Den berømte suppa i Cullen

Skottland er mye mer enn whisky. Her er god sjømat, møre biffer og rare retter i maleriske omgivelser.

BRUKT: Her kan du kjøpe hestehoder, dalmatiner i porselen, en sittende jazzmann, brukte bøker eller gamle brødbokser, og utrolig mye annet rart.  Alle foto: Ole C. H. Thomassen
BRUKT: Her kan du kjøpe hestehoder, dalmatiner i porselen, en sittende jazzmann, brukte bøker eller gamle brødbokser, og utrolig mye annet rart. Alle foto: Ole C. H. ThomassenVis mer

CULLEN (Dagbladet): Det tar bare dryge halvannen time å fly fra Bergen til Aberdeen.

SUPPA: Cullen Skink har navn etter en suppe kokt på skinn fra storfe.I Cullen er det røkt kolje/hyse som gjelder.
SUPPA: Cullen Skink har navn etter en suppe kokt på skinn fra storfe.I Cullen er det røkt kolje/hyse som gjelder. Vis mer

På klokka har det tatt 35 minutter.

CULLEN BAY: Hotellet som har tatt navn etter bukta har gangvei til golfbanen og havutsikt.
CULLEN BAY: Hotellet som har tatt navn etter bukta har gangvei til golfbanen og havutsikt. Vis mer

Oljebyen er et godt utgangspunkt for å oppleve det nordlige Skottland. Mange drar på whiskytur, men små pittoreske byer lokker med gammel arkitektur, antikkhandel og gode måltider.

HAGGIS: Den skotske nasjonalretten har ikke utseende med seg, men den smaker aldelse utmerket.
HAGGIS: Den skotske nasjonalretten har ikke utseende med seg, men den smaker aldelse utmerket. Vis mer

Bilturen fra Aberdeen til Cullen er en reise i et kulturlandskap som holdes i hevd av store saueflokker og kjøttkveg. Kraftige Angus okser og Skotsk høylandskveg, med sitt lange ragg og store horn, ligger late og tygger drøv.

Whisky
Etter å ha passert Huntley kjører vi gjennom Keith.

ØL: Fiskesuppa kan godt få følge med et passende lokalt øl.
ØL: Fiskesuppa kan godt få følge med et passende lokalt øl. Vis mer

Skilt forteller at vi er på sporet av Whisky, men vi skal til kysten for å spise suppe.

KAFE':<(b> Et lite rart sted som er kafe, og sømbutikk på samme tid. Og så har de egen nettbutikk.
KAFE':<(b> Et lite rart sted som er kafe, og sømbutikk på samme tid. Og så har de egen nettbutikk. Vis mer

Cullen ligger klemt mellom havet og enorme åkerlandskap. Her er det som om tiden har stått ganske så stille, og det meste ser ut som før. Det vil si som i 1822, fordi byen ble ødelagt av flom og flyttet en snau kilometer da den ble bygget opp igjen. Med blikket løftet ser vi utover havet i retning Bergen.

FARGER: Iskremsjappa har ligget her i en mannsalder.
FARGER: Iskremsjappa har ligget her i en mannsalder. Vis mer

Med uendeligheten i blikket får sinnet en egen ro.

SPESIELT: Fiskelandsbyen i Cullen Bay er noe helt for seg selv.
SPESIELT: Fiskelandsbyen i Cullen Bay er noe helt for seg selv. Vis mer

Oppe på klippene ligger selve byen med rare små butikker. Om de fleste husene er skifergrå, så er til gjengjeld vinduene omkranset av friske farger. Skiltene er malte og nostalgiske. Bruktsjappa har antikviteter med priser som forteller at her kan man gjøre et varp, det er bare flyturenes bagasjeforbannelse som forhindrer oss. Med betydelig overvekt, ja da går vinninga opp i spinninga, som det het i gamle dager.

Lunsj
På andre siden av bukta, på sletta over fiskelandsbyen og havna, ligger Cullen Bay Hotel. Det er hit vi skal for å spise lunsj, eller Cullen Skink som suppa heter.

FISKERBOLIG: Her kan du bo i et ekte fiskerhus, på havna i Cullen.
FISKERBOLIG: Her kan du bo i et ekte fiskerhus, på havna i Cullen. Vis mer

Den er like berømt som den er enkel.

VIADUKT:  Den gamle jernbanebroen er flott og fotogen.
VIADUKT: Den gamle jernbanebroen er flott og fotogen. Vis mer

Den er laget på røkt kolje, løk, smør og melk. Den jevnes med potetstappe, saltes og peppress. Variasjoner med persille og andre urter forfiner smaken.

SKOTSK: Høylandskveget har langt ragg og store horn. Alle foto: Ole C. H. Thomassen
SKOTSK: Høylandskveget har langt ragg og store horn. Alle foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer

Smaken er mild og rund, svak anelse av det røykte. Et helt måltid sammen med toast og en halvliter.

Er du ekstra sulten er det bare å fortsette med en Haggis, og da har du spiste et måltid som er så skotsk som det kan bli.

Haggis er den fineste innmat av lam eller sau som er hakket, krydret og blandet med havregryn, for så å bli kokt i en dyremage. Og det smaker faktisk godt.

Men.

I Cullen må du spise Cullen Skink.