Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Den beste aldersforskjellen mellom barna

Den optimale aldersforskjellen mellom søsken? 1,5 til 4 år i mellom er perfekt, både for mor og barn.

ALDERSFORSKJELL: Jordmor mener 1,5 - 4 år er en fin alder imellom barna. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
ALDERSFORSKJELL: Jordmor mener 1,5 - 4 år er en fin alder imellom barna. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnet ditt er halvannet år, og allerede nå begynner spørsmålene å hagle. Når kommer nummer to? Mange er av den oppfatning om at to barn på rappen, er det beste.

- Får man barna tett er fordelen at de alltid har en lekekamerat i nærheten, men det blir også lettere rivalisering og konkurranse mellom søsken som er nære i alder. Noen ganger er det yngste barnet større av vekst, og da er det ekstra lett for foreldrene å sammenligne barna, sier Kirsten Hofgaard Lycke, forfatter av boken "Søsken for livet". Hun har tatt doktorgrad på søskenrelasjoner og er professor ved Pedagogisk forskningsintitutt, Universitetet i Oslo.

Mors høye alder gir to tette - Er det sju år imellom barna, slipper man kanskje den rivaliseringen, og den eldste vil få honnør for å være stor og flink. Men her kan det dukke opp andre utfordringer.

Kirsten Hofgaard Lycke tror at den høye alderen på førstegangsfødende i dag, gjør sitt til at mange planlegger liten avstand mellom barna.

- Spesielt i urbane strøk er dette utbredt. Det sier seg selv at hvis man er 35-38 når man får sitt første barn, venter man ikke for lenge på neste. Er man over 40, øker risikoen både for mor og barn. Så det er klart foreldrenes alder spiller inn på dette med aldersforskjell.

Mellom 1,5 til 4 er perfekt 1,5 til 4 år må være den perfekte aldersforskjellen, både for mor og barn. Da er de hvert sitt individ som behandles forskjellig, og mor får tid til å komme seg etter forrige fødsel, sier Cecilia Kleven ved Oslo Jordmor og Kvinnesenter.

- Får man to tette, kan det være slitsomt for foreldrene. To bleiebarn krever mye og når de blir eldre, kan det bli mye sammenligning dem i mellom. Men det er også mye hygge med to tette barn! Hvis det går mange år i mellom barna, blir det litt som å starte på nytt igjen og barna er på veldig forskjellig sted.

Men dette med aldersforskjell er veldig individuelt og personlig. Det er mange hensyn å ta, og det er lurt å se på hva som passer familien og huske på at alt ikke kan planlegges , sier Cecilia Kleven.

Må komme seg etter forrige graviditet Noen synes det er perfekt at småbarnsperioden strekkes over femten år, mens andre synes det er slitsomt å ha småbarn så lenge. Hvis man strekker dette over lang tid, er mor også som regel eldre ved siste svangerskap, og det kan utgjøre en økt risiko.

- Det finnes studier som viser at man bør vente et og et halvt års tid før man blir gravid igjen, så kroppen får komme seg etter forrige graviditet. Hvis det er for kort tid mellom graviditetene, kan man også være mer utsatt for å føde for tidlig neste gang.

- Det er ikke så vanlig at man blir gravid mens man ammer. Kanskje dette er kroppens eget forsvar fordi at det optimale er nok å vente til man er ferdig med ammingen. Det er viktig at mor får bygget opp sitt eget ernæringslager. Det er viktig å huske at man ikke kan styre alt, man må ta det litt som det kommer her i livet, sier jordmor Cecilia Kleven.

Kan både bli himmel og helvete Familieterapeut Ailin Strømsholm mener det ikke nytter å planlegge dette med aldersforskjell. Det er et subjektivt spørsmål, og er individuelt for hver familie.

- Man tar en sjanse uansett, det kan bli himmel eller helvete eller begge deler i perioder. Det er ikke sikkert man skal planlegge så veldig heller. En ting som er helt sikkert er at problemene, utfordringene og gledene kommer ofte der du minst venter det. Hvis man skal planlegge så kan dere tenke over hva dere tåler av forandringer som par.

Oppfatningen om at to tette er det beste, stemmer ikke for alle.

ATTPÅKLATT: Det er mye positivt med mange år imellom barna. Eldstemann vil gjerne få ekstra honnør for å være stor og flink. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
ATTPÅKLATT: Det er mye positivt med mange år imellom barna. Eldstemann vil gjerne få ekstra honnør for å være stor og flink. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer

- Noen elsker full rulle, og de kan sikkert få tre på rappen. Mens andre liker å slappe av og da kan det passe bedre å få barn hvert tiende år. Søsken kan ha et bra forhold om det er ti år imellom, og man kan krangle som hund og katt hvis det er ett år imellom eller vise versa, sier Ailin Strømsholm.

Les mer:

Perfekt timing for søsken

Mødre favoriserer førstefødte

Sunt å ha mange søsken

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

TRE TETTE: Har man ork til det, kan tre tette barn være helt supert. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
TRE TETTE: Har man ork til det, kan tre tette barn være helt supert. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer