Den eldgamle gården er som tatt ut av et eventyr

Gamle-Kleppe i Vågå er det råeste tømmerhuset vi har sett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et mer omfattende boligprosjekt enn oppussingen av denne eldgamle gården skal du lete lenger.

Her har eierne, ildsjelene Ingunn Munch Lindvig og Dag Lindvig siden 1986 pusset opp de fleste elementer av helt anlegg med et fredet, historisk viktig gårdstun i sentrum.

Pusset opp hus, kjøkken og soverom De to har ikke bare pusset opp de gamle trebygningene som var truet av forfall. De har også rehablitert interiørene og erstattet blant annet et gammelt kjøkken med et nytt.

Dette er utfordringer helt på nivå med de i designlåven i Lommedalen og det sjarmerende,gamle Kokhuset i Trondheim.

Glasset inn gamle rom I tillegg glasset eierparert på Gammel-Kleppe inn svalgangen, og i låvene innredet de nye, spektakulære soverom. Også de ble komplett innglasset.

Husene er en nasjonal attraksjon - Dette er en av de store, sentrale gårdene i distriktet, noe som også er et tegn på anleggets høye alder, sier Arnfinn Engen, fylkeskonservator i Oppland inntil 1997 til bonytt.no

Han er også forfatter av bøkene Gudbrandsdalen;en kulturhistorisk veiviser og Freda hus og gardstun i Gudbrandsdalen hvor Gammel-Kleppe er behørig omtalt.

Er Gammel-Kleppe et forbilde for folkeeventyrene våre? - Slekten List, en av landets lavadelslekter fra middelalderen hadde blant annet sitt sete her, sier Arnfinn Engen.

- Og gården ligger så spesielt til, som en majestetisk borg på toppen av en åskam at jeg vil tro at den var en inspirasjonskilde for Werenskiold da han reiste rundt i dette området og tegnet illustrasjonene til Asbjørnsen og Moes eventyrbøker, mener eksperten.

Bygninger i fritt fall - Da vi kjøpte stedet i 1986 hadde det vært ubebodd i førti år og flere av husene sto til alvorlig nedfalls, utdyper eierparet Lindvig til bonytt.no

En omfattende oppussing De to ryddet først tunet for for rusk og rask, slo lårhøyt dødgras, skrapte med gravemaskin mellom husene, fjernet knust glass og til slutt kunne de tette tak og dekke vinduer med plast før vinteren satte inn.

Fordi hovebygningen var sunket sammen måtte den jekkes opp 67 cm. Så måtte nytt tømmer laftes inn hele veien rundt. Da var det viktig at på forhånd var all torv kastet av taket for å lette bygningen.

Inngangspartiet er gårdens høydepunkt Det andre store løftet med hovedhuset var å sette i stand det praktfulle inngangspartiet, nåsa-svalen.

Den er det visuelle sentrum på gården, og den ble møysommelig gjenoppbygd etter at beboerne hadde funnet den nedrevet og liggende som en diger vedhaug midt på tunet.

Eventyrgården ble pusset opp, skritt for skritt I denne haugen fant de nybakte eierne mye annet interessant også, blant annet en dør fra 1700-tallet. Den er gårdens eldste.

En blanding av gammelt og nytt treverk Går du inn den røde og grønne hovedøren til venstre på hovedhuset opplever du denne delen av bygningen som en lett blanding av nytt treverk, blant annet store tømmeråser og gammel bordkledning. Spisestuen innenfor er malt i en varm og innbydende gul farge. Den dekker over en eldre, isblå valør.

Den gule stuen var et praktrom For et par hundre år siden var denne nå gule stuen et riktig såkalt staskammer med flott brystning, midtlist i grønt eller blått, samt oker og engelsk rød på vegg og tak.

Og dette overdådige stiluttrykket er noe de nye eierne gjerne vil tilbake til.

Allrommet som ble storstuen på gården Det luftige stuerommet med de grå, grove tømmerskokkene i alle vegger, og som nå brukes til storstue var i gamle dager et storkjøkken; et møte- og hvilested for arbeisbeidskarer på Gammel-Kleppe og reisende som passerte gården.

Et gammelt innertak i særklasse Taket i dette stuerommet er helt spesielt originalarbeid fra midten av 1700-tallet. Det er et rute- og snippmønster - med stadig større snipper utover mot kantene av takflaten.

Et rom i rommet og en høyreist peis Interiøret er organisert med blant annet tre store sofaer midt på gulvet, som et rom i rommet, og med gruepeisen som den fjerde vegg.

Et langbord i særklasse Langbordet ved vinduet er grovt og tungt og med plass til fjorten eller mer til bords. Det er er tegnet, skåret og høvlet til av eierne selv.

Skapinnredning laget til gården Det dekorerte framskapet ble laget til Gammel-Kleppe av den navngjetne Vågå treskjæreren Jakup Sæterdalen.

Det er så digert at det ikke er til å få ut av rommet, verken gjennom dører eller vinduer.

Eikeinnredninger i gammel tømmerstue De gedigne eiktrærne som ga virke til langbordet rakk også til å lage et nytt gårdskjøkken samt garderobeskap i annen etasje. Også de er tegnet av eierparet og produsert av lokale snekkere.

Gulv av grove planker Alle gulv i første etasje er nye og laget av tykk og grov gulvplank.

Bordene er håndhøvlet, kantet og plugget på plass etter gammel skikk.

Alle de gamle ovnene på gården ble satt i stand og tatt i bruk igjen.

Økologi og rent treverk preger eventyrgården - Det er mange økologiske aspekter knyttet til et slikt oppussingsprosjekt, forteller eierne.

De gjenbrukte gode og rimelige materialer og diverse bygningsdeler. Og overflatene på treverket som er brukt er rene. Her er ingenting oljet eller lutet.

Vasket huset med 120 kilo grønnsåpe - Vi kjøpte 120 kilo grønnsåpe og og vasket alt treverk i huset. Som isolasjon mellom tømmerstokkene brukte vi mye mose. I loft og i gulv er det cellulosefiber.

Brudesuiten Oppussingen av Gammel-Kleppe har pågått kontinuerlig fra 1986 og frem til i dag.

Den siste, større etappe var å innrede to rom med glassvegger i låven, og brudesuiten er nå ferdigstilt.

- Da har vi også fått til det vi kaller et gårdshotell. Det har ni rom, og vi synes vi er kommet vel i mål, avslutter Ingunn Munch Lindvig og Dag Lindvig.

Les også: Dette kule hotellet tar kaka
Disse garasjene er helt syke
Test deg selv. Hvilke farger bør jeg bruke?
Hypermoderne arkitektbolig lagd av gjenbruksmaterialer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Kokhusets historie

På 1800-tallet var det ikke lov til å tenne åpen ild i det tettbebygde trehusområdet Bakklandet like ved Nidelva. Mannskapene i de mange båtene som la til ved elvebredden hadde derfor behov for tjenester som overnatting og vasking av tøy. Kokhuset fikk sitt navn etter dette.

GÅRDEN ER EN KULTURPERLE: Gammel-Kleppe i Vågå består av to deler, et nordre og et søndre tun. Bare det nordre er fredet, første gang i 1923. Bygningene kom etter hvert i så dårlig forfatning at fredningen ble opphevet i 1960, for å bli gjenninnført i 1975. Hver sommer arrangeres det kunstutstillinger i de eldgamle bygningene. Her ser vi nedover Sjårdalen. Den peker i retning Otta og Gudbrandsdalen.  FOTO: Nils Petter Dale
GÅRDEN ER EN KULTURPERLE: Gammel-Kleppe i Vågå består av to deler, et nordre og et søndre tun. Bare det nordre er fredet, første gang i 1923. Bygningene kom etter hvert i så dårlig forfatning at fredningen ble opphevet i 1960, for å bli gjenninnført i 1975. Hver sommer arrangeres det kunstutstillinger i de eldgamle bygningene. Her ser vi nedover Sjårdalen. Den peker i retning Otta og Gudbrandsdalen. FOTO: Nils Petter Dale Vis mer
FØRSTEKLASSES DEKOR: Det antas at treskjærerenJakup Sæterdal lagde både framskapet i stuen, svalgangen, mønespiret og vindskiene på Kleppe Nordigard. Noen av dette er idag kopier av originalene.  FOTO: Nils Petter Dale
FØRSTEKLASSES DEKOR: Det antas at treskjærerenJakup Sæterdal lagde både framskapet i stuen, svalgangen, mønespiret og vindskiene på Kleppe Nordigard. Noen av dette er idag kopier av originalene. FOTO: Nils Petter Dale Vis mer
ET KJØKKEN SOM TÅLER ALT: Fra storstuen ser du inn til det nye kjøkkenet. Det er tegnet av eierne og laget av solide eikematerialer.  FOTO: Nils Petter Dale
ET KJØKKEN SOM TÅLER ALT: Fra storstuen ser du inn til det nye kjøkkenet. Det er tegnet av eierne og laget av solide eikematerialer. FOTO: Nils Petter Dale Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer