Den billedskjønne nye storby-favoritten

Vakker, vittig, vennlig og velsmakende. Edinburgh er i ferd med å bli en ny storbyfavoritt.

PÅ HØYDEN: Det historiske sentrum av Edinburgh er fullstappet av arkitektoniske perler og spennende bygninger. Her fra Calton Hill. Foto: Runar Larsen
PÅ HØYDEN: Det historiske sentrum av Edinburgh er fullstappet av arkitektoniske perler og spennende bygninger. Her fra Calton Hill. Foto: Runar LarsenVis mer

Den skotske hovedstaden en av storbyene som stiger mest i popularitet for nordmenn på storbyferie. Det er lett å forstå.

Med sitt ruvende slott, vakre arkitektur og sekkepipespillende karer i kilt, er den lille storbyen et av Storbritannias mest billedskjønne urbane sentrum. Og én av de største turistfavorittene. Og med en pundkurs i fritt fall, er det også billigere enn på lenge.

Historisk sentrum

CHEERS!: Publivet er en viktig del av ethvert besøk til Edinburgh, noe stadig flere nordmenn har oppdaget. Foto: Runar Larsen
CHEERS!: Publivet er en viktig del av ethvert besøk til Edinburgh, noe stadig flere nordmenn har oppdaget. Foto: Runar Larsen Vis mer

Her får du de tradisjonelle severdighetene, fra arkitektoniske høydepunkt til hverdagslige hendelser med historisk sus. På en liten bar i Grassmarket ved foten av slottet, synger en røslig kar om gode, gamle dager, akkompagnert av to unge menn på fele og gitar.

Klientellet er en miks av nysgjerrige turister og lokale helter som frekventerer baren så ofte at de omtrent kan regnes som en del av inventaret. Hver kveld samles gjøglere og historiefortellere i paradegaten The Royal Mile, og inviterer skuelystne med på vandringer i sporet av byens mange legender.

Hylende hekser

Hylende hekser og skrekkelige skurker viser vei gjennom trange smug dekket av brostein i levende teaterforestillinger kombinert med byvandring – før hele følget som regel ender på bar med noe godt i glasset og hyppige skål på gallisk: – Sláinte!

Dette er Edinburghs gamleby, hvor arkitekturen er som den har vært i hundrevis av år, og hvor historiene fra folkemusikernes låter fortsatt sitter i veggene.

Barer er det mange av, og selv i en «turistifisert» gate som The Royal Mile i gamlebyen, er det en miks av lokale og besøkende som sørger for lystig stemning.

Nytt og gammelt

500 meter lenger nord for den berømte gaten er det høy cocktailfaktor. I området som gjerne omtales som «nye» Edinburgh, ligger designbutikker og eksklusive hotellbarer.

HOVEDGATE: The Royal Mile er spekket med barer og butikker helt opp til festningen. Foto: Runar Larsen
HOVEDGATE: The Royal Mile er spekket med barer og butikker helt opp til festningen. Foto: Runar Larsen Vis mer

Nytt og gammelt går med andre ord hånd i hånd i Skottlands hovedstad. Det beste fra «gamledager» er med inn i moderne tider i en fusjon av trend og tradisjon.

Den kombinasjonen kler Storbritannias vakreste by svært godt. Calton Hill og The National Monument, basert på Parthenon i Athen, er symbolet på 1800-tallets storhetstider – og grunnen til at byen ved ujevne mellomrom i historien har blitt lansert som et «Nordens Athen».

Men Edinburgh er best som seg selv.