.

- Kjake, tunge og loins fra skrei: Den helga serverer vi femretters med fokus på hele fisken, sier han.

4-5000 besøkende kommer til å sette preg på Svolvær de dagene mesterskapet arrangeres 1. og 2. april. Noen kommer for å fiske, men for de fleste er det sosiale vel så viktig.

- Det er en stor happening. Men det har kanskje har gått mer fra fiske til fest, flirer Alexander Fredriksen.

Hele Norges coronakart