Den beste kaka når du ikke gidder å bake

Vi har testet miks til fire sjokolade-langpannekaker. Freias Oboy-kake er best i test.

TEST KAKEMIKS: Kan det bli enklere enn langpannekake? Ja, langpannekake på pose. Foto: Kristin Sørdal
TEST KAKEMIKS: Kan det bli enklere enn langpannekake? Ja, langpannekake på pose. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mai er tid for langpannekakebaking. Det skal bakes til 17. mai, til klasseavslutningene, til avslutninger til fritidsaktivitetene og til utsalg på fotballkampene.

Les også: Sjokoladekaken alle kan spise

Det er kanskje ikke da du drar frem de beste oppskriftene og bruker masse tid på baking og pynt - og du er nok ikke alene om du gjør «pliktbakingen» med en ferdigkakemiks.

KAKETEST:  Et smakspanel på åtte personer smakte seg gjennom ferdigkakene.Testpanelet er enige; Ingen av ferdigkakemiksene er noe å rope hurra for.  Foto: KRISTIN SØRDAL
KAKETEST: Et smakspanel på åtte personer smakte seg gjennom ferdigkakene.Testpanelet er enige; Ingen av ferdigkakemiksene er noe å rope hurra for. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Vi har bakt fire langpanne-sjokoladekaker av ferdigkakemikser, fordi sjokoladekake går hjem hos de fleste små og store kakemonser.

Synes du kakemikskaken ser stusslig ut? Slik pimper du opp langpannekaken

Vi har fått hjelp av et smakspanel på åtte personer til å smake seg gjennom ferdigkakene og avsi dommen: Hvilken av kakemiks-kakene som smaker best.


Best i test: Freia Oboy
Testpanelet er unisont enige: O' boy langpannekake er best i test.

Selv om den ikke er en fulltreffer, og den er den styggeste utseendemessig («Den ser ut som en rosin», sitat fra en av smakstesterne) - så er dette kaken med mest sjokoladesmak.

Den er luftig og klissete, for de som liker det - dog faller den veldig lett fra hverandre og kan dermed være vanskelig å håndtere som en «håndkake» på skoleavslutningen.

Hva gjelder utseende, så vil du antakelig uansett legge på en glasur, som vil kamuflere det veldig skrukkete lokket.

Vil du heller lage muffins? Slik blir blåbærmuffins best

Dette er testens eneste kake som må tilsettes to egg i røra.

Det er også ferdigmiksen med mest fett og mest kalorier (25 gram fett per 100 gram tilberedt kake, sammenliknet med 13-15 gram hos de andre. Og 493 kcal per 100 gram, sammenliknet med fra 336 til 371 hos de andre).Regal
Nest best, men ligg unna glasuren!

Regals pakke for langpanne sjokoladekake er den mest komplette pakken for ferdigkakemiks, med glasur og strøssel inkludert.

På smak står selve kakebubunnen seg til nest best og en svak 4-er på terningen, selv om den ikke er like god som Oboy-kaken.

Glasuren som følger med er imidlertid grusom, og trekker totalresultatet for hele pakken ned, til en 3-er.

Glasur er viktig. Det samme er kremen på kremkaker. Slik lykkes du med kremen

Kjøper du denne kaka, så ligg unna glasuren! Lag heller din egen.

Toro kakemiks:
Hvor er sjokoladesmaken?

Freias Oboy-kake er best på smak, fulgt av Regal - vel og merke uten glasuren! På tredjeplass finner vi Toros miks for sjokoladelangpannekake.

Denne er penest, og den som virker mest kompakt - og den henger godt sammen.

Et samstemt testpanel mener imidlertid at den er tørr og svampete - og det største ankepunktet er at den smaker veldig lite av sjokolade!

Som flere i testpanelet sier: «Hvor er sjokoladesmaken?». Nei, dette er rett og slett tamt og kjedelig!

Testtaper: Møllerens sjokoladekake

Dette var en gedigen skuffelse, og Møllerens går ut som testens udiskutable taper.

Et samlet testpanel reagerer på den rare lukten og kjemiske smaken, og disse kommentarene går igjen blant smakstesterne: «Æsj, det smaker rart, nesten litt plastelina-aktig», «det smaker og lukter kjemisk, som penicillin», «det smaker papp», «det smaker plast», «det lukter svette sportssokker».

Utover det etterlyser alle sjokoladesmaken: «Hvor er sjokoladesmaken? Denne er tam!». Kaken er luftig, men der stopper også superlativene.

Pimp opp eller bak selv Testpanelet er enige; Ingen av ferdigkakemiksene er noe å rope hurra for.

Det er imidlertid noen triks du kan gjøre for å piffe opp ferdigmiksen, blant annet å bruke melk eller surmelk i stedet for vann, smør i stedet for olje, noen eggeplommer, litt gulrot, avokado eller rødbeter, tilsette kokos, og ikke minst:

Pynte med en god glasur — og husk da å stikke hull i kaken før du heller over glasuren, eller rett og slett dynk kaken.

Hva du dynker med er opp til deg. Skal du bake med melk, husk at du ofte kan du få bedre bakst ved å bytte melk.

Det som tar lengst tid når du skal bake, er å steke kaken. De fleste av disse små langpannekakene må stekes i cirka 30 minutter.

Å røre sammen kakerøre er det minst arbeidstidskrevende i prosessen, dette gjelder både dersom du bare skal røre sammen en ferdigrøre eller om du rører sammen en røre selv, ut fra en enkel oppskrift.

Visste du at resultatet kan bli satig og spennende dersom du blander majones og surkål i kaken?

Er du ute etter en enkel sjokoladekake som smaker godt, tar det ikke veldig mye lenger tid å røre sammen noen enkle ingredienser fra kjøkkenskapet.

Om testen

Vi har testet kakemiksene fra Regal, Møllerens, Toro og Oboy.

Dette er alle kakemikser for langpannebaking som du får kjøpt i vanlige dagligvarebutikker.

Det er kun Regals kakemiks som har glasur og strøssel inkludert i pakken.

Vi har ikke lagt på glasur før smakstesten, for å kunne sammenlikne kakene på likt grunnlag. 

De fleste vil uansett enten kjøpe en glasur eller røre sammen en enkel glasur selv; dette lager du også enkelt selv med melis, kakao, vaniljesukker, smør og kaffe.

Med unntak av Freias Oboy-kake, som også vil ha to egg i røra, er vann og olje den eneste ingrediensen du trenger å tilsette.

Alle kakene er bakt med samme raps/olivenolje, men du kan også velge å erstatte olje med flytende margarin dersom du ønsker det.

Alle kakene er stekt i samme form, en liten langpanne på cirka 30 x 40 cm.

Kakene er vurdert etter konsistens og smak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer