Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Den beste isen lager du selv

Vis sommervett! Unngå overoppheting! Du fortjener en iskald fornøyelse!

TA DET KULI: Iskremklovner med Nonstop og marengs - eller fruktis av mango, grønn melon, bringebær og jordbær? Foto: stockfood
TA DET KULI: Iskremklovner med Nonstop og marengs - eller fruktis av mango, grønn melon, bringebær og jordbær? Foto: stockfood Vis mer

Og her er noen oppskrifter som kan få det til å gå kaldt nedover magen.

Jordbærsherbet... Fruktis på skje... Iskremklovner... Yoghurt-is, med eller uten sjokolade... Mmmmmm!

Sett grensene selv: Sunt som bare det, eller søtt så det holder?

Iskremklovner Du trenger (til 4 porsjoner):

Marengs:

4 eggehviter

1/2 ts hvitvinseddik

240 g fint sukker (fås kjøpt i velassorterte matbutikker, alternativt kan vanlig sukker brukes)

Til klovnene:

4 kuler iskrem

4 iskremkjeks

Nonstop eller Smarties

Rød melisglasur

SÅ GØY - og så godt! Foto: Stockfood / CV press
SÅ GØY - og så godt! Foto: Stockfood / CV press Vis mer

Hvit melisglasur

Grønn melisglasur

SLIK GJØR DU:
Marengs: Forvarm ovnen til 180 grader. Pisk eggehvitene til skummet er stivt. Tilsett eddik og fortsett å piske. Tilsett litt sukker av gangen, til alt er oppløst og marengs-massen er stiv og blank. Bruk kakesprøyte eller skje og lag små reder med diameter ca. 8 cm på en bakeplate med bakepapir. Skru ned varmen til 100 grader og stek marengsen i ca. 1 time.

Pynt: Plassér en kule med iskrem i hvert marengsrede og lag ansikter og pynt med Nonstop og melisglasur.

Fruktis på skje Du trenger:

200 g sukker

200 g jordbær

2 ss sitronsaft

200 g mango

200 g bringebær

200 g grønn melon

1 ts mynte, finhakket

1 eggehvite, stivpisket

OPPSLUKT AV FRUKT: mango, bringebær, jordbær, grønn melon. Foto: Stockfood / CV press
OPPSLUKT AV FRUKT: mango, bringebær, jordbær, grønn melon. Foto: Stockfood / CV press Vis mer

SLIK GJØR DU:

Kok opp sukker i en kjele med 2,5 dl vann. La det koke i ca. 5 minutter. Avkjøl.

Lag puré av jordbær og 1 ss sitronsaft med stavmikser.

Lag puré av mango og 1 ss sitronsaft.

Lag puré av bringebærene, og mos gjennom en sikt for å fjerne frøene.

Lag puré av melonen, og bland inn mynten.

Rør inn en fjerdedel av sukkersirupen i hver fruktpuré, og bland inn en fjerdedel av den stive eggehviten.

Hell fruktmosene i små beger eller isformer. Etter ca. en time kan du plassere en teskje eller ispinne av tre i hver is.

Frys videre i ca. 3 timer.

Jordbærsherbet Ingredienser (til 4 porsjoner):

2 gelatinplater

1 ½ dl vann

150 g sukker

SHERBET.. (også kalt sorbett) er en vannis/fruktis som inneholder litt meieriprodukter. Foto: melk.no
SHERBET.. (også kalt sorbett) er en vannis/fruktis som inneholder litt meieriprodukter. Foto: melk.no Vis mer

2 ss lys sirup

300 g jordbær

3 dl yoghurt med jordbær

SLIK GJØR DU:
Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca. 5 minutter. Kok opp vann og sukker og tilsett sirup. Vri opp de bløtlagte gelatinplatene og ha dem i den varme sukkerlaken under omrøring. Hell laken i en hurtigmikser eller food processor og tilsett jordbær. Kjør til det er blitt en jevn og glatt masse og tilsett til slutt yoghurt. Hell massen i en bolle og dekk overflaten med plast.

Sett bollen i fryseren i ca. 2 timer til den er begynt å fryse inn. Ta den ut av fryseren og pisk den godt opp med en håndmikser/kjøkkenmaskin. Gjenta dette minst to ganger før sherbeten fryses endelig. Dekk overflaten med plast for å forhindre at det dannes iskrystaller på overflaten.

Tips: Dersom du har en iskremmaskin, er det bare å helle den avkjølte eggekremen i ismaskinen, følg bruksanvisningen til maskinen og kjør isen til den har fått konsistens som tykk softis. Ha den over i en form og frys den.

Kilde: Melk.no

Yoghurtis med jordbær Ingredienser (til 8 porsjoner):

1 kurv jordbær

4 dl vaniljeis

4 dl jordbæryoghurt

2 eggehviter

1 lime, saft og skall

YOGHURT OG IS - fullstendig på bærtur. Anders Martinsen
YOGHURT OG IS - fullstendig på bærtur. Anders Martinsen Vis mer

2 ss melis

SLIK GJØR DU:
Bland halvparten av jordbærene, vaniljeis og yoghurt i en blender. Pisk opp eggehvitene i en ren bolle slik at de nesten er helt stive, og bland dem med jordbærblandingen. Ha iskremblandingen i en sprøytepose og fordel den i porsjonsskåler eller i en bolle og frys (helst natten over).

Del opp de resterende jordbærene i små terninger og ha dem i en bolle sammen med melis, saft og skall fra limen. La bærene marinere i 15 min. La isen tine litt før servering. Pynt med jordbær.

(Tekst: Camilla Agerup/Hjemmet)

Yoghurtis med (eller uten) sjokolade Sett favorittyoghurten din i frysen i et par-tre timer (avhengig av mengden). Rør av og til. Ta ut før den er helt frossen, og kjør i blenderen.

Og er du glad i sjokolade? Mørk sjokolade er en smakfull kilde til antioksidanter, som hjelper immunforsvaret. Smelt sjokoladen i vannbad, dypp ispinnen i sjokoladen og frys i formen igjen.

Jukse litt? Sett en ispinne i en liten barneyoghurt, frys og server.

Grønn hverdag Du trenger:

½ agurk

3 modne kiwi

1 moden pære

2 dl eplejuice

Saften av en halv lime

En håndfull sitronmelisse (kan sløyfes)

BESTEM SELV: Med eller uten sjokolade? Petter Berg
BESTEM SELV: Med eller uten sjokolade? Petter Berg Vis mer

SLIK GJØR DU:
Bland alle ingredienser og kjør til puré med en stavmikser. Ha i kiwi til slutt, slik at ikke de svarte frøene blir finknust. Frys ned i former.

Les også:

7 deilige kaker som alle trygt kan spise

8 soltabber du må unngå

9 ting du ikke bør si til barnet ditt

10 tips i sommervarmen

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

DOBBEL LYKKE: Denne isen er så sunn at den fint kan serveres til hverdags. Og smaken er så god at den også egner seg for fest. Petter Berg
DOBBEL LYKKE: Denne isen er så sunn at den fint kan serveres til hverdags. Og smaken er så god at den også egner seg for fest. Petter Berg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media