TIDLIG SJEKK: Det lønner seg å begynne tidlig med selvangivelsen. 31.mars blir den tilgjengelig elektronisk - eller sendes i posten. Foto: NTB SCANPIX
TIDLIG SJEKK: Det lønner seg å begynne tidlig med selvangivelsen. 31.mars blir den tilgjengelig elektronisk - eller sendes i posten. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Den dyreste selvangivelses-tabben du kan gjøre

Forbrukerøkonom Magne Gundersen er ikke i tvil.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

[teaser][/teaser]Er du registrert som elektronisk bruker hos Skatteetaten, kan du 31. mars sjekke om du må betale restskatt eller får igjen penger på skatten.

Selv om innleveringsfristen ikke utløper før 30. april er det gode grunner til å sjekke selvangivelsen allerede nå. Spesielt om du havner i førstnevnte kategori.

Tenk på dette først TA DEG TID: Sett av mer enn ett minutt for å forsikre deg om at alt stemmer. Du kjenner økonomien din litt bedre når du får den under huden.- Jeg anbefaler alle å bruke anledningen til å gå gjennom og få oversikt over egen økonomi. Sjekk ikke bare fradragene, men også utviklingen i gjeld og formue, inntekt og forbruk, sier Magne Gundersen i Sparebank 1.NYE FRADRAG: Husker du hva du glemte i fjor? Kanskje du hørte om en smart fradrag fra en kollega eller nabo akkurat idet du hadde levert selvangivelsen i fjor. Det kan være alt fra foreldrefradrag, barnehagekjøring til at du bor lenger fra jobb og har krav på reisefradrag. Husk at skatteetaten ikke holder oversikt over private lån.- Mange unge har for eksempel fått hjelp av foreldre til boligkjøp. Den type lån skal føres opp i selvangivelsen, og du får fradrag for gjeldsrenter. Foreldrene skal på sin side føre dette opp som kapitalinntekter, sier Gundersen.FEIL ER DITT ANSVAR: Det kan også være feil i selvangivelsen som det er nødvendig å klage inn.- Mener du at det er gjort feil med selvangivelsen er det viktig at du klager dette inn til skatteetaten, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea. Du må klage innen seks uker. - Til tross for at selvangivelsen er forhåndsutfylt, er det viktig å sjekke at du har fått alle fradrag du har krav på, samt at alle opplysninger stemmer. Det er det mange som ikke gjør, og det kan koste deg dyrt. Det er faktisk din plikt å sjekke at alt er som det skal være, også forhåndsutfylte poster, og innmelde eventuelle feil, sier hun. PASS PÅ PENSJON: Selv om selvstendig næringsdrivende ikke får skatteoppgjøret før seinere i år, kan det være lurt å tenke på selvangivelsen allerede nå.- Dersom du som selvstendig næringsdrivende oppretter en pensjonsavtale innen 31. mars i år og betaler inn pensjon for 2015, får du fratrekk for dette i selvangivelsen, sier Reitan. FRYNSEGODENE: Pass på at du ikke betaler mer skatt enn du skal for frynsegoder. - Du kan risikere å bli skattlagt for mer enn du skal hvis du for eksempel har firmabil. I utgangspunktet blir du skattet for hele året, men dersom du fikk bilen i april, skal du bare skattlegges for ni måneder. Kanskje har du også vært sykmeldt eller hatt permisjon og dermed ikke brukt bilen. Da kan du be om å få redusert skatt, sier økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim.BOLIGGJELD: Mange ektepar misforstår og tror de tjener på å føre over boliggjelda på den som tjener mest, påpeker han.- Rentefradraget er flatt uansett, og dermed spiller det ingen rolle om gjeldsrentene står på den som har høyest eller lavest inntekt, sier Kvadsheim.

Spare opp penger

- Får du restskatt har du nemlig en gyllen mulighet til å spare opp penger slik at baksmellen svir litt mindre den dagen den forfaller til betaling, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn