Øyas dystre historie:

Den idylliske øya ved New York skjuler verdens største massegrav. Her ligger også en kvinne fra Bergen

Hart Island i New York ser ut som ei hvilken som helst annen idyllisk øy ved første øyekast, men skjuler en dyster historie.

MASSEGRAVER: Dette bildet er tatt i 1992 og viser en massebegravelse på Hart Island. Fengselsinnsatte gjorde jobben. Bildet er flankert av gamle begravelsesprotokoller. Foto: ©1992 Joel Sternfeld courtesy The Hart Island Project
MASSEGRAVER: Dette bildet er tatt i 1992 og viser en massebegravelse på Hart Island. Fengselsinnsatte gjorde jobben. Bildet er flankert av gamle begravelsesprotokoller. Foto: ©1992 Joel Sternfeld courtesy The Hart Island Project Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Aagot Iversen Gulbrandsen ble født 16. oktober i 1893 i Bergen. Sammen med mannen Olaf, gjorde hun som så mange - emigrerte til Amerika i 1916, 23 år gammel.

Aagot og Olaf endte opp i Oakland i California der de ble foreldre til datteren Ruth. I 1922 søkte Aagot om amerikansk pass for seg selv og datteren for å besøke hjemlandet. Hun kom tilbake til USA, og etter å ha blitt enke bosatte hun seg i 1930 i Queens i New York der hun arbeidet som vaskehjelp på Queensboro Hospital. To år senere drev hun et pensjonat i Queens.

I 1980, den 22. juni, døde hun etter et langt og innholdsrikt liv på New York Prestbyterian Queens Hospital.

Aagot Iversen Gulbrandsen ble gravlagt på Hart Island.

Verdens største massegrav

Denne ubebodde lille øya ligger på mange måter i skyggene av Manhattans ruvende skyline der den ligger utenfor østspissen av Bronx. Men uansett hvor liten og unnselig den ser ut ved første øyekast: Hart Island har en dramatisk historie som overgår det aller meste.

Her ble krigsfanger internert under den amerikanske borgerkrigen, det har vært både mentalsykehus, fengsel, tuberkulosesykehus og forbedringsanstalt for unge gutter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer