Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Den berømte turistattraksjonen ser plutselig helt annerledes ut, og folk er fly forbanna

Borgen, som står på UNESCOs verdensarvliste, er nå også «lerret».

JUBILEUM: Middelalderborgen i Carcassonne har blitt dekorert i forbindelse med at det er 20 år siden den ble satt på UNESCOs verdensarvliste. Foto: AFP PHOTO / Eric Cabanis / NTB Scanpix
JUBILEUM: Middelalderborgen i Carcassonne har blitt dekorert i forbindelse med at det er 20 år siden den ble satt på UNESCOs verdensarvliste. Foto: AFP PHOTO / Eric Cabanis / NTB Scanpix Vis mer

Festningsbyen Carcassonne ligger i den sørfranske regionen Languedoc-Roussillon, og i 1997 ble byens middelalderborg satt på UNESCOs verdensarv-liste.

Hvert år valfarter omlag tre millioner turister til byen med i underkant av 50 000 innbyggere, men denne våren er det et litt uvanlig syn som møter de tilreisende.

Festningen har nemlig fått et lag med gult maling.

Jublieum

Fra avstand kan de gule strekene se ganske tilfeldige ut, men dersom man står på rett sted blir det tydelig at det er et system i det hele. Strekene danner sirkler.

Det er den sveitsiske kunstneren Felice Varini som er hjernen bak verket, og fikk i oppdrag å dekorere borgen i forbindelse med at den har vært på UNESCO-lista i 20 år.

SIRKLER: Ved borgens inngangsparti kan man se at de gule strekene danner sirkler. Foto: AFP PHOTO / Eric Cabanis / NTB Scanpix
SIRKLER: Ved borgens inngangsparti kan man se at de gule strekene danner sirkler. Foto: AFP PHOTO / Eric Cabanis / NTB Scanpix Vis mer

Men ikke alle er like fornøyde med sveitserens verk.

- Carcassones borgere har ikke blitt hørt i denne saken. Dette ødelegger våre liv da vi må se på dette hele dagen, hver dag, var kritikken ifølge The Local.

- Hva vil folk tenke når de kommer hit for å se Carcassonne for første og eneste gang? Det eneste de kommer til å huske er den gule refleksvesten, sier en annen ifølge The Telegraph.

Det har blitt startet en underskriftskampanje for å få de gule ringene fjernet, og ifølge nettstedet skal enkelte innbyggere ha forsøkt å vaske vekk malingen på egenhånd.

Vant til kritikk

Varini på sin side tar ikke så tungt på kritikken. Han er kjent for å skape slike optiske illusjoner, og forteller at verkene hans ofte blir møtt av liknende kritikk.

- Til å begynne med skjønner ikke folk helt hva jeg prøver å formidle, men det endrer seg med tiden, sier han.

Han sier også at denne motstanden bare beviser at lokalbefolkningen er tett knyttet til byen sin.

Myndighetene har ikke villet svare på hvor mye kunstverket har kostet, men de har forsikret seg om at bygningen ikke vil ta skade av malingen.

I utgangspunktet skal den fjernes i september.

PÅ AVSTAND: Lenger unna er det vanskelig å se hva motivet skal forestille. Foto: AFP PHOTO / Eric Cabanis / NTB Scanpix
PÅ AVSTAND: Lenger unna er det vanskelig å se hva motivet skal forestille. Foto: AFP PHOTO / Eric Cabanis / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media