MÅ TÅLE MYE: En god koffert skal tåle fall fra bagasjevogner, kasting inn i lasterom og fall ned fra rullebåndene. FOTO: Produsentene.
MÅ TÅLE MYE: En god koffert skal tåle fall fra bagasjevogner, kasting inn i lasterom og fall ned fra rullebåndene. FOTO: Produsentene.Vis mer

Den dyreste kofferten sprakk i testen

Den rimelige testvinneren var helt uten skrammer.

Noen har hjul som blir borte og lokk som sprekker - andre slipper unna omtrent uten en skramme.

Det er store forskjeller på hvor godt koffertene tåler vanlige feriebelastninger, viser testen av kofferter som er utført av svenske Testfakta i samarbeid med Foreldre og Barn.

En god koffert skal tåle mye -fall fra bagasjevogner, kasting inn i lasterom, fall ned fra rullebåndene. Den skal løftes inn i og ut av biler og tåle trilling i brosteinsgater.

En dårlig koffert kan gjøre den nøye planlagte sommerferien til et mareritt.

Variabel kvalitet Men det er svært varierende hva koffertene tåler. Testen omfatter sju kofferter som er laboratorietestet ved SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, i Borås.

Testvinneren Titan Xenon klarte testprogrammet feilfritt. Testen dårligste koffert, KKDK, mistet et hjul og fikk flere sprekker under testen. Denne kofferten er ikke til salgs i Norge og derfor tatt ut av den norske versjonen av testen.

- Det som skiller koffertene er materialkvaliteten i koffertlokket og i hjulene. Det svært vanskelig for kundene å vurdere disse tingene i butikken, sier Nina Talbrant, testleder ved SP.

Tøff test Alle koffertene i testen har lokk i hardplast, lås, hjul og teleskophåndtak. Pakkevolumet ligger på mellom 71 og 93 liter.

Før testen er koffertene pakket med totalt 23 kilo. Dette svarer til hva de fleste flyselskaper regner som maksvekt for de reisende.

Koffertene er utsatt for gjentatte løft både i bærehåndtaket og teleskophåndtaket.

Teleskophåndtakets nedre del er også belastet med tyngde for å simulere virkningen av at en annen koffert legges oppå, for eksempel håndbagasje.

I testen av hjulkvalitet er koffertene kjørt på et rullebånd med ujevnheter.

- At hjulene holder er kanskje det aller viktigste for såpass store kofferter. Det er veldig slitsomt å forflytte en koffert på 70 til 90 liter uten hjul. sier Nina Talbrant.

Sprakk etter fall Laben testet også hvordan koffertene tålte å falle på vesentlige deler, som hjul, lås og teleskophåndtak.

Da kofferten fra Accent landet på ett hjul, sprakk den omliggende plasten og foret stakk fram. På Delsey-kofferten ble hjulet trykket inn av smellen, men det var mulig å trykke det tilbake fra innsiden.

- Koffertene ble sluppet fra 61 centimeter, altså omtrentlig knehøyde. Det er en helt realistisk test. En koffert som man mister tak i eller som ramler ned fra noe kan jo lande på en hvilken som helst måte, sier Nina Talbrant.

Tålte ikke fall på låsen To kofferter tålte ikke å falle på låsen. Clas Ohlson-kofferten var det helt umulig å åpne etter smellen. Glidelåsen måtte rett og slett klippes opp før kofferten kunne åpnes igjen.

Delsey-koffertens lås ble treg og vrien å få opp, men det lot seg gjøre. Alle koffertene tålte et fall på teleskophåndtaket uten å ta skade av det.

I slutten av testen er kofferten kjølt ned til minus 20 grader, for å sjekke hvor godt den tåler støt i kald tilstand.

STYRKETEST: Testleder Nina Talbrant tester blant annet hvor godt koffertene tåler fall mot gulvet.  FOTO: Anna Sigge, testfakta.se
STYRKETEST: Testleder Nina Talbrant tester blant annet hvor godt koffertene tåler fall mot gulvet. FOTO: Anna Sigge, testfakta.se Vis mer

- Plastmaterialer blir oftere sprøere i kulde. Kofferter må tåle reising også vinterstid, poengterer testlederen.

Sprakk i kulda Den nedkjølte kofferten slippes fra en meters høyde mot en to desimeter høy stang som står på høykant. Flere av koffertene vi bulker i plastskallet.

Falltesten mot ett hjul ble gjentatt i kald tilstand, og medførte sprekker i tre av koffertene.

- Det er likevel positivt at de fleste av koffertene faktisk ikke gikk i stykker i kald tilstand. Om jeg sammenlikner med kofferter hjeg selvhar hatt gjennom årene, tror jeg kvaliteten har blitt jevnt over bedre, sier Nina Talbrant.

Skandinavisk utvalg Koffertene er valgt ut for det skandinaviske markedet, etter innspill fra bransjeaktører. Prisene oppgitt i denne testen er de gunstigste prisene funnet på norske og skandinaviske nettbutikker.

Noen av koffertene er vanskelige å finne på norske nettbutikker. Det finnes flere svenske nettbutikker som selger uten tilllegg for frakt.

Les alt om hver enkelt koffert nedenfor.

Les også:
Her får du rabatt når du reiser med barn
Sjampisluksus til øl-og pølsepris
Stor test av solkrem
Bruk gjerne paracet, men hold deg unna Ibux

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Titan Xenon Feilfri og klart best i test! Karakter: 6/6 Produsent: Titan Pris: 2500 Samsonite Firelite Meget god koffert med få feil. Karakter: 5/6 Produsent: Samsonite Pris: 3600
Delsey Helium Svakheter i teleskophåndtaket, ellers en meget bra koffert. Karakter: 5/6 Produsent: Delsey Pris: 2300 Rimowa Salsa Testens dyreste sprakk i falltesten. Karakter: 4/6 Produsent: Rimowa Pris: 4000 Clas Ohlson Asaklitt Testens suverent billigste koffert og slett ikke noe dårlig alternativ. Karakter: 4/6 Produsent: Clas Ohlson Pris: 700 Accent Travel Glossy God på belastningstestene, men tålte ikke fallene. Karakter: 3/6 Produsent: Accent Pris: 1500