Den beste vinen til ost

Ost og vin er for mange den ultimate kombinasjonen av mat og drikke. Men er det virkelig slik?

SALTE OG BITRE: De fleste oster har både salte, jordlige og bitre elementer som alle gjør seg dårlig i kombinasjon med tannin og garvestoff. Men det finnes gode kombinasjoner for en vellykket kveld med ost og vin på menyen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SALTE OG BITRE: De fleste oster har både salte, jordlige og bitre elementer som alle gjør seg dårlig i kombinasjon med tannin og garvestoff. Men det finnes gode kombinasjoner for en vellykket kveld med ost og vin på menyen. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Ost og vin er i manges øyne det erkefranske eksemplet på mat, drikkekultur og gastronomi. Men er det virkelig slik? Svaret er både ja og nei.

De aller fleste ser for seg et ostefat og ei flaske rødvin når vi snakker om ost og vin i kombinasjon. Dette er til tross for den kommersielle framstillingen sjelden en særlig vellykket kombinasjon.

De fleste oster har både salte, jordlige og bitre elementer som alle gjør seg dårlig i kombinasjon med tannin og garvestoff. I møtet med disse egenskapene blir vinens bitterstoffer framhevet og resultatet er et ofte bittert og snerpende smaksinntrykk.

Det finnes naturligvis enkelte rødviner som fungerer meget bra med visse type oster, men da med disse forutsetningene som utgangspunkt. Runde, milde oster som brie, Camembert, Robiola eller Morbier kan for eksempel fungere meget godt med en bløt og saftig Beaujolais eller pinot noir-basert vin.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.