Den er ni meter høy og splittet en hel bygd

Blir omtalt som både verdens største og Norges styggeste.

STOR OG RØDKLEDD: Rett før båten fra Olderdalen entrer kaia i Lyngseidet, åpenbarer Gollis seg på styrbord side. Foto: ROGER BRENDHAGEN
STOR OG RØDKLEDD: Rett før båten fra Olderdalen entrer kaia i Lyngseidet, åpenbarer Gollis seg på styrbord side. Foto: ROGER BRENDHAGENVis mer

LYNGSEIDET (Dagbladet): Rett før båten fra Olderdalen legger til kai i Lyngseidet, åpenbarer noe stort og rødt seg på styrbord side.

Litt tom i blikket står en gigantisk nisse i plast og skuer utover fjorden.

Navnet er Gollis, og ifølge nissens hjemmeside er den, med sine ni meter, verdens største julenisse.

Santa Clause House i North Pole i Alaska skal riktignok ha hatt en nisse på 12 meter siden 1983, men den har ikke tidligere ordfører Werner Kiil, en av opphavsmennene til plastnissen, hørt om.

- Så vidt jeg vet er det fortsatt Gollis som har Guinness-rekorden, sier han til Dagbladet.

Debattnisse Det var den gamle handelsstandsforeningen i Lyngen som sørget for at Gollis ble oppført i 1992.

Forslaget skapte kraftige reaksjoner i bygda. Halvparten av innbyggerne var for, og den andre halvparten var imot.

GOLLIS: Navnet fikk nissen etter en navnekonkurranse i bygda, og den er oppkalt etter fjellet Goalsevarre som høyreist kneiser over Lyngseidet. Foto: ROGER BRENDHAGEN
GOLLIS: Navnet fikk nissen etter en navnekonkurranse i bygda, og den er oppkalt etter fjellet Goalsevarre som høyreist kneiser over Lyngseidet. Foto: ROGER BRENDHAGEN Vis mer

Motargumentene oppsummerer Kiil raskt i tre punkter: Den var stygg, var av plast, og den hadde ingen ting i Lyngseidet å gjøre.

At nissen er stygg var det for øvrig bred enighet om i hele landet. I 1997 ble Gollis kåret til landets styggeste turistattraksjon i VG.

- Vi synes det var veldig hyggelig, humrer den tidligere ordføreren.

Nissen ble også omtalt i en reportasje i NRK-programmet Norsk attraksjon i 2008.

Blir stående Debatten rundt Gollis har ifølge Kiil nå roet seg, men seinest i fjor forsøkte noen å selge nissen på Finn.no, skriver Nordlys.

Nissen er fortsatt et yndet fotoobjekt for folk som kommer med ferga. Når du går i land i Lyngseidet, er det bare å rusle noen hundre meter bort hvis du vil ta kjempenissen i nærmere øyesyn.

Selv om Lyngseidet handelsforening ikke eksisterer lenger, er det fortsatt Kiil og resten av de gamle medlemmene i foreningene som er juridiske eiere av Gollis.

De har ingen planer om å fjerne ham med det første, selv om Kiil ikke tror veldig mange i dag kommer til Lyngen i ens ærend for å få med seg kjempenissen.

Best på avstand Selv innrømmer initiativtakeren at Gollis kanskje ikke er det peneste han har sett, men at den gjør seg som et godt symbol på nissen som en du har respekt for.

- Den skal ikke være direkte pen, og han gjør seg best på god avstand, ler han.

Og at han fortsatt er begeistret for plastkjempen, legger han ikke skjul på:

- Jada, jeg er litt glad i han, avslutter Kiil.