Den beste ketchupen lager du helt enkelt selv

Lekre hjemmelagde sauser fra Karla Siverts.

• Her er flere oppskrifter fra Karla Siverts.

GÅR HETT FOR SEG: Karla Siverts sparer ikke på chilien når hjemmelaget tabaskosaus står på menyen. Foto: METTE MØLLER
HJEMMELAGET KETCHUP: Dette både ser veldig delikat ut og lukter deilig mens gryta koker. Hell på rene glass og ha på tett lokk, så holder ketchupen seg fint to til tre uker i kjøleskapet. Foto: METTE MØLLER
HJEMMELAGET HOISINSAUS: Denne kinesiske sausen lages på blant annet soyabønner, hvitløk og chili. Den passer veldig godt til and og setter også en fin spiss på retter av svin og laks. Foto: METTE MØLLER
TABASKO: Karla Siverts lager tabasko selv. Da går det med masse chili! Foto: METTE MØLLER
AIOLI: Karlas hjemmelagde aioli er rask å lage og stas å servere. Foto: METTE MØLLER

ST. HANSHAUGEN i Oslo (Dagbladet Endelig fredag):

HJEMMELAGET: Den aller beste og sunneste ketchupen lager du helt enkelt selv. Foto: METTE MØLLER
HJEMMELAGET: Den aller beste og sunneste ketchupen lager du helt enkelt selv. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Vi er så vant med å kjøpe ferdigsauser at vi nesten har glemt at det finnes ekte varer.

KARLA SIVERTS: Dagbladets matekspert Karla Siverts (26) er kjøkkensjef på kritikerroste Smalhans i Oslo. Hun har tidligere jobbet på den Michelin-premierte restauranten Bagatelle, og vært soussjef på restaurant Strand. Hun har en tredjeplass fra TV-programmet «Hellstrøms Mesterkokk». Foto: METTE MØLLER
KARLA SIVERTS: Dagbladets matekspert Karla Siverts (26) er kjøkkensjef på kritikerroste Smalhans i Oslo. Hun har tidligere jobbet på den Michelin-premierte restauranten Bagatelle, og vært soussjef på restaurant Strand. Hun har en tredjeplass fra TV-programmet «Hellstrøms Mesterkokk». Foto: METTE MØLLER Vis mer

I dag viser Karla Siverts gode og hjemmelagde alternativer til både ketchup, tabasko, hoisinsaus og aioli.

- Lag dem selv - Lag sausene selv! Det er ikke nødvendig å kjøpe all saus ferdig, sier Karla.

- Lek med krydder og smak til, så får du ekte og nydelige sauser. Det er ekstra stas å servere også.

Hun rører i ei putrende gryte med hakkede tomater og masse spennende og velduftende krydder. Det er ketchupgryta.

Etter en times koketid skal alt kjøres i en blender, og en nylaget, delikat ketchup helles på renvaskede glass.

- Ta på tett lokk, så holder ketchupen seg fint to til tre uker i kjøleskapet, sier Karla.

Sunt og godt Ketchup blir både sunt og godt når man lager den selv.

Det samme med den kinesiske hoisinsausen.

Den lages på blant annet soyabønner, hvitløk og chili, og smaker helt nydelig til annet laks og and.

- Jeg lager tabasko selv også. Da går det med masse chili! Den skal siles godt, og restene fra silingen kan gjerne spres utover på brett og tørke i stekeovn. Slik lager du samtidig hjemmelaget tørket chili, sier Karla.

Artikkelen fortsetter under annonsen

• Les også: Er du klar for å sprite opp middagen?