Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Flyreiser:

Den beste dagen for billige flybilletter er en annen enn du tror

Og se opp for fellene som kan ødelegge hele ferien.

I kø for billige reiser: Nordmenn er prisbevisste og billettkonstnader kan reduseres dersom du er smart. Men husk at de billigste reisene ofte har ugunstige reisetidspunkt og fordyrende mellomlandinger. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
I kø for billige reiser: Nordmenn er prisbevisste og billettkonstnader kan reduseres dersom du er smart. Men husk at de billigste reisene ofte har ugunstige reisetidspunkt og fordyrende mellomlandinger. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere flyselskap, flere flyavganger og flere flystrekninger. Dette gjør at flybilletter blir billigere. Men hvor billig er det mulig å få dem? Og hvilken dag bør du bestille?
Her er tipsene som kan gjøre flyreisene og ferien din billigere.

Enkeltbillett eller tur/retur

Når du jakter på flybilletter så bør du sjekke prisen både for enkeltbillett og for tur/returbilletter. Ofte er enkeltbillett billigst. Husk også å sjekke om det kan lønne seg å dele opp flyreisen i reiser med flere ulike selskap. Dersom det ikke er samarbeidende flyselskap så må du være ekstra påpasselig med å legge inn god tid mellom flightene (connecting time) slik at du får med deg bagasjen videre. Airlines Reporting Corporation (ARC), som samler inn data fra mer enn 200 flyselskap, avslører at den-billige-tur-retur-myten kan avlives.

Ferieklar: Dersom du planlegger sommerferien din allerede nå så er sjansen størst for lave billettpriser. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Ferieklar: Dersom du planlegger sommerferien din allerede nå så er sjansen størst for lave billettpriser. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Den beste dagen

Noen hevder det er onsdag, andre mener det er torsdag som er den beste dagen for å kjøpe billige flybilletter. En stor ARC-undersøkelse av over 10 millioner flybillettkjøp viser at søndager, og minst 21 dager før avreise, er den beste tiden for billettkjøp. Mens charterselskapene ofte dumper prisen like før avreise så skjer dette svært sjelden for flyselskap. De billigste billettene selges først. Kanskje lønner det seg for deg å bestille rimelige full-flex-billett åtte-ti måneder før avreise fremfor å vente på ikke-endingsbare billetter i siste liten. Husk at dersom du kjøper reisen med bonuspoeng hos SAS så kan du avbestille reisen, også på de billigste billettypene, og få poengene og skatter/avgifter refundert.

Les også: Advarer mot denne flybillettformidleren. Kritikken hagler.

Kampanjer

Flyselskapene har med jevne mellomrom lavpriskampanjer. Disse kommer som regel like etter at skoleferiene er avsluttet. Følg derfor godt med i disse periodene. Vær klar over at kampanjene ofte varer to-tre dager etter at de offisielt er avsluttet.
Mange flyselskap har kampanjer som varer bare noe få timer, og som gjelder for et lite utvalg reisemål. Norwegian har sin ukekampanje onsdager 16.00-24.00.
SAS har sin ukentlige kampanje torsdager kl. 18.00-24.00

Navneendring

Pass på at navnet på billetten og i passet ditt er nøyaktig det samme. Flyselskapene har hundrelapper i gebyr for å endre navn etter at billetten er kjøpt.
Dersom du har skiftet navn men ikke rukket å endre passet ditt så må du tenke nøye gjennom om du rekker å skaffe deg nytt pass før reisen starter. Ellers bør du reise med ditt «gamle navn», og bestille nytt pass når du kommer hjem.

Nyhetsbrev

Det er smart å registrere seg for flyselskapenes nyhetsbrev dersom du vil vite om når lavpriskampanjer starter. Her får du også tilbud om spesielle rabatter hos deres samarbeidspartnere. Dersom du har mulighet så bør du vurdere et kredittkort som samler opp flybonuspoeng for alle kjøpene du gjør. Slik kan du få bonuspoeng for matvarekjøp etc. Og flere selskap tilbyr egne bonusordninger som gjør at du kan ha med deg en passasjer når du har brukt kortet for minst 100 000 kroner i løpet av et år.

Flytt avreisetidspunktet

Det er ofte mye mer å spare på å flytte reisedag fremfor å gjennomføre selve bestillingen på en spesiell dag. Sjekk derfor prisene dagen før eller dagen etter den opprinnelig reisedagen. Og flyreiser som inneholder overnatting lørdagsnatt kan gi redusert pris. Kanskje du skal spørre sjefen om å ha ferie onsdag til tirsdag fremfor den vanlige mandag til fredag. Hu kan spare tusenlapper på denne måten.

Sjekk charterselskapenes flybilletter

Flyselskapene har ofte ledige flybilletter som de selger svært billig. Det er ikke uvanlig å finne billetter til eksempelvis Gran Canaria for knappe 500 kroner hver vei. Husk å sjekke at det er ledig hotellkapasitet på ankomststedet før du bestiller flybillettene.

Reduser bagasjen

Dersom du betaler for bagasje og skal fly med mellomlanding så må du være klar over at noen flyselskap tar betalt for hver enkelt distanse på reisen. Vær klar over at bestilling via reisebyrå kan medføre at de deler opp reisen i »reise 1, reise 2, reise 3 og reise 4». Dette gjelder også for gebyr ved overvekt, som må dermed må betales to ganger.
Kanskje er det smart å redusere bagasjen, og spare penger på denne måten. Nettstedet Airfarewatchdog har en god oversikt over bagasjeregler og -priser hos de fleste flyselskap i verden.

Unngå å bestille via søkemotor

Det finnes en rekke søkemotorer som lover deg billige flybilletter. Men vær klar over at disse lokker billettkjøperne med en rekke tilleggstjenester som gjør at prisen stiger til langt over hva prisen ville vært dersom du heller kjøpte hos et flyselskap direkte. Søkemotorene er bare formidlere av billetter og vil i liten grad kunne hjelpe deg ved uregelmessigheter på reisen. Husk å lese vilkårene for bestilling svært nøye før du handler via søkemotorer.
Dersom du googler «billige flyreiser» så er det ikke de billigste som dukker opp først, men de selskapene som har betalt for å lugge øverst i søkesvaret.

Pakkereiser

Slå sammen bestillingen: Flyreisen kan være en pakkereise selv om det ikke er charterferie.Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Slå sammen bestillingen: Flyreisen kan være en pakkereise selv om det ikke er charterferie.
Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Den norske pakkereiseloven ble utvidet sist sommer. Og det jobbes nå med å utvide den ytterligere, slik at du kan få angrefrist på kjøp av charterreiser.
Vær klar over at dersom du kjøper flybillett sammen med leiebil og/eller hotell så regnes dette som pakkereise og dette gir deg bedre rettigheter ved uregelmessigheter. Dette forutsetter at alt betales i samme bestilling og ikke hver for seg.

Lagrer ikke søket ditt

En annen myte som kan skrinlegges er at søkemotoren husker ditt tidligere søk og at prisen av den grunn kommer til å øke neste gang du søker på samme reise.
Årsaken til at prisen øker før ditt søk nummer to er at det er nærmere flyavgang og dermed er det ordinær prisøkning på grunn av søk og kjøp fra andre reisende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!