Den ene svømmer rett imot, han legger seg på rygg og ser den gli over

Hvor mange som dukker opp, varierer fra gang til gang.

HAIOPPLEVELSER: Marinbiolog og dykkerinstruktør Ola Lundemo, har skrevet bok om haiatferd - og lever av trygge og tette haiopplevelser. Foto: STIG BRØNDBO
HAIOPPLEVELSER: Marinbiolog og dykkerinstruktør Ola Lundemo, har skrevet bok om haiatferd - og lever av trygge og tette haiopplevelser. Foto: STIG BRØNDBOVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Endelig fredag): - Bommer vi med noen få meter, blir det ingen haimøter, sier Ola Lundemo og kler på seg tørrdrakta.

Marinbiologen og dykkerinstruktøren har skrevet bok om haiatferd - og lever av trygge og tette haiopplevelser.

For oss andre dødelige er det få vesener som vekker så sterk frykt.

KAMTANNHAI: Kamtannhaien er Ola Lundemos favorittfisk. Foto: STIG BRØNDBO
KAMTANNHAI: Kamtannhaien er Ola Lundemos favorittfisk. Foto: STIG BRØNDBO Vis mer

Skrekkfilmen «Haisommer» fra 1975 har ikke akkurat bidratt til å dempe frykten, og tross alt blir et titall mennesker hvert år drept av hai.

Ikke på menyen Men faktum er at mennesket slett ikke er en godbit på haiens meny.

De fleste angrep på mennesker skyldes trolig misforståelser - at haien forveksler mennesket med en sel eller at den føler territoriet sitt truet.

Ola Lundemo smiler og speider ut over helt flatt hav i False Bay, rett sør for Cape Town.

For sju år siden flyttet han til Sør-Afrika for å jobbe med det han liker best - haidykking.

Kamtannhaien På vei til dagens første dykk har han kjørt forbi flere hundre delfiner, nå gjør han seg klar til å besøke sin favorittfisk; kamtannhaien.

HAIDYKKERE: Ola Lundemo og Kolbjørn Halvorsen (t.h) er på vei ut på sjøen for å dykke med kamtannhai ved Miller's Point. Foto: STIG BRØNDBO
HAIDYKKERE: Ola Lundemo og Kolbjørn Halvorsen (t.h) er på vei ut på sjøen for å dykke med kamtannhai ved Miller's Point. Foto: STIG BRØNDBO Vis mer

Bare drøyt 20 minutter unna huset hans har en hel koloni med hai flyttet inn på et område på størrelse med en håndballbane.

- Dykkere er nesten aldri utsatt for aggressive haier. Hver gang det er et avisoppslag om haiangrep, er det surfere, snorklere, svømmere og fridykkere som driver med undervannsjakt som omtales, sier Lundemo, som selv bare har møtt aggressive haier én gang.

Han mener haien har et ufortjent dårlig rykte:

- Haisommer-filmene og medieoppslagene har gjort at vi har et feilaktig inntrykk av de største haiene.

Hailidenskap Lundemos lidenskap for hai  ble tent for fullt da han ble headhuntet til Sør-Afrika av et stort oljeselskap som opplevde haiangrep på installasjonene sine.

Han skulle hjelpe selskapet i noen måneder med å utvikle og teste metoder for å hindre haiskader.

Haieksperten ble så fascinert av Mandelas hjemland at han siden 2004 har gjort landets enorme haitetthet til sitt levebrød.

- Er vi heldige, vil vi treffe på noen andre haiarter også, i beste fall en hvithai, sier Lundemo.

Spektakulære hopp Over 100 av verdens 406 haiarter er registrert i sørafrikansk farvann, og bare noen få nautiske mil lenger ut i den store bukta ligger Seal Island - hvor titusener afrikanske pelssel utgjør matfatet til hvithaien.

Hver morgen og kveld følger hvithaien samme rute, før den skyter fart og fanger maten sin med spektakulære hopp.

HVITHAI: Hvithaien ser skummel ut når den flekker tenner i overflaten, men for dykkere utgjør den ingen stor risiko. Foto: STIG BRØNDBO
HVITHAI: Hvithaien ser skummel ut når den flekker tenner i overflaten, men for dykkere utgjør den ingen stor risiko. Foto: STIG BRØNDBO Vis mer

- Hver gang jeg går i sjøen, håper jeg å treffe en hvithai - men de er så sky at møtene mellom dykkere og hvithai er veldig sjeldne, sier haientusiasten.

Hvalparkering Han har hatt nærkontakt med hval, både over og under vann.

Over vann strandet kajakken hans bokstavelig talt på ryggen til en hval, under vann kom en rundt 50 tonn tung retthval og parkerte på bunn, rett ved Lundemo og noen kurselever.

- Det var bare å svømme bort og klappe på den - for dem som turte. Et sjeldent og fint møte, sier Lundemo.

Alltid på plass Hvor mange haier som dukker opp, varierer fra gang til gang. Med de er der. Alltid.

Derfor jobber den norske dykkerinstruktøren med å utvikle et eget kurs i kamtannhai-dykking.

PELSSEL: På Seal Island holder det til titusener afrikanske pelssel. Disse står på menyen til hvithaien. Foto: STIG BRØNDBO
PELSSEL: På Seal Island holder det til titusener afrikanske pelssel. Disse står på menyen til hvithaien. Foto: STIG BRØNDBO Vis mer

Fra før er han instruktør i hvithaidykking, hvalhaidykking og generell haidykking.

- Vi svømmer til vi ser haiene under oss, forklarer han.

Grå skikkelse Etter fem minutter i overflaten er det liv langs bunnen. En grå skikkelse kommer nærmere med rolige bevegelser, før den snur og svømmer ut i tåkehavet.

Bevegelsen og størrelsen levner ingen tvil: Voksen hai.

Allerede på sju meters dyp  kommer de tett på. Den ene svømmer rett mot Lundemo. Han legger seg på rygg på bunnen og ser haien gli rett over seg.

Fornøyd Øynene hans smiler gjennom masken, og idet han setter seg opp på sandbunnen, peker han rundt seg som for å telle de seks haiene som sirkler rundt ham.

Etter 45 minutter kommer færre haier for å hilse på, men det er alltid en i nærheten.

Selv om det ikke ble noe hvithaimøte denne dagen, er Lundemo likevel svært fornøyd.

- Det var minst ti forskjellige individer, de var veldig avslappet og kom jo veldig nært, sier han og smiler.