Den franske riviera er ikke bare millionvillaer, høy sigarføring og kjendisfester ved Middelhavet

Her er høydepunktene fra øst til vest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

GUIDE TIL DEN FRANSKE RIVIERA (Magasinet Reiselyst): Du tenker kanskje millionvillaer, høy sigarføring og kjendisfest ved Middelhavet. Dette er bare en promille av hva Frankrikes mangfoldige riviera har å by på.

Deilig klima, stabile somre, koselige byer og frisk luft med en duft av pinjeskog helt nede på rullesteinsstranda, var det den britiske overklassen la sin elsk på da de «oppdaget» Den franske riviera på slutten av 1880-tallet.

Og det er derfor vi fortsatt elsker Côte d'Azur, som ble det lokale navnet på det om lag 20 mil lange kysttrekket langs Middelhavet fra Menton i øst til Toulon i vest.

De første ferielystne aristokratene og kongelige ble snart fulgt av en rekke kunstnere som fant inspirasjon i de vakre omgivelsene.

Rivieraen ble det første sted i verden hvor moderne turistresorter dukket opp, og da jernbanen ble bygget utover 1900-tallet, tok det helt av.

Nå forbindes gjerne denne pletten på jorda som kjendisenes lekegrind. Men Den franske riviera er for alle.

Du trenger ikke engang erklære deg frankofil for å bli begeistret av den solfylte stripa i Sør-Frankrike. Her er noen av høydepunktene, fra øst til vest.

1: Sursøte Menton Menton har lenge vært kjent for sin store produksjon av sitrusfrukter - men ellers er det meste her veldig søtt.

Byen ligger så langt øst det går an innenfor Frankrikes grenser, og den er derfor veldig påvirket av Italia og italienerne et steinkast lenger øst - ikke minst i matveien.

Den lille middelalderbyen har foruten sitrustrær og en berømt sitronfestival i februar, et hyggelig sentrum og en langstrakt rullesteinsstrand.

Gå ikke glipp av: De flotte botaniske hagene i utkanten av sentrum.

Les mer:
www.tourisme-menton.fr

2: Nydelige Nice By og strand, hand i hand. Det er derfor Nice i over 100 år har vært - og er - en feriefavoritt.

Nice er en av de større byene langs Rivieraen, men har så absolutt beholdt sjarmen med Vieux Nice - den koselige gamlebyen som praktisk talt bare er skilt fra stranda av ærverdige Promenade des Anglais.

«Engelskmennenes promenade» ble nemlig finansiert av britiske fastboende på slutten av 1800-tallet - og er fremdeles et yndet sted å spankulere.

Gå ikke glipp av: Når du blir sugen på aircondition og helt andre inntrykk enn dem du får på stranda, besøk Museum for moderne kunst og samtidskunst: M.A.M.A.C.

Les mer: www.nicetourisme.com

3: Kunstnermagneten Antibes Flere av verdens største kunstnere har latt seg bergta av Rivieraen, og særlig Antibes.

Spesielt impresjonistene, med Claude Monet i spissen fant sitt paradis akkurat her ved det knallblå havet, det dramatiske klippelandskapet, og det helt spesielle lyset.

NICE: By og strand, hand i hand. Det er derfor Nice i over 100 år har vært - og er - en feriefavoritt. Foto: RUNAR LARSEN
NICE: By og strand, hand i hand. Det er derfor Nice i over 100 år har vært - og er - en feriefavoritt. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Reis selv og opplev den helt spesielle stemningen.

Gå ikke glipp av: Kunstruten, Côte d?Azur de Peintres. Ni kunstverk er stilt ut ved stedet den aktuelle kunstneren fant inspirasjon og hvor han malte. Følg løypa og oppdag malerier av blant annet Monet og Picasso.

Les mer: www.cotedazur-tourisme.com

4: Cannes for alle Filmfestivalen setter byen på hodet et par uker i mai hvert eneste år. Men i de 50 øvrige ukene er Cannes en vanlig fransk kystby, med trange gater, herlige temperaturer og strandidyll.

Vi slutter oss til det den britiske baronen Lord Brougham skrev da han kom hit i 1834:

- Jeg nyter det deilige klimaet, synet av det dype, blå Middelhavet og appelsinlundene som parfymerer lufta, mens skogen bak oss, som ender i Alpene, beskytter oss fra de nordlige vindene.

Gamlebyen er et eldorado for både fotografer og gastronomer. Her er tradisjonelle sjokoladebutikker, velfylte kjøtt- og ostedisker og hyggelige kafeer. Men det er stranda som er byens virkelige høydepunkt.

Gå ikke glipp av: Et snev av glamour: Unn deg et glass sprudlende i en dyp rottingsofa med myke puter. Mens du lytter til bølgene som bruser i vannkanten.

Les mer: www.cannes-destination.com

5: Port Grimaud - et lite Venezia Innerst i Saint Tropez-bukta finner du denne fremdeles godt bevarte hemmeligheten.

Port Grimaud er bygd opp rundt et mylder av kanaler, som igjen rammes inn av pastellfargede hus. For alle som elsker strand-, sjø- og båtliv er dette simpelthen himmel på jord.

På ethvert hjørne venter sjarmerende kafeer og restauranter, med en intim og avslappende atmosfære. Her finnes med andre ord ingen høyhus eller turistmaskiner, og du kan bo ved stranda for hyggelige priser.

Gå ikke glipp av: Hver torsdag og søndag mellom klokka 09.00 og 12.00 er det marked i byen. Her kan du finne alt fra vesker og klær til de deiligste matprodukter.

Les mer: www.grimaud-provence.com

6: Utsiktspunktet Gassin For å løfte blikket fra stranda og promenadene helt nede ved kysten, ta turen opp til Gassin, som ligger på et steinplatå i hjertet av Saint Tropez-halvøya.

Landsbyen er velsignet med en slående utsikt både innover i Provence, med vinmarker, skog og fjell - og til det blå havet som hviler bare noen få kilometer unna.

Med 3000 fastboende har landsbyen klart å beholde sin autentiske sjarm og er blitt kåret til den vakreste landsbyen i Frankrike flere ganger.

Det er ren nytelse å forville seg inn i den lille labyrinten av snirklende gater og gamle hus, hvor den deilige duften av sjasmin henger i lufta.

Gå ikke glipp av: Helt på toppen av landsbyen ligger restauranten La Ciboulette, som frister med lokale retter og viner, samt en uendelig utsikt over Middelhavet.

Les mer: www.provenceweb.fr

7: Hyeres - Tilbake til opprinnelsen Lenge før noen tenkte på å reise til Cannes eller Nice på ferie, startet eventyret om Den franske riviera her i Hyeres.

REISEFAKTA:

Reise hit:
• Norwegian og SAS flyr direkte fra Oslo til Nice fra 2000 kroner tur-retur i sommermånedene. Norwegian har også avganger fra Torp.

• Nice er et godt utgangspunkt for bilferie i området.

• Å leie bil anbefales. Fra flyplassen i Nice koster det fra cirka 350 kroner pr. dag.
 
Les mer: www.provenceweb.fr eller www.frenchriviera-tourism.com

Den skotske forfatteren Robert Louis Stevenson kom som «klimaflyktning» i 1880-åra, og snart fikk stedet en magisk tiltrekningskraft på andre forfattere og kunstnere, konger og dronninger: Dette ble Frankrikes aller første turistdestinasjon.

300 soldager i året, frisk luft, milde vintrer og vakker arkitektur med herskapshus og avenyer var - og er - som medisin for sjela.

Hyeres' minus er de par kilometerne mellom sentrum og stranda. Da strandlivet etter hvert ble mer viktig for de tilreisende, falt Hyeres popularitet. Men mindre turisttrykk er jo bare en fordel for oss som besøker i dag.

Gå ikke glipp av: Med base i Hyeres tar du en dagstur til Ile de Porquerolles - en uforskammet flott øy bare 20 minutter fra fastlandet. Ferje fra Port de la Tour Fondue.

Les mer: www.hyeres-tourisme.com

8: Bandol på glass Den franske riviera har ingen eksakte grenser, men i strengeste forstand er vi utenfor når vi passer Toulon vestover - for eksempel på vei til Bandol. Du bør likevel plotte den inn på GPS-en.

Den lille kystbyen ligger i en skjermet bukt og er en attraktiv feriedestinasjon først og fremst for solsøkende franskmenn selv.

Byens skjermede beliggenhet gir gode forhold for druedyrking, derfor er Bandol et av Provences mest anerkjente vinområder. Her er det først og fremst hvit- og roséviner som produseres, perfekt til et herlig måltid fra havet.
 
Gå ikke glipp av: På La Tastevin ved havna, kan du smake, kjøpe og lære om viner fra både Bandol og andre områder i Provence. Adresse: 9 rue de la République.

Les mer: www.bandol.fr

ANTIBES: Flere av verdens største kunstnere har latt seg bergta av Rivieraen, og særlig Antibes. Foto: KJERSTI VANGERUD
ANTIBES: Flere av verdens største kunstnere har latt seg bergta av Rivieraen, og særlig Antibes. Foto: KJERSTI VANGERUD Vis mer
PORT GRIMAUD: Port Grimaud er bygd opp rundt et mylder av kanaler, som igjen rammes inn av pastellfargede hus. For alle som elsker strand-, sjø- og båtliv er dette simpelthen himmel på jord. Foto: KJERSTI VANGERUD
PORT GRIMAUD: Port Grimaud er bygd opp rundt et mylder av kanaler, som igjen rammes inn av pastellfargede hus. For alle som elsker strand-, sjø- og båtliv er dette simpelthen himmel på jord. Foto: KJERSTI VANGERUD Vis mer
GASSIN: Landsbyen er velsignet med en slående utsikt både innover i Provence, med vinmarker, skog og fjell - og til det blå havet som hviler bare noen få kilometer unna. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
GASSIN: Landsbyen er velsignet med en slående utsikt både innover i Provence, med vinmarker, skog og fjell - og til det blå havet som hviler bare noen få kilometer unna. Foto: WIKIMEDIA COMMONS Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer