Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Den beste Ipaden noensinne

Vi har testet Ipad Air.

DEN NYE APPLE-FJØLA: Årets beste nettbrett så langt. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
DEN NYE APPLE-FJØLA: Årets beste nettbrett så langt. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO Vis mer

DinSide.no: Den største forskjellen mellom den nye og den gamle Ipad-en ligger i navnet. Femte generasjon Ipad, også kjent som Ipad Air, var så mye mindre at Apple synes den fortjente et helt nytt navn.

Et genialt markedsføringstriks som får den til å framstå som et nytt produkt. For mange kunder spiller den følelsen en viktig rolle i kjøpsavgjørelsen.

Verdt navnet? Ipad har alltid fått gode skussmål for sin elegante design, men la oss innrømme det først som sist: Med Ipad 4 begynte den å bli i største laget. Fjorårets nykomling Ipad mini satte den nemlig i skyggen med sin slanke og hendige formfaktor.

Det er derfor bra at Apple har gitt Ipad Air en sårt etterlenget overhaling hva det ytre angår.

Ipad Air ser nemlig ut som en forvokst utgave av Ipad mini, og utseendemessig er den en klar forbedring i forhold til tidligere modeller. Enda lekrere enn før. Etter 2,5 år med samme formfaktor var det på tide med noe nytt.

Dimensjoner:
Ipad Air: 240x169.5x7.5mm, veier 469/478g
Ipad 4: 241,2x185,7x9,4mm, veier 652/662g

Ikke bare veier Ipad Air mindre enn forgjengeren, den er også tynnere. Kantene rundt skjermen har også blitt smalere, hvilket byr på et nettbrett i samme skjermstørrelse som før, men i et mer kompakt format.

Forskjellen er merkbar straks du plukker opp enheten. Vi spurte fire stykker i DinSide-redaksjonen hva deres førsteinntrykk var, og tre av fire mente Ipad Air var «vesentlig lettere» enn Ipad 4. Fjerdemann sa også det, men ønsket samtidig at Apple hadde dratt den enda lenger:

«- Jeg hadde trodd den skulle være tynn som luft!»

Ipad Air er ingen utpreget en-hånds-enhet som Ipad mini eller Nexus 7, men nå kan den faktisk brukes med én hånd. Den føles ikke for tung fra verken sofakroken eller sengekanten, noe forgjengerne hadde en tendens til å gjøre.

Et annet fortrinn Air har over de mindre nettbrettene er dessuten at større skjerm i mange tilfeller kan være lettere å bruke: Lettere å skrive raskere på et større tastatur, lettere å treffe riktig på små knapper og navigasjonselementer, ja - dere skjønner tegningen.

Fortsatt flott skjerm Apple har ikke gjort noen endringer på selve skjermen, til tross for at kantene på siden har krympet. Det vil si at den fortsatt er 9,7 tommer stor og har en oppløsning på 2.048x1.536 punkter.

Det er over 3,1 millioner med piksler som får tekst, bilder og video til å se vanvittig skarpt og detaljert ut. Skjermen er lyssterk og har en utmerket fargegjengivelse. Men det hadde den før også.

Vi skulle riktignok ønske at skjermen var bedre egnet for bruk i direkte sollys. Det langt mer hendige formatet gjør den nemlig til en fristende dings å ha med seg i parken eller på stranda om sommeren.

Topp ytelse Ipad Air kommer med den samme A7-prosessoren som vi finner i Iphone 5S, som ifølge Apple er dobbelt så rask som forrige generasjon. Air kommer også med en M7-støtteprosessor, som skal forbedre batteritida for bevegelsesrelatert sensordata.

A7-prosessoren benytter seg av 64-bit arkitektur, som vi kjenner fra pc-verdenen, og som enkelt forklart betyr at den kan håndtere store mengder data mer effektivt. Som Iphone 5S skal Ipad Air dermed være enda bedre på å kjøre avanserte spill og utføre andre data-intensive oppgaver, som for eksempel lyd- og videoredigering.

Per i dag er riktignok de færreste appene oppdatert for å dra nytte av den nye prosessoren. Ved første øyekast oppleves derfor ikke Ipad Air som enormt mye raskere enn Ipad 4.

Side om side ser vi likevel at den er litt hvassere på alt. I kjente ytelsestester som Geekbench og Sunspider er den også overlegen, og som Apple lovet, dobbelt så kjapp. Når vi i tillegg vet at kommende apper vil utnytte 64-bit-mulighetene, er dette gode nyheter.

Trådløsytelsen har også blitt forbedret i Ipad Air. Den har dessverre ikke 802.11ac, men støtter til gjengjeld en teknologi kjent som MIMO (Multiple Input Multiple Output). Så i stedet for å ha én trådløsantenne, har den nå to, hvilket vil øke hastigheten.

Vi testet det ut ved å laste ned en HD-film fra iTunes Store, og mens Ipad 4 brukte 33 minutter, brukte Ipad Air bare 19.

MER HENDIG: Størrelsen gjør at Ipad Air nå kan holdes med en hånd. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
STØRRELSE: Ipad Mini til venstre, Ipad Air til høyre. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
BEDRE KAMERA: Ipad 4 til venstre, Ipad Air til høyre. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
BEDRE KAMERA: Ipad 4 til venstre, Ipad Air til høyre. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
BAKSIDEN: Klassisk Ipad. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
SLANKERE: Ipad Air. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
I ESKEN: Klassisk Apple, du får med lader og USB til lightning-kabel. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
STØRRELSE: Ipad 4 til høyre, Ipad Air til venstre. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
KLASSISK INNPAKNING. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
DEKSELET: Kan som vanlig brukes som bordstativ. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
STØRRELSE: Ipad mini til høyre, Ipad Air til venstre. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
STØRRELSE: Ipad 4 til venstre, Ipad Air til venstre. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
IPAD AIR: Enkel og grei. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
STØRRELSE: Ipad 4 nederst, Ipad Air øverst. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO
STØRRELSE: Ipad 4 har tydelig større ramme. Foto: KIRSTI ØSTVANG / DINSIDE.NO

Ipad Air støtter for øvrig alle de norske LTE-nettverkene. Endelig. Hjemme i stua mi på Sofienberg i Oslo fikk jeg en hastighet på 86,77 Mbps ned og 37,21 Mbps opp med Telenor-anonnement. Det er over tre ganger så raskt som mitt Canal Digital-bredbånd.

Mye kjappere ladetid Ipad Air har krympet i størrelse og fått kraftigere maskinvare, noe som har gjort både batteriet mindre og i teorien strømforbruket også større. Batteritida skal likevel være den samme som fjorårets modell leverte, nemlig ti timer ved normal bruk.

Det stemmer også godt overens med våre erfaringer. Det holder en hel arbeidsdag og vel så det. Er du en typisk «casual» sofabruker, vil du fint kunne gå flere dager mellom hver lading.

Men samtidig med at batteriet er mindre, har også ladetida blitt vesentlig redusert på Ipad Air. Og dette var noe vi irriterte oss over på forgjengerne.

Mens Ipad 3 og 4 brukte rundt 6 timer på å lade seg opp, har det bare tatt drøye 4 timer med Ipad Air, riktignok med den medfølgende strømadapteren.

Det gir pluss i margen, spesielt når batteritida ikke er noe dårligere enn før.

Kamera Tre og et halvt år etter at nettbrett slo an for alvor, er det forsatt gjengs oppfatning at det å ta bilder med en Ipad eller lignende ser idiotisk ut. Det blir kanskje aldri noe vi nordmenn kommer til å føle oss komfortable med.

Da jeg var på en guidet tur på Etna i sommer, gikk to stykker i reisefølget rundt med to mindre Samsung-brett og knipset som om det var det mest normale i hele verden. Så et godt nettbrett-kamera er ikke å forakte. Og det finnes jo så mange gode foto- og videoapper å leke seg med.

Ipad Air kommer som forgjengeren med et 5 megapiksel bakkamera som kan ta opp video i 1080, og et 1,2 megapiksel frontkamera som kan ta opp video i 720p.

Nytt for året er at frontkameraet har fått en ny sensor med bakbelysning og større piksler, noe som gir bedre bilder i mørke lysforhold. Det kan være kjekt til Facebook-selfies og til seine kvelder med kjæresten på FaceTime. Kameraet på framsiden støtter nå HDR-fotografering som Iphone, og det har også fått 3x-videozoom.

Øverst på nettbrettet sitter for øvrig nye doble mikrofoner som bidrar til å fjerne bakgrunnsstøy bedre under de viktige videosamtalene.

Kameraene på Iphone har alltid vært overlegen kameraene på Ipad, og det forandrer seg ikke med Ipad Air. Bildekvaliteten på bakkameraet er likevel bra alt tatt i betraktning, og vi ser også at frontkameraet er bedre enn før. Vi savner likevel noen funksjoner i kamera-programvaren som Iphone har, først og fremst panorama.

Men vi savner brukerprofiler Ipad er fremdeles svært brukervennlig selv med den nye iOS 7-oppdateringen. Menyene har fått en mer moderne og fargerik design, og det kommer også med flere kjekke nyheter. Det nye kontrollsenteret som gir snarveier til viktige funksjoner var den mest etterlengtede.

Men operativsystemet er fremdeles bare et et rutenett med apper, og på Ipad bare en forstørret utgave av Iphone. Det føles som om Apple kunne utnyttet den større nettbrett-skjermen på noe vis, selv om jeg neppe tror widgets noensinne kommer. Det synes jeg heller ikke er så farlig.

Men det er de litt mer avanserte funksjonene konkurrentene begynner å få et fortrinn på. For eksempel kan man på Microsofts nettbrett kjøre to apper ved siden av hverandre, og på Android er det nå mulig å opprette brukerprofiler med begrenset tilgang på funksjoner og apper. Så populær som Apples nettbrett er i familier, burde i hvert fall sistnevnte vært obligatorisk.

Det er også på tide at lagringskapasiteten du får med iCloud utvides til mer enn bare 5 GB. Å kunne sikkerhetskopiere Ipad-en og andre iOS-enheter i skyen er uvurderlig, men nå som du får nettbrettet med opptil 128 GB, sier det seg selv at det fort blir fullt. Og det er dyrere å oppgradere enn hos konkurrentene.

Kongen på app-haugen Når det er sagt, er Ipad fremdeles best i klassen når det kommer til nettbrett-apper. Utvalget er gigantisk, med mange eksklusive titler og kvalitetsapplikasjoner sammenlignet med konkurrerende produkter.

Spesielt for barn er det mye å velge i, og da snakker vi ikke bare spill, men også bøker og andre typer læringsapper.

Her kan ingen andre måle seg.

Vi liker også at Apple nå tilbyr iLife- og iWork-appene gratis med alle nye Ipad-er. Du må gå til App Store for å laste dem ned, men de er definitivt verdt å sjekke ut. iWork er Apples svar på Office, med apper for tekstbehandling, presentasjoner og regneark. De er ikke fullt så avanserte som Microsofts alternativ, men folk flest vil få gjort det de trenger.

iLife er den kreative sviten med apper for foto-, video- og musikkredigering. iPhoto lar deg redigere bildene dine, og nå kan du også bestille fotobøker rett fra appen. iMovie lar deg enkelt redigere videoer i nærmest Hollywood-kvalitet. GarageBand er kanskje den morsomste av dem, hvor du kan lage kjempekule låter uten å kunne spille et eneste instrument selv.

Konklusjon Ingen produkter er helt perfekte, men faktum er at det ikke er noen nettbrett som er bedre i 10-tommersklassen akkurat nå:

Ipad Air er tynnere, lettere, og ser mer moderne ut enn før. Det gjør den langt mer håndterbar, noe som kan komme godt med både hjemme og ute i felten.

I tillegg er den kjappere, samtidig som batteritida er like god. Det beste er kanskje at ladetida er vesentlig forkortet. Skjermen er fortsatt fantastisk: Den er sylskarp, men viser flotte farger samtidig som den er lyssterk.

Den kunne likevel fungert bedre utendørs. Kameraet fungerer også bra til nettbrett å være, men her er det fortsatt rom for forbedring. Nerden i oss savner også den innovative fingeravtrykksleseren til iPhone 5S.

Vi kommer heller ikke utenom brukervennligheten til Ipad: Dette er et nettbrett hele familien kan bruke, og det omfattende app-utvalget er fremdeles et av Ipad-ens sterke punkter.

Enkelte av Apples konkurrenter kan likevel ha mer avanserte bruksområder, noe som kan vippe vektskålen i favør de andre produsentene for enkelte brukere. Du betaler dessuten ofte mer for en Ipad enn alternativene, og for noen er pris det mest avgjørende.

Har du en Ipad 3 eller 4, har du kanskje lite å hente på å oppgradere til Ipad Air, men det forutsetter at du ikke bryr deg om den hendigere størrelsen, eller den langt kjappere prosessoren. Har du derimot en Ipad 1 eller 2, eller vurderer ditt første nettbrett, bør imidlertid valget være enkelt.

Hvis du ikke trenger en så «stor» skjerm, anbefaler vi likevel å ha litt is i magen. For om noen uker kommer også Ipad mini med Retina-skjerm, og det eneste som skal skille de to, er størrelsen.

HER ER DE GODE KONKURRENTENE:
TEST: Google Nexus 7
TEST: Microsoft Surface Pro 2
TEST: Sony Xperia Tablet Z
Har Lenovo knekt nettbrettkoden?
Alle DinSides nettbrett-tester får du her!