Den elleville restematen

- Potetskrell og epleskrotter en delikatesse.

Bakte potetskrell, dessertkrem av brune bananer, rekeskallsuppe og smørstekte epleskrotter.

Er du blant dem som skeiet ut i desember og må vente til slutten av måneden på lønn, kan det være tips å hente nedenfor.

Du kan selvfølgelig også lese videre om du bare ønsker innspill til hvordan du kan unngå å kaste mat.

Både vanlige forbrukere og restauranter gjør nå en innsats for miljøet ved å kaste mindre.

Visste du for eksempel at du i mange byer nå kan kjøpe restaurantenes restemat for en billig penge rett før stengetid?

I Oslo er også den første restauranten basert på overskuddmat åpnet.

Fattigmannsnachos

- Har du prøvd bakte potetskrell?

Louise Brunborg-Næss, kvinnen bak matbloggen restemat.no har inspirert mange og bragt matrester til nye høyder i eget hjem.

TROPISK DRØM: Brune bananer bør du alltid ha i fryseren. Da er du 20 sekunder fra herlig dessert, mener forfatterne av boka "Restekjærlighet". Her ser du desserten "tropisk banankrem", laget av brune bananer, revet muskatnøtt og en slant rom. Vil du skeie ut, kan du pimpe opp desserten med revet limeskall eller sjokolade. Foto: SARA DØSCHER/ DINAMO FORLAG
TROPISK DRØM: Brune bananer bør du alltid ha i fryseren. Da er du 20 sekunder fra herlig dessert, mener forfatterne av boka "Restekjærlighet". Her ser du desserten "tropisk banankrem", laget av brune bananer, revet muskatnøtt og en slant rom. Vil du skeie ut, kan du pimpe opp desserten med revet limeskall eller sjokolade. Foto: SARA DØSCHER/ DINAMO FORLAG Vis mer

Det handler om å lete i skuffer og skap, bruke det som finnes i fryseren og prøve seg fram.

Gratinert potetskrell er en delikatesse, mener Brunborg-Næss, som rett og slett vender kokt potetskrell i litt olje, steker på høy temperatur og krydrer med salt og pepper.

Etter noen minutter i varm ovn har hun fristende snacks, omtrent gratis.

- Det blir crispy og deilig, omtrent som nachos. Enda bedre blir det hvis du slenger rå potetskall i frityrgryta, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tørre lomper og lefser kan du gjøre det samme med. Det smaker deilig.

Vil du bli kvitt osterester, er det bare å gratinere skrellet eller lefsene med ost. Enda bedre og enda mer mettende.

Ja, vi elsker quiche

Louise er mester på å kamuflere rester. En populær rett hos henne er pai, i alle varianter.

Litt smør og mel til deigen og du har superbillig restemiddag.

- Alt går i en quiche. Pinnekjøtt, røkelaks, ansjoser, pølsebiter, kokte grønnsaker, osterester. Og mye mer, sier hun.

Hun passer også på å kjøpe julevarer på tilbud. Pinnekjøtt til bunnpris, edamer som er så god og så lagringsvillig at den trygt kan gjemmes til årets jul.

Les også: Se hva du kan lage av gårsdagens middag.

En av dem som pleier å lagre edameren vel og lenge er Dagbladets kokk, Arne Brimi. Han serverer den gjerne lun.

Tam cola i stekepanna

En deilig løksuppe, for eksempel under et lokk av jule-edamer er fin mat mens du venter på litt romsligere tider.

Løk kan du også karamellisere og bruke som tilbehør til kjøtt.

- Karamellisere gjør du billig og bra med tam cola, oppfordrer Sara Døscher, forfatter av boka «Restekjærlighet».

Istedet for sukker heller hun en colaslant over smørstekt løk, gjerne med chili, ingefær eller kanelstang - og forvandler den til supert tilbehør til kjøttretter.

RESTEFEST: Har du epleskrotter, har du faktisk ganske mye. Krydre dem med sukker og kanel, stek dem i smør og bland eplekjøttet i stivspisket krem med en dasj whisky. En dessert for de skikkelig gjerrige. Foto: SARA DØSCHER/DINAMO FORLAG
RESTEFEST: Har du epleskrotter, har du faktisk ganske mye. Krydre dem med sukker og kanel, stek dem i smør og bland eplekjøttet i stivspisket krem med en dasj whisky. En dessert for de skikkelig gjerrige. Foto: SARA DØSCHER/DINAMO FORLAG Vis mer

Hun bruker også tam brus til å lage saftis av.

Forvandlingens kunst

Grønnsaker som henger litt med hodet får nytt liv om du koker dem med for eksempel hvitløk, chili og ingefær og moser dem med stavmikseren. En fløteskvett på toppen skader ikke.

Noen gjør dette ukentlig og blir kvitt rester.

En av dem som jevnlig har suppetorsdag er informasjonsjef Gerd Byermosen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Hennes spicy grønnsaksuppe får bein å gå på når hun byr på suppe hjemme.

Louise Brunborg anbefaler også å resirkulere supper og sauser. Spe med buljong, ha i grønnsaker fra i går, krydre med noe nytt.
Vips, så har du en ny rett - og ingen rester i skapet.

- Hos oss blir sauser til suppe og suppe til saus, sier hun.

Vil du ha noe som skikkelig metter og som koster lite, spe på med linser, bønner eller for eksempel kikerter.

Wraps og pannekaker

Pannekaker er også perfekt innpakning for restemat. Taco fra i går? Kyllingsalat til overs? Legg det på en varm pannekake og restematen får bein å gå på.

Lefser eller pitabrød med godt fyll er også populært hos store og små. Var du smart og frøs ned kalkunrester i desember, ta dem ut nå og
server dem med grønnsaker, litt sterk saus og yoghurtdressing nå.

MARSIPANRESTER: Riv restene og ta eplekaka til nye høyder. Foto: LOUISE BRUNBORG-NÆSS/WWW.RESTEMAT.NO
MARSIPANRESTER: Riv restene og ta eplekaka til nye høyder. Foto: LOUISE BRUNBORG-NÆSS/WWW.RESTEMAT.NO Vis mer

Kalkunrester kan du lage spennende retter av. Og hvorfor ikke pimpe opp tacoen eller pizzaen med annen type kjøtt?

Skulle du brenne inne med lutefisk etter jula, går det fint an å lage plukkfisk av den i januar, tipser Louise Brunborg-Næss.

En god skalldyrsuppe kan du enkelt lage ved å ta vare på rekeskall. Hvordan du går fram får du vite her.

Universalmiddelet egg

Egg er også noe mange av oss tyr til, både hardkokt i supper og som pålegg og når vi ønsker enkle middager som en god omelett.

Eggerester kan du bruke i dressinger og som tykningsmiddel i supper og sauser. Skulle du stå med en kjele med havregrøtrester som du ikke fikk spist til frokost, finnes også gode råd.

Lag en brøddeig, putt havregrøtrestene inn i midten, og vips så har du saftig brød eller rundstykker.

Du kan også utvide havregrøten med litt melk og egg og forvandle grøten til grove pannekaker.

Det samme gjør du med restene av potetstappa fra i går.

Restedessert

Nå i januar har endel av oss vanskelig for å legge bort suget etter søte saker. Det gode liv har liksom brent seg fast i hjernen.

KÅLROTRESTER: Kålrot som ikke ble til stappe i desember blir deilig suppe i januar. Sper du på med linser, går ingen sultne fra bordet. Foto: METTE MØLLER
KÅLROTRESTER: Kålrot som ikke ble til stappe i desember blir deilig suppe i januar. Sper du på med linser, går ingen sultne fra bordet. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Er du blant dem som lar deg friste av noe søtt etter middag, har du forslag til restedessert her.

- Jeg smuldrer opp julekakene og bruker dem som bunn i ostekake, eller i desserter tilsvarende «tilslørte bondepiker», sier Louise Brunborg.

Egg er også perfekt til marengs; enten du går for pikekyss, pavlova eller store, luftige marengstopper.

De kan også brukes i makroner, Foretrekker du litt tykkere supper og sauser kan du bruke eggeplommer som tykningsmiddel

Har du ris til overs, og noen klementiner i kjøleskapet, er veien kort til riskrem med varm klementinsaus. Den lager du enkelt ved å presse ut saften, finrive skallet, blande med et par spiseskjeer sukker og varme opp til sukkeret er smeltet.

En tropisk banankrem lager du enkelt av noen brune bananer, litt muskatnøtt og aller helst en slant med brum rom.

Brune bananer og epleskrotter

- Venn deg til å fryse brune bananer. Da er du aldri mer enn 20 sekunder fra en fantastisk dessert, skriver forfatterne av boka Restekjærlighet, Sara og Klaus Døscher.

Det meste elleville er kanskje epleskrotter i whiskykrem fra boka, som de kaller en hyllest til forvandlingens enkle kunst.

TAM COLA: Ikke kast brus som kullsuren er gått ut av, råder forfatterne av boka Restekjærlighet. Deres råeste tips er bruke tam cola i stedet for sukker i stekepanna når du vil karamellisere løk. 
Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN
TAM COLA: Ikke kast brus som kullsuren er gått ut av, råder forfatterne av boka Restekjærlighet. Deres råeste tips er bruke tam cola i stedet for sukker i stekepanna når du vil karamellisere løk. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN Vis mer

De to slår et slag for at du gir epleskrotter en verdig avslutning hos menneskene.

Kanskje har du epler som bør brukes opp og har tenkt å lage kake. Istedet for å kaste skrottene kan du bake dem, og by på en original avslutning på et måltid.

Du trenger sukker, smør og fløte - og gjerne en slant whisky - for å løfte skrottene smaksmessig. Fremgangsmåten er enkel: Du steker dem i smør med sukker og kanel,skraper av eplekjøttet og blander det i whiskykremen.

Selve kjernen kan du droppe, om det ikke frister. Denne desserten krever en femtilapp, men det kan det være verdt.

Du skaper en snakkis. Og gjestene får noe de temmelig sikkert ikke har fått ofte i sitt liv.

RESIRKULER GRØTEN: Fikk du ikke spist all havregrøten? Legg grøtrestene i brøddeig og lag saftige brød eller rundstykker. Foto: SCANPIX
RESIRKULER GRØTEN: Fikk du ikke spist all havregrøten? Legg grøtrestene i brøddeig og lag saftige brød eller rundstykker. Foto: SCANPIX Vis mer