Dommedagsvåpenet: I 1961 sprengte sovjeterne historiens kraftigste atombombe på Novaja Semlja. «Tsarbomben» var 1500 ganger kraftigere enn Hiroshima-bomben og knuste vindusruter i Finnmark 100 mil unna. Foto: Wikimedia Commons
Dommedagsvåpenet: I 1961 sprengte sovjeterne historiens kraftigste atombombe på Novaja Semlja. «Tsarbomben» var 1500 ganger kraftigere enn Hiroshima-bomben og knuste vindusruter i Finnmark 100 mil unna. Foto: Wikimedia CommonsVis mer

HISTORISK

Den kalde krigen fikk Norge på nettet

USA mente det var avgjørende med en direkte forbindelse med det militærteknologiske komplekset på Kjeller. Derfor ble NORSAR knyttet til ARPANET - det topphemmelige amerikanske datanettverket.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

På Kjeller utenfor Oslo ligger forskningsinstituttet NORSAR. De arbeider med seismologiske observasjoner, som innebærer å måle bevegelser og rystelser i jordoverflaten. De siste årene har aktiviteten økt betraktelig.

På hjemmesida skriver de at «Vi hører Nord-Korea! … Siden land må prøvesprenge for å utvikle atomvåpen, er vår seismiske lytting essensiell for tryggheten i verdenssamfunnet… Med lang erfaring og spisskompetanse er NORSAR Norges ører i verden.

« Det kunne også stått at «NORSAR er USAs ører i verden.»

Siden grunnleggelsen i 1968 har USA vært NORSARs viktigste oppdragsgiver. Uten Den kalde krigen og atomvåpenkappløpet mellom USA og Sovjetunionen ville det ikke blitt noe NORSAR. Da ville heller ikke Norge blitt det første landet utenfor USA som ble knyttet til Internett.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn