STORE FORSKJELLER: Testens feiteste saus har ti ganger så mye kalorier som den magreste. Foto: ERIK HELGENESET
STORE FORSKJELLER: Testens feiteste saus har ti ganger så mye kalorier som den magreste. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Den feiteste har ti ganger så mye kalorier som den magreste

Stor test av ferdigsauser.

(Bramat.no): Mange synes ikke middagen er komplett uten saus. De fleste er vel enige om at hjemmelaget saus ofte smaker best, men i en travel hverdag tyr mange av oss likevel til ferdigsaus.

Utvalget av ferdigsauser er stort, både posesauser som skal blandes ut med væske, og ferdige sauser som bare er å varme opp.

Det er sjelden sauser gjør måltidet sunnere. Et unntak er tomatbaserte sauser laget av tomater, olje, hvitløk og urter. Slike sauser gir ikke bare maten ekstra smak, men er også en fin kilde til vitaminer, antioksidanter og sunt fett.

Sauser er noe vi tenker på som usunt, fett og salt. I flere tilfeller stemmer dette.

Noen sauser inneholder og/eller tilsettes fløte, crème fraîche eller rømme, og blir dermed både rike på fett og kalorier. Andre sauser kan være salte, men magre.

1 dl av en gir like mye kalorier som 1 liter av en annen På de fleste ferdige sauser er en porsjon 1 dl, og posen gir 3-4 porsjoner. Mange bruker derimot dobbel porsjon saus, og det betyr dobbelt så mange kalorier, fett og salt.

Bruker du 2 dl av testens rikeste saus, får du like mange kalorier i deg som 3 ss smør, 2 grillpølser eller 6 poteter - ca. 320 kcal. Dette kan gjøre et i utgangspunktet sunt måltid usunt.

Sammenlikner du testens feiteste saus med den magreste, må du spise 10 dl av den magre sausen for å få i deg det samme som du gjør ved å spise 1 dl av den feite. Det er altså stor forskjell på kaloriinnhold.

Kanskje ikke så nøye for gourmetkokkene som bare er opptatt av smak, men greit å vite for dem som vil passe vekten.

Mange av sausene inneholder også en del salt. Spiser du en porsjon av testens salteste saus, har du allerede fått i deg 1/3 av det du maksimalt bør få i deg i løpet av en dag.

Slik lager du sunne sauser Gode sauser trenger ikke å være feite. Du kan lage gode sauser på basis av sky, buljong eller kraft.

Hemmeligheten ligger i å unngå de verste fettbombene, og leke med krydder og spennende smakskombinasjoner.

Her finner du forslag til gode, magre sauser.

Slik har vi vurdert I denne testen har vi sett på et utvalg sauser som finnes hos de største dagligvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye kalorier (kcal), sukker, mettet fett og prosentandel mettet fett og sukker inneholder. Sammenligningen er pr. 1 dl ferdiglaget saus.

Kalorier, mettet fett, høy prosentandel mettet fett, sukker og natrium trekker ned. Vi har latt innholdet av sukker telle halvparten fordi dette ikke er så viktig i testen, mens jerninnholdet teller mest. Innholdet av karbohydrater trekker ned fordi dette er rene stivelseskilder med lite fiber og andre næringsstoffer.

Innholdet av protein eller fiber er ikke vurdert i denne testen fordi innholdet er lite i alle sausene, bortsett fra i Jacobs utvalgte rødvinssaus, som ikke har fått noe terningkast.

Vi har heller ikke tatt hensyn til mengden fett totalt, men mengden mettet fett og prosentandel mettet fett, som sier mer om fettkvaliteten på produktene. Prosentandel mettet fett vil gi et omvendt mål på umettet fett i sausene.

Bakgrunnen for disse kriteriene er de gjeldende norske anbefalingene om å ha et kosthold der man velger umettet fett framfor mettet.

Slik er testen utført Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat.

Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Når det er nødvendig, henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdatert forpakningen.

Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Knorr 3 Peppers Sauce Lite salt, sukker og mettet fett. Bra fettsammensetning og kaloriinnhold. Karakter: Produsent: Unilever Norge AS Toro rødvinsaus Få kalorier, lite sukker, salt og mettet fett. Halvparten av fettet er mettet. Karakter: Produsent: Rieber & Søn Toro sjysaus Laveste kaloriinnhold og dermed lite sukker og mettet fett. Lite salt. Halvparten av fettet er mettet. Karakter: Produsent: Rieber & Søn Toro fløtesaus Bra innhold av sukker, mettet fett og salt. Kommer litt dårligere ut på fettsammensetning. Karakter: Produsent: Rieber & Søn Toro peppersaus Bra innhold av mettet fett og salt. Kommer litt dårligere ut på fettsammensetning og sukker. Karakter: Produsent: Rieber & Søn Toro fiks ferdig kremet kantarell- og sjampinjongsaus Lite salt og bra fettsammensetning. Middels innhold av mettet fett. Karakter: Produsent: Rieber & Søn Toro viltsaus Lite salt og mettet fett. Kommer dårligere ut på sukker og fettsammensetning. Karakter: Produsent: Rieber & Søn Toro lammesaus Lite salt og sukker. Greit innhold av mettet fett, men kommer dårlig ut på fettsammensetning. Karakter: Produsent: Rieber & Søn Toro fiks ferdig kremet peppersaus med hvitløk Lite salt og sukker, men kommer middels ut på mettet fett og fettsammensetning. Karakter: Produsent: Rieber & Søn Toro jegersaus Lite salt, kommer dårlig ut på fettsammensetning. Karakter: Produsent: Rieber & Søn Knorr fløtesaus Best fettsammensetning og testens laveste saltinnhold, men også sausen med høyeste kaloriinnhold. Karakter: Produsent: Unilever Norge AS Toro kantarell- og sjampinjongsaus Lite salt, men kommer middels ut på øvrige faktorer. Karakter: Produsent: Rieber & Søn Rimi peppersaus Sausen med mest sukker og salt. Har derimot lite mettet fett. Karakter: Produsent: Ica Norge AS Christian Potier fransk peppersaus Sausen med det høyeste innholdet av mettet fett og dårligste fettsammensetning. Nest mest kalorier og salt. Karakter: Produsent: I Frankrike for Toro Jacobs utvalgte rødvinssaus Sausen mangler tall på flere faktorer og får derfor ikke terningkast. Karakter: - Produsent: Unil AS Les mer på Bramat.no:
Derfor bør du ha et middelhavskosthold
Spis deg slank
Vanskelig å trene seg slank